Somerolaista elämänmenoa Espoosta muuttaneen lapsiperheen silmin

0
Saara, Jasmin ja Juha Pekkinen ovat asuneet Somerolla parisen kuukautta. – Hyvin on viihdytty.

Ovikello soi. Perheenisä avaa oven kolmelle vieraalle, jotka astuvat sisään kaupunginjohtaja etunenässä.

– Selvä, se oli siinä. Siirrytään nyt olohuoneeseen ja jatketaan siitä puheilla, toteaa ohjaaja Jarmo Korhonen .

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen , kehittämisasiantuntija Antti Leino ja yrityskummi Pekka Vaurola siirtyvät sovittuun paikkaan.

– Ja kamera käy.

Pekka Vaurola, Sami Suikkanen ja Antti Leino vierailivat kuvauksissa Pekkisen perheen luona toivottaakseen uudet kaupunkilaiset tervetulleiksi paikkakunnalle.

Kohtaus on AlfaTV:llä parhaillaankin pyörivän Somero-sarjan tulevalta kakkoskaudelta. Kuvaukset alkoivat loppukesästä ja jatkuvan ensi vuoden heinäkuulle.

– Uusi kausi poikkeaa edellisestä siinä, että nyt keskiössä on Somerolle juuri muuttanut perhe. Seuraamme heidän sopeutumistaan ja elämäänsä paikkakunnalla, Korhonen sanoo.

Edelleen mukana on yrityksiäkin, joita esitellään yrittäjien ja työntekijöidensä kautta.

– Olimme juuri kuvaamassa esimerkiksi Sporttikoneen uuden myymälän avajaisia Tuusulassa, Korhonen paljastaa.

– Lisäksi mukana sarjassa on myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jani Kurvinen , joka tuo sarjaan somerolaista politiikkaakin.

Mutta nyt ollaan Saara Pekkisen , 37, Juha Pekkisen , 44, ja Jasmin Pekkisen , 4, rivitaloasunnon olohuoneessa.

– Muutimme Somerolle Espoosta töiden perässä, ensin töitä sai mies ja sen jälkeen onneksi minäkin, kertoo perheen äiti.

Juha Pekkinen on työskennellyt nyt pari kuukautta kirjastoauton kuljettajana.

– Olen viihtynyt hyvin, vaikka alku on tietysti ollut työlästäkin. On paljon uusia ihmisiä ja asioita opeteltavaksi, kertoo 10 vuotta kirjastoalalla ollut Pekkinen.

Kotoisