Somerolaistaiteilijan teoksesta tuli somehitti – nopeasti yli 10 miljoonaa katsojaa

0
Tästä kuvasta nousi iso somehitti, jota on katsottu netissä yli 10 miljoonaa kertaa.

Teksti Timo Kalenius

Somerniemellä vuodesta 2010 asunut kuvataiteilija Antti Laitinen yllättyi, kun hänen kuvateoksesta, jossa metsässä näkyy selkeä pyöreä aukko tuli sosiaalisessa mediassa iso hitti. Kuva on tehty vuonna 2018 Virossa, Otepäässä, taidetapahtuma Maajaamissa. Kuvan ajatuksena oli tehdä aukko, josta näkee sisälle metsään.

– Kuusimetsästä ei näe läpi, mutta kun poistat seinän, näet sinne. Teoksen tekemiseen meni viisi päivää ja otin teoksesta lopuksi kuvan, Antti Laitinen kertoo.

– Käytin teoksen tekemisessä pitkää rimaa, jota pystyin pyörittelemään kuusien välissä ja näin saamaan aukosta symmetrisen, jatkaa Antti Laitinen.

Tästä kuvasta nousi iso somehitti, jota on katsottu netissä yli 10 miljoonaa kertaa.

– Itse kuva otettiin noin sadan metrin päästä ja se on tehty isolle 2,5 metriä leveälle ja metrin korkuiselle metallilevylle, lisää Antti Laitinen.

Kuva levisi somessa muun muassa Twin Peaks- ja Hobbiti-, sekä Facebooksivuille, jonne sen latasi sarjatwiittaaja, joka ei maininnut Laitisen tai teoksen nimeä twiitissä.

Twiittiä katsottiin jo alussa muutaman päivän aikana ainakin 10 miljoonaa kertaa ja uudelleen twiitattiin 20 000 kertaa. Laitinen ei tiedä, paljonko kuvaa on tähän mennessä levitetty, mutta kyse on melkoisen valtavasta määrästä.

Metsä on noussut Antti Laitisen teosten aiheeksi sen myötä, kun hän vuonna 2010 muutti Somerniemelle metsämaisemiin. Sitä ennen työtila Helsingin Vartiosaaressa oli vaikuttanut siihen, että vesi oli töissä usein hallitseva elementti.

Ensi kesänä someilmiön aiheuttanut teos ja Laitisen muita töitä on nähtävissä Wäinö Aaltosen museossa Turussa. Näyttely on avoinna 28.5.–18.9.2022.

Antti Laitinen