Terveisiä villistä idästä

0
Henry Räsänen

Teksti Eija Komu

Esiintyjä ja kulttuurituottaja Henry Räsänen (s. 1974) Pohjois-Karjalan Outokummusta tuo humoristisen roolihahmonsa Waikko Joen visiitille Kiiruun taloon Aleksis Kiven päivänä 10.10. Reissumiehen tarinoita -lavakomiikkaesitys koostuu Waikko Joen omintakeisista jutuista ja suomalaisen kirjallisuuden klassikkoteksteistä.
Esityksen on ohjannut Pieksämäellä asuva, Etelä-Pohjanmaan Alajärveltä kotoisin oleva Juhani Joensuu, jonka kanssa Henry Räsänen on tehnyt yhteistyötä virallisesti vuodesta 1996. Silloin sai ensi-iltansa ensimmäinen yhteistyömonologi.
– Waikko Joe on kotoisin Vaikkojoelta Pohjois-Savon Kaavilta. Hän on sydämeltään hyvin sivistynyt kansanmies mutta myös maailmankansalainen, ja hän ottaa kantaa asiaan kuin asiaan, luonnehtii Henry Räsänen tätä sivupersoonaansa.
– Esitys antaa pelivaraa tilannekomiikalle ja vuorovaikutukselle yleisön kanssa. Taustatarina on toki varannossa. Waikko Joella on vahva tuntuma eri paikkakuntiin ja kokemus niistä, reissumies kun on. Itä-Suomen ja Varsinais-Suomen vertailu on antoisaa, samoin murre-erojen tarkastelu.
Somerolle Henry Räsänen tulee aina mielellään.
– Esityksiäni on tilattu sinne usein 1990-luvun lopulta lähtien. Olen käynyt siellä myös koulukeikoilla. Somero on vireä kulttuuripaikkakunta, toteaa Henry Räsänen.
Reissumiehen tarinoita -esityksen järjestää Someron Kulttuuri.