Kutsumusammatissa lavastajana

0
Sanna Leppänen suunnitteli ja toteutti lavastuksen Salon Teatterin Vuokravaimo-esitykseen, joka sai ensi-iltansa viime viikonvaihteessa. Esityksiä on luvassa 12.2.2022 saakka.

Teksti ja kuvat Timo Kalenius

Lavastajan tehtävänä on suunnitella näytelmän toiminnalliset puitteet ja valvoa lavastuksen toteutusta. Lavastuksesta keskustellaan yhdessä ohjaajan kanssa ja ohjaajan näkemyksestä riippuu, mihin esityksellä pyritään.

Sanna Leppänen teatterilla.

Someron Härkälän kylässä asuva Sanna Leppänen on tehnyt lavastuksen Salon Teatterissa lauantaina ensi-iltansa saaneeseen Vuokravaimo -esitykseen.

– Olen syntyisin Karkkilasta ja nyt viimeiset kolme vuotta asunut Somerolla. Olen avoliitossa ja minulla on kolme jo aikuista lasta, esittelee Leppänen itsensä.

– Lavastus on minulle tavallaan kutsumusammatti. Kiinnostus alaan alkoi jo alakoulusta, missä teimme kevät- ja joulujuhliin lavasteet ja puvut itse.

– Vaatetusala on myös aina kiinnostanut ja siihen sainkin oppia toimiessani Turun keskiaikaisilla markkinoilla puvustajana useamman vuoden ajan. Sen jälkeen lähdinkin opiskelemaan sisutus- ja saneerausalaa, josta sitten valmistuin artesaaniksi.

Lavastukseen liittyvät työtehtävät ovat olleet projektiluontoisia ja niitä on ollut Salossa Teatteri Provinssissa ja Salon Teatterissa, sekä kesäteattereissa. Vakituista työsuhdetta hänellä ei teattereihin ole.

Lavastustöiden lisäksi Leppänen työskentelee Somerolla henkilökohtaisen avustajan tehtävissä kahdelle eri asiakkaalle.

– Lavastukset syntyvät yleensä paikan päällä, jos mahdollista, mutta esimerkiksi tähän viimeiseen kaiversin tuon tiiliseinän mallin kotona autotallissa. Lisäksi teen yleensä suunnitelman, jonka perusteella sisustus toteutetaan, toteaa Leppänen.

– Tätä viimeistä lavastusta suunnittelin ja rakensin noin kolmisen viikkoa ja apujakin sain omasta perheestä, kun tytär ja avomies olivat auttamassa.

– Esitysten alkaessa ja jatkuessa minun ei tarvitse olla paikalla muutoin kuin jos lavasteissa ilmenee jotain korjattavaa.

Lavastajan on löydettävä oma näkemyksensä tekeillä olevasta esityksestä ja osattava toteuttaa esityksen aikakauteen ja tyylilajiin liittyvät ratkaisut.

Lavastajalta vaaditaan taiteellista näkemystä ja visuaalista hahmotuskykyä sekä kiinnostusta teatteriin ja kirjallisuuteen.

Teatteritaiteen tekeminen on ryhmätyötä, joten lavastajalta edellytetään myös joustavuutta, sillä hänen on kyettävä toimimaan yhdessä koko muun tuotantoryhmän kanssa.

Vuokravaimo on täynnä herkullista tilannekomiikkaa. Emmy Welin (vas.), Otso Lapila, Mikko Polojärvi ja Kimmo Lehto seikkailevat roolihahmojensa kanssa keskellä farssia. (kuva Marko Mattila/SSS)