Killassa pidetään yllä henkistä ja fyysistä vireyttä

0
Uskollisuuden Killan väki on ollut innokas jumppaamaan, mutta myös opettelemaan uusia taitoja ja pysymään kehityksessä mukana. Joukko otti digiloikan ja näyttäytyi teamsin kautta.

Someron Uskollisuuden Kilta täytti 30 vuotta

Naisjoukko valmistautuu Nuppulinnassa Vire-Lavikseen Someron Sykkeen ohjaajan Annina Lagerroos-Toikan ohjauksessa. Seniori-ikäiset naiset kuuluvat Someron Uskollisuuden Kiltaan.

Kilta on tarkoitettu Suomen Voimisteluliiton seuroissa vähintään viisi vuotta liikkuneille. Kokoonnutaan yhteen, vaalitaan ystävyyttä, yhteisöllisyyttä, vireyttä ja liikunnan iloa. Lähinnä mukana on eläkeikäisiä.

– Entiset pääseuran naiset kokoontuvat muistelemaan ihania aikoja, nauravat Someron kiltalaiset.

Ennen kokoonnuttiin toinen toistensa kotona. Nyt paikka määräytyy sen mukaan, mitä yhdessä halutaan tehdä. Mennäänkö kävelylenkille, uimaan, liikuntaryhmiin, kuuntelemaan luentoja, konserttiin, kahville ja niin edelleen. Monitoimitalolle on kokoonnuttu kokoustamaan.

Kiltalaiset kokoontuvat kerran kuukaudessa erilaisin teemoin. He järjestävät retkiä, tutustumisia, kehittävät itseään ja kutsuvat tapaamisiin luennoitsijoita. Retket ovat olleet hyvin suosittuja.

– Kilta antaa niin fyysistä kuin henkistä vireyttä, toteaa kiltaäiti Tuulikki Salminen.

Kun hän jäi eläkkeelle syntyi tyhjiö, joka piti täyttää. Killassa hän tapasi vanhoja tuttuja ja sai uusia.

Maija Piispanen käy tapaamisissa ystävien takia ja koska liikkuminen on niin mukavaa. Harmitus on suuri, jos kuukausittaisiin tapaamisiin ei jostain syystä pääse.

Maija Vainiota vetää mukava yhdessäolo, sosiaaliset kontaktit, että pysyy aktiivisena ja tietenkin jumppa.

– Ei tässä enää nuorru, joten on hyvä huoltaa kehoa ja saada jalkoihin voimaa. Liikunta tekee pirteän olon ja auttaa väsymykseen, sanoo Sirkka Raikkonen.

– En ole notkea, enkä pidä nopeatempoisista jumpista. Minulle sopii rauhallisempi tahti, jatkaa hän.

Riitta Tuorila lähti aikoinaan mukaan pysyäkseen kohtuullisessa kunnossa. Hän muistaa mieluisina ja rauhoittavina hetkinä Maria Rauhaniemen kirjallisuustuokiot. Tämä luki kiltalaisille otteita kirjoista.

Kun Hanna Noki muutti kyliltä Someron keskustaan, hän halusi lisää toimintaa päiviin ja tutustua uusiin ihmisiin.

Naisjoukko muistaa Maija Eräkorven jumpat, joissa ohjaaja löi tamburiinia ja joukko kulki piirissä kuin entisaikojen voimistelutunneilla konsanaan.

– Korona-aikana emännistö piti teams-palaverin, ja otti digiloikan. Olemme opetelleet uusia taitoja. Yritämme olla ajassa mukana ja pysyä vireinä, jotta pystymme toimimaan.

Killan vanhimmat jäsenet ovat jo yli 90-vuotiaita.

Uskollisuuden Kilta juhli 30-vuotista taivaltaan Seurahuoneella viime viikolla. Kiltaäiti Tuulikki Salminen oli laatinut historiikin ja esitteli tähtihetkiä viimeisiltä 10 vuodelta.

