Kova työmaa vielä edessä

Peurajahtia on takana runsas kaksi kuukautta, ja hirvijahtia kuukauden päivät. Somerolla hirviä on saatu kaadettua hyvin.

– Hirvijahti on viittä vaille valmis Kanta-Somerolla. Lupia on 41, joista on käytetty 34,5, kertoo Someron riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Jarkko Nyström.

Somerniemen alueella ollaan hirvieläinten jahdissa puolivälissä. 39 luvasta 21,5 on käytetty.

– Hirvikanta on selvästi laskeva, toteaa Nyström.

Peurojen kaadossa ollaan alkutekijöissään.

– Pitkä matka on vielä edessä. Jahti on kyllä lähtenyt käyntiin paremmin kuin viime vuonna, kuvailee Nyström.

Lupia on Kanta-Somerolla peräti 1 460, joista on käytetty 230. Somerniemellä 270 luvasta 70 on käytetty.

– On tosi kova työmaa saada tuo määrä hoidettua helmikuun puoliväliin mennessä. Ajamaan ja kyttäämään joudutaan. Koiria on ruvettu käyttämään enemmän peurajahdissa.

Jarkko Nyström sanoo, että osa metsästäjistä alkaa jo väsyä suureen urakkaan.

– Kelit ovat olleet huonoja: pimeää ja sateista. Nyt kaivataan lunta ja valoisuutta, jotta peurat paremmin tavoitettaisiin, toteaa Nyström.

Hän sanoo, että peurakantaa olisi pitänyt alkaa rajoittaa isommalla kädellä jo vuosia sitten. Kun niin ei ole tehty, niin siksi ollaan tässä tilanteessa.

– Onneksi meillä on riittänyt ampujia, mutta kyllä heidänkin selkänsä voi suuren urakan edessä taittua, huokaisee riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Luvista on jätetty 450 jakamatta, niin kutsuttuun pankkiin. Sieltä voivat seurat halutessaan niitä pyytää hoidettavakseen.