Marja Aarnipurolta viides dekkari

0
Kaarina Riikonen ratkaisee: Surmamäen kirous -kirjan kansi Eija Kuusela ja taustakuva Pixabay – Docendo/ CrimeTime.

Somerolla ahkerasti mökkeilevä ja dekkareitaan kirjoittava Marja Aarnipuro on julkaissut viidennen dekkarinsa Surmamäen kirous.

Kuten ihka ensimmäisessäkin Kaarina Riikonen ratkaisee -sarjan dekkarissa tarinassa lähdetään liikkeelle päähenkilö Riikosen mökiltä. Ensimmäisessä kirjassa ruumis löytyi mökin maakellarista, nyt naapurin liiteristä.

Toimittaja Kaarina Riikosen kipeästi kaipaama kesäloma maalla keskeytyy heti alkuunsa, kun naapuritilalla syttyy tulipalo. Kaarina lähtee auttamaan sammutuksessa ja näkee vettä kantaessaan epäilyttävän tumman hahmon katoavan metsän siimekseen.

Kun Viikko-lehden toimituksessa kuullaan, että tulipalossa on kuollut valtakunnallisesti tunnettu suurtilallinen, Kaarina joutuu palaamaan töihin. Juttua penkoessaan hän törmää seutukunnan synkkiin salaisuuksiin ja kaameaan kiroukseen.

Kirjailijassa itsessään ja dekkareiden päähenkilössä on paljon samaa. Marjapuro on Apu -lehden päätoimittaja, Riikonen Viikko-lehden toimittaja. Molemmat asuvat pääkaupunkiseudulla ja mökkeilevät maalla vapaa-aikanaan. Molemmilla on mies, lapsia ja kaksi koiraa. Molemmat ovat myös sairastaneet syövän, mitä Aarnipuro käsitteli erityisesti dekkarissaan Syöpälääkärin kuolema.

Hän on myös kirjoittanut aiheesta kolme tietokirjaa: Rintasyöpävuosi 2011, Rintasyövän jälkeen 2014 ja Rintasyöpämatka 2018.

Aarnipuron dekkarit toimivat myös yksittäisinä teoksina, vaikka muodostavat kirjasarjan, jossa tutut hahmot poliisissa sekä toimituksessa seuraavat osasta toiseen. Murhatapaus on tietenkin aina uusi ja tuo mukanaan tuoreita tuttavuuksia.

Vaikka Aarnipuron kirjoissa ratkaistaan rikoksia, niissä sukelletaan myös päähenkilöiden yksityiselämään.

Päähenkilö Kaarina Riikonen on keski-ikäinen nainen ongelmineen ja vaivoineen. Mutta vastapainona hänelle on nyt nostettu enemmän esille myös rikosylikonstaapeli Anton Koivunen vanhemman miehen ongelmineen.

Pitkäaikaisena toimittajana Aarnipuro tuntee lehtialan, ja kuvaukset Viikko-lehden toimituksen elämästä ovatkin hyvin aidonoloisia.

Ylipäätään Aarnipuron kaikki dekkarit ovat viihdyttävää kotimaista rikoskirjallisuutta, joka sopii erinomaisesti mukavan vapaapäivän nautinnoksi.

Sarjan kuudes osa on jo työn alla, ja alustava ilmestyminen on suunniteltu keväälle 2023. Kun nyt ilmestyneessä viidennessä osassa viihdytään maaseudulla, niin kirjailija paljastaa, että uudessa osassa palataan taas Helsinkiin.

Kaarina Riikonen ratkaisee -dekkarisarja

Maakellarin salaisuus 2017
Ikäneidon testamentti 2018
Syöpälääkärin kuolema 2019
Ottopojan kohtalo 2020
Surmamäen kirous 2021