Koronatilanne maakunnassa pahentunut

0
Koronavirusnäytteistä eristetään ensin perimäainesta, joka monistetaan kuvan punaisessa laitteessa Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Lopulta monistetun perimän avulla selviää, onko näyte positiivinen vai ei. Kuva: Marttiina Sairanen.

Koronatilanne Varsinais-Suomessa on pahentunut. Tartunnat ja ilmaantuvuus ovat rajussa kasvussa. Epidemia kuormittaa erityisesti lapsiperheitä. Eniten tartuntoja on 5–14-vuotiailla. Alle 12-vuotiaiden 14 vuorokauden ilmaantuvuus (100 000 asukasta kohti) on Varsinais-Suomessa yli 500. Yli 12-vuotiaiden rokottamattomien ilmaantuvuus on jo yli 700.

Positiivisten testien osuus kaikista testeistä on noussut ja on nyt ennätystasolla, 9,9 prosenttia.

Koronavirustaudin tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella 209. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 147.

Somerolla viimeisin tartunta todettiin maanantaina. Yhteensä meillä on 103 todettua tartuntaa keväästä 2020 alkaen.

Keski-ikäisten ja työikäisten tartunnat ovat hieman vähentyneet.

Sairaalahoitoon joutuneista suurin osa on edelleen vieraskielisiä ja rokottamattomia. Sairaalahoitoon joutuneiden keski-ikä oli viime viikolla 59,8 vuotta. Lapset sairastavat taudin useimmiten edelleen lievänä.

Tilanteen pahennettua Lounais-Suomen aluehallintovirasto onkin kieltänyt yli 50 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa ilman koronapassin käyttöä.

Someron kaupunki muistuttaa, että suuria yksityistilaisuuksia järjestäessäkin on kiinnitettävä huomiota koronaturvalliseen käyttäytymiseen, muun muassa suunenäsuojuksen käyttöön.

Laaja etätyösuositus ei ole enää voimassa, mutta työnantajien on edistettävä koronaturvallisia järjestelyjä, joihin muun muassa kuuluu etätyön tekeminen, työntehtävien niin mahdollistaessa. Suunenäsuojusta suositellaan käytettäväksi laajalti muissakin tilanteissa, erityisesti sisätiloissa.

Rokotukset Varsinais-Suomessa edistyvät hyvin: yli 12-vuotiaiden rokotuskattavuus on ensimmäisen annoksen osalta 87,5 prosenttia ja toisen annoksen osalta 82 prosenttia.