Neljän rivin riimissä yhden koiran elämänkerta

0
Heikki Paakkanen on kuvitellut Sigmund Freudin koiran, Jofien elämän tällaiseksi.

Paakkaselta Koiraeloa-kirja

Laika

… on Laikalla kuuma, anturit hiertää
kapseli on ahdas, suolissa kiertää
sovjettitötterö taivaan on nuoli
avaruus vallattiin, sankari kuoli

Graafikko Heikki Paakkanen riimittelee näin historiallisesta venäläisestä koirasta, joka oli ensimmäinen avaruuteen matkannut elävä olento. Neuvostoliitto lennätti sen marraskuussa 1957 Maan kiertoradalle. Alus kiersi radalla yhdeksän kuukautta ennen sen tuhoutumista ilmakehässä. Siinä samassa lensi Laikakin taivaan tuuliin.

Riimi on Paakkasen uudesta kirjasta Koiraeloa. Teoksen karvaturrit ovat esiintyneet aiemmin hänen pilapiirroksissaan. Silloin koira on ollut sivuosassa; röhnöttänyt maassa tietämättömänä ympäristössään tapahtuvasta tai nököttänyt ihmetellen ihmisten menoa.

Nyt nelijalkaiset ovat pääosassa, tai itse asiassa heidän elämänkohtalonsa.

Paakkanen on kehitellyt jokaiselle koiralle elämän. Hahmoissa on totta toinen puoli. Hän on etsinyt tietoa historian kuuluisista koirista, kuten Adolf Hitlerin Blondista ja Blondi 2:sta, Sigmund Freudin Jofiesta ja Urho Kekkosen lahjakoira Isabellasta. Esillä on sankari- ja ennätyskoiria, kuten koira, joka vei tarvitseville tuberkuloosilääkettä Alaskassa, mutta myös lämminmuistoisia lemmikkejä.

Joukossa on elokuva- ja sarjakuvahahmoja, esimerkiksi Aku Ankan Pluto, Asterixin Idefix ja Tintin Milou ja vanhan televisiosarjan Rin Tin Tin.

Sivuilta löytyy isännilleen uskollisia lemmikkejä. Hachiko, joka odotti vuodesta toiseen isäntäänsä samassa paikassa Japanissa ja edinburghilainen skyenterrieri Bobby, joka ei tarinan mukaan 14 vuoteen poistunut isäntänsä haudan läheisyydestä.

On siellä myös Somero-lehden päätoimittajan Sari Merilän Spede-koira edustamassa settereitä ja koirien pitkiä virallisia nimiä.

Setterit
… ylimykset Englannissa Blue Baltic´s Crystal Gase
kumppaninaan Edenbridge River Flows In You
luonteensa on kummallakin, aksenttikin sujuu
myös serkku Gordonista saa nimen näyttävän
Spede, mutta oikeasti Fixour´s Fire But Not Tan

Paakkanen ei ole lähtenyt tekemään koirista näköismuotokuvia tai rotumääritelmiä vastaavia. Pääpaino on pienoisluonnekuvauksellisissa runomuotoisissa riimitarinoissa.

– Olen huono eläinpiirtäjä. Eläimistä tulee velttoja, kuin kuolleita maassa makaavia sikakoiria.

Heikki Paakkanen kuvaa teosta riimirunokirjaksi, johon hän on muutamaan lauseeseen kirjoittanut koiraelämänkertoja.

Riimittely oli haasteellista. Oli vaikea löytää toisiinsa natsaavia loppusointuja. Neljään, viiteen riviin piti mahduttaa elämä.

– Etsin Tiitiäisen satupuu -fiilistä, mutta syntyi jotain karskimpaa, virnuilee mies, joka tekee Somero-lehden pilapiirrokset.

Koirapiirrokset ja riimit ovat saaneet keralleen myös jätöksen. Näitä piirroksia Paakkanen pyysi piirtäjäkollegoiltaan. Kakkapökäleitä ovat raapustaneet esimerkiksi Ville Tietäväinen, Kati Kovács, Harri Vaalio, Hannu Mänttäri ja Anssi Rauhala. Sekä myös Willem eli alankomaalainen Bernhard Willem Holtrop.

Willem ei pysynyt ohjeissa pienestä kasasta, joka kirjassa olisi 5×5 senttimetrin neliö, ja jonka lukija voi halutessaan värittää. Hän piirsi koiran kököttämään korkean kakkakasan päälle. Hänen piirroksensa sijoitettiin kansien sisäpuolelle.

Kannen piirros on sama, jonka Paakkanen teki opiskelijakaverinsa, Mauri Kunnaksen 70-vuotisjuhlakirjaan.

Teos on värityskirjakin. Paakkanen ehdottaa värittämään kakkakasat ruskealla, eli käyttämään esimerkiksi sturmabteilungbraunia.

Heikki Paakkasella on ollut pari koiraa.

– Minun suhteeni koiriin… Jos sanon, että inhoan koirankakkakasoja, niin se kertoo paljon, viittaa Paakkanen talutushihnan toisessa päässä olevaan perisyyhyn.

Paakkasella oli työhuone katutasossa Kampissa Helsingissä. Koirankusettajat eivät arvostaneet pienen ulkoterassin yksityisyyttä, vaan antoivat lemmikkiensä tehdä tarpeensa milloin minnekin. Eivät kuunnelleet, kun Paakkanen kauniisti pyysi: ”Voisitteko siirtyä tuonnemmaksi?” Siksipä hän ryhtyi järeämpiin keinoihin ja sijoitti kasaan kyltin: ”Omistaja vieköön kotiinsa.”

Koiraeloa-kirjan on taittanut Oskari Paakkanen.

– Käytin apuna lapsityövoimaa. Lapsenlapseni Fanni skannasi koira-aiheiset pilapiirrokseni. Hämmästyin, että niissä on niin paljon koiria.