Ruokava lähestyy

0
Katja Korpela on leiponut Ruokavaan muun muassa kuivakakkuja, pipareita ja kierrepullaa.

Korpela kehittelee, jotta tuotteista tulee paremman makuisia ja helpompia valmistaa

– Olen aina tykännyt leipoa. Se on kotoa tullut perintö, kuten neuleiden tekeminenkin. Ompeleminen on tullut kuvioihin mukaan myöhemmin. Olen itseoppinut, äidin opettama, kertoo Katja Korpela.

Vuoden verran hänellä on ollut yritys ItseTehty by Katja. Korpela leipoo tilauksesta makeita ja suolaisia herkkuja, kuten täyte- ja voileipäkakkuja, pipareita, kuivakakkuja, pullaa, piirakoita, kuppikakkuja ja marenkeja.

Toinen yrityksen haara on arjen pitovaatteet. Korpela ompelee lähinnä lapsille ja jonkin verran myös naisille. Hän tekee mekkoja, tunikoita, paitoja ja legginsejä, sekä neuloo pipoja, tuubeja ja huiveja.

– Teen valmisvaatteita, en korjausompelua, sanoo ompelija.

Siskonsa Tanja Niskanen heitti kerran kahvipöydässä, että näitä herkkuja voisi laittaa ihan myyntiin saakka. Samaan syksyyn ajoittui Sähkön ja Koneen myymälän lopettaminen ja Someron Huoltomestareiden siirto Ruunalantielle.

– Ajattelin, että nyt minulla olisi aikaa leipoa ja ommella. Ei se niin ihan ole mennyt. Päivätyö on Huoltomestareilla. Teen siellä puolta päivää.

– Kun tulee tilauksia, niin keskityn sen mukaan joko leipomiseen tai ompeluun. Kun saan uudet kankaat nenäni eteen, niin heti pitää päästä kokeilemaan, ompelemaan ja saada kankaat vaatteiksi.

Korpela hankkii kankaat pääasiassa paikallisilta yrityksistä eli Kangaskauppa Ompelimo Riitalta ja Lasten Taikamaasta sekä ostaa jonkin verran myös muualta.

Vaatteiden perusmallit ovat lehdistä. Korpela on tehnyt niihin muutoksia, kuten esimerkiksi isompaa kaula-aukkoa tai lisännyt niihin taskuja, pidentänyt tai lyhentänyt helmaa ja niin edelleen.

– Suunnitteleminen ja ompeleminen ovat mieluisaa puuhaa.

Katja Korpelan tytär Olivia Laine on ollut makutuomarina kangasostoissa. Olivia pitää eläinkuoseista. Vieressä äitinsä Ruokavaan tekemiä lasten ja naisten vaatteita.

Osan resepteistä Katja Korpela on itse kehitellyt, osan napannut lehdistä ja netistä. Hyväksi havaitsemansa hän on kirjannut vihkoihin, joita alkaa olla jo melkoinen legioona.

Monen reseptin kehittelytyö on kesken. Esimerkiksi herrasväenleipien koostumus kevyiksi suussa sulaviksi on hakusessa. Hän toivoo, että tuotteista voisi kehitellä säilyvämpiä, sellaisia, että ne pystyy valmistamaan hyvissä ajoin ennen juhlaa.

– Kehittelen reseptejä, jotta tuotteista tulisi paremman makuisia ja helpompia valmistaa.

Tuhdit piparit on hänen oma reseptinsä ja suosikkinsa. Maunantajina ovat kaurahiutaleet, rusinat ja suuri määrä suklaata. Ne on helppo tehdä.

Korpela on kehitellyt myyntiin valmiita jauhoseoksia, joihin paistajan ei tarvitse lisätä kuin rasva ja neste. Näitä jauhoseoksia voi viedä vaikka mökkituliaisiksi.

Katutansseissa Katja Korpela asettui ensimmäisen kerran omien tuotteidensa kanssa myyntipöydän taakse. Nyt on edessä ensimmäinen Ruokava. Monitoimitalolle hän tuo myyntiin vaatteiden, neuleiden ja leivonnaisten ohella äitinsä tekemiä villasukkia ja Teeleidin Jyväskylässä sekoittamaa ja pakkaamaa teeseosta. Esimerkiksi jouluteessä on maunantajina omenaa, kanelia, luumua ja rosépippuria.

– Olen toiveikas, että ihmiset tulevat ostoksille ja hankkivat muutenkin joulunsa paikallisilta tuottajilta ja yrityksiltä.

Seuraavalla viikolla 5.12. hän menee Toukolaan, jossa paikallinen maamiesseura järjestää jouluisen tapahtuman.

Katja Korpela toivoo, että jatkossa hän saisi elantonsa leipomisesta ja ompelemisesta.

– Pitää saada asiakaskunta ensin. Leipojia on paljon, mutta ammattiompelijoita on vähemmän.

Ruokava lauantaina ja sunnuntaina 27.–28.11. monitoimitalolla, esillä pääasiassa kädentaitajien tuotteita, niin käsitöitä kuin ruokaa ja raaka-aineitakin.