Ruokavassa viikonloppuna: Arja’s art – yksilöllisiä, käsityönä valmistettujanahkatuotteita Somerniemeltä

0
Arja Vänttinentekee korvakoruja ja erilaisia käyttöesineitä nahasta.

Teksti Aino Kesäniemi

Somerniemellä asuva Arja Vänttinen on toiminut käsityöyrittäjänä 27 vuotta. Arja’s art -nimeä kantava yhden naisen yritys myy käsintehtyjä, kotimaisesta poronnahasta valmistettuja lemmikkien valjaita sekä korvakoruja, laukkuja ja kukkaroita. Vänttinen myy tuotteitaan useissa tapahtumissa, kuten Ruokavassa ja Somerniemen kesätorilla. Suurin osa tilauksista hoituu kuitenkin puhelimitse tai Facebookin ja Instagramin välityksellä.

Myös Vänttisen vanhemmat olivat nahka-alan yrittäjiä, joten nahankäsittelytaidon hän oppi jo lapsena.

– Vuosia sitten minulla oli selkävikainen koira, joka tarvitsi valjaat. Silloin sellaisia ei myyty juuri missään, joten päätin valmistaa ne itse. Pikku hiljaa sana niistä alkoi levitä ja pian sainkin jo useita tilauksia muilta koiranomistajilta, Vänttinen muistelee.

Noin vuotta myöhemmin toiminta laajeni kissojen valjaiden valmistamiseen.

Vänttisen valjaita on myyty pian kolmekymmentä vuotta, eikä suosiolle näy loppua. Tuotteiden salaisuus on niiden pehmeä materiaali, joka tuntuu hyvin miellyttävältä eläimen päällä. Kaikissa valjaissa on heijastin ja värivaihtoehtojakin löytyy yli sata.

– Valmistan kaikki valjaat poronnahasta itse suunnittelemaani mallia käyttäen. Jokainen kappale tehdään mittatilaustyönä kunkin lemmikin koon mukaan, Vänttinen kertoo.

Yrittäjä on tarkka siitä, että kaikki tuotteet valmistetaan kotimaisten, vapaana eläneiden eläinten nahoista. Tuotteet tehdään myös nollahukkaperiaatteella, eli kaikki ylijäämäpalat pyritään käyttämään hyödyksi. Valjaiden valmistuksesta jääneistä hukkapaloista syntyy yksilöllisiä asusteita, kuten laukkuja ja kukkaroita. Lisäksi viimeiset kahdeksan vuotta tuotevalikoimaan ovat kuuluneet myös sulkakorvikset, joista on tarjolla useita eri kokoja ja värejä.

Yksi Vänttisen yritystoiminnan peruspilareista on henkilökohtaisuus, sillä hän haluaa valmistaa jokaisesta tuotteestaan juuri asiakkaan toiveiden mukaisen. Asusteisiin yrittäjä voi esimerkiksi tehdä asiakkaan haluaman kuvion, kuten kukkasen tai tietyn koirarodun siluetin.

– Laukkua tehdessäni kysyn aina, kummalla olalla asiakas kantaa sitä, jotta voin laittaa kuvion oikein päin, Vänttinen selvittää.

Hänen erityistaitoihinsa kuuluu myös väriosaaminen, mikä näkyy tarkoin mietityissä tuotekuvissa. Näin ollen asiakkaat usein ”heittävät pallon” Vänttiselle tilausta tehdessään.

– Asiakas saattaa esimerkiksi lähettää kuvan silmälaseista, ja pyytää minua suunnittelemaan siihen sopivat korvakorut, yrittäjä kuvailee.

Vänttinen kertoo olevansa perinteinen yrittäjä, jonka elämä pyörii pitkälti töiden ympärillä. Vaikka korona on asettanut omat haasteensa myös käsityöalalle, yrittäjän pää on täynnä uusia ideoita ja visioita. Toistaiseksi kuitenkin valjaat ja muut tuotteet ovat säilyttäneet suosionsa niin hyvin, ettei juuri nyt ole tarvetta uusille aluevaltauksille.