– Uskollisuuden kiltojen toimintamuotojen kehittäjä Kaarina Kari korosti perinteiden, ystävyyden ja yhteisöllisyyden tärkeyttä. Toivomme, että voimme tuottaa edelleen iloa ja yhteisöllisyyttä itsellemme ja toisille, totesi Salminen juhlassa.

– Tahti ei ole tänäkään päivänä hiipunut, mutta toiminta muuttuu ajassa ja on aina osallistujien näköistä. Yritetään, ettei liikaa jumittauduttaisi vanhoihin kaavoihin. Ollaan rohkeita, avoimia ja uteliaita perinteitä unohtamatta.

Mukana juhlassa oli killan perustajajäseniäkin eli Tuulikki Toikka sekä Maire Koistinen , pitkäaikainen yhdyshenkilö pääseura Sykkeeseen jumppaohjaaja Maija Eräkorpi sekä pitkäaikainen killan puheenjohtaja ja sihteeri Tuija Helkiö.

Kilta muisti perustajajäseniä ja onnitteli päivänsankareita 95, 90, 85, 80, 75 ja 70 vuotta täyttäviä kahden vuoden ajalta.

Someron Sykkeen edustajat seuran puheenjohtaja Eva-Stina Haalijoki ja kiltavastaava Karoliina Käkönen kävivät onnittelemassa 30-vuotiasta kiltaa. Pääseura on 90-vuotias.

– Mukavaa, kun vanhat ja nuoret Someron Sykkeessä toimineet olivat yhdessä, totesi Sirkka Raikkonen.

Kari Santakangas ja Kaija Nummenpää musisoivat ja laulattivat.

Uskollisuuden Kilta

– Suomen Voimisteluliittoon kuuluvissa seuroissa on 114 kiltaa

– ensimmäinen Uskollisuuden Kilta perustettiin Helsingin Naisvoimistelijoihin vuonna 1950, Somerolle perustettiin 22.10.1991, Someron Uskollisuuden Killan perustamisnumero 86

– Somerolle perustetun killan ensimmäinen puheenjohtaja, kiltaäiti oli Ritva Ilvesniemi, sihteeri, muistiinmerkitsijä Terttu Partanen, nyt kiltaäiti on Tuulikki Salminen ja muistiinmerkitsijä Sirkka Raikkonen, killan ensimmäisessä johtokunnassa olivat Ilvesniemen ja Partasen lisäksi Maija Eräkorpi, Maire Koistinen, Helvi Jussila, Anna-Liisa Parko, Terttu Teponoja ja Tuulikki Toikka

– killan johtokunta on emännistö, puheenjohtaja kiltaäiti, sihteeri muistiinmerkitsijä, rahastonhoitaja raha-arkun vartija, kiltamuori killan kunniajäsen ja muistojen arkun vaalija

– kiltalaisia pitää yhdessä uskollisuus voimisteluun ja omaa seuraa kohtaan sekä muistot voimistelun aktiiviajoilta

– tarkoituksena jäsenten välisen ystävyyden säilyttäminen, vireyden ylläpitäminen, yhdessä toimiminen ja liikkuminen

– kiltalaiset käyvät emoseuran liikuntaryhmissä, kokoontuvat kerran kuukaudessa erilaisin teemoin, tapaavat toisiaan, järjestävät retkiä, tutustumisia, kehittävät itseään, kutsuvat tapaamisiin luennoitsijoita, osallistuvat emoseuran kevätnäytöksiin , valtakunnallisiin kiltapäiviin

– Someron Uskollisuuden Killassa on 55 jäsentä

– pitää yhteyttä pääseuraan Someron Sykkeeseen, jonka kiltavastaava osallistuu emännistön suunnittelupalavereihin, parhaillaan kiltavastaavana Karoliina Käkönen, joka on järjestänyt kiltalaisille jumppapäivän

– pääsee mukaan, jos on ollut jäsenenä vähintään viisi vuotta jossakin Suomen Voimisteluliiton alaisessa seurassa

– Someron Sykkeen sivulta löytyy Kilta-osio, siellä voi sähköisesti ilmoittautua mukaan toimintaan