Myös Silja Kosonen vaihtaa Esan Turun Urheiluliittoon

0
Silja Kosonen

Teksti Aulis Tiensuu

Ensimmäisen ulkomaisen harjoitusleirinsä päätteeksi Silja Kosonen kertoi vaihtavansa viisi vuotta edustamansa Someron Esan Turun Urheiluliittoon. Silja Kosonen on tällä hetkellä yksi Suomen lupaavimmista nuorista urheilijoista. Runsas viikko sitten toinen Esan kasvatti ja korkeimpaan Team Finland -valmennusryhmään noussut seiväshyppääjä Tommi Holttinen kertoi siirtymisestä turkulaisseuraan.

Kuluneena kesänä Silja Kosonen voitti nuorten maailman ja Euroopan mestaruudet, edusti Suomea olympiakisoissa sekä heitti nuorten maailmanennätyksen ja naisten Suomen ennätyksen 73. Kalevan Kisoista hänellä on kahdelta viime vuodelta kultaa ja hopeaa. Kuluneilta viideltä Esa-vuodelta hänellä on joka vuodelta ikäluokkansa moukarin SM-kulta sekä lisäksi kaksi kiekkokultaa. Lisäksi moukarin talvimestaruuskilpailuista on kolme nuorten SM-kultaa.

– Turun Urheiluliitto on minulle luonteva valinta siksi, että kaikki on lähempänä, kun raisiolaisena asun tässä Turun seudulla. Someron Esalle olen kiitollinen. En olisi nyt tässä missä olen ilman seuran apua, tunnustaa Silja Kosonen.

Jani Pihkasen valmennus jatkuu

– Seuran vaihto on ainut muutos ensi kaudelle, eli ei ole tulossa mitään muutoksia valmennussuhteeseen, sanoo Siljaa vuodesta 2018 alkaen valmentanut itse edelleen esalainen Jani Pihkanen .

Ensi kesä on jälleen tärkeä arvokisavuosi, kun on sekä aikuisten MM- että EM-kilpailut, joiden finaalit ovat Kosonen – Pihkanen kaksikon tavoitteena.

– Harjoitteluun ei tehty mitään isoja muutoksia. Pikkuisen treenimääriä lisättiin, mutta muuten jatkettiin aika samanlaisella treenillä, mitä tehtiin nyt päättyneelle kilpailukaudelle. Heittokin tuntui leirillä teknisesti hyvältä. Takapakkia ei siinäkään ole tullut, kertoo Silja Kosonen.

Esan moukarivalmennustiimin vastuuvalmentaja Kari Pihkanen kertoo ryhmän pysyvän koossa ja muiden urheilijoiden Henri Liipolan johdolla edustavan Esaa.

– Ja kyllä Siljakin on varmaan joissakin yhteisissä leiripäivissämme mukana jatkossakin tsemppaamassa porukkaa, sanoo Kari Pihkanen.

Panostusta nuoriin lisätty

Esan yleisurheilujaoston puheenjohtaja Kaisa Vasama-Kakko harmittelee kahden huippu-urheilijan lähtöä seurasta. Vuosien varrella urheilijoiden eteen tehty työ Esassa on nostanut heidät huipulle, ja toivottavasti nuo panostukset tuottavat edelleen satoa uusissa seuroissaan.

Vasama-Kakko kertoo Esan panostuksen nuoriin lisääntyvän, joista kasvaisi uusia huippuja. Molemmat ovat seuralle tärkeitä.

– Juuri viime viikonloppuna olimme harjoitusleirillä yhdessä Tammelan Ryskeen kanssa Kuortaneen urheiluopistolla. Esasta oli mukana yhteensä 30 nuorta sekä heidän valmentajaansa ja huoltajaansa. Ryskeestä oli vastaavasti 20 osallistujaa.

Seurat ovat tehneet valmennus- ja kilpailuyhteistyötä jo jonkin aikaa ja jatkavat yhteisharjoituksia myös talven aikana Eerikkilän urheiluopistolla.

– Olemme saaneet paljon uusia harrastajia ja seuran jäsenmäärä on noussut tänä vuonna 10 prosentilla, iloitsee Vasama-Kakko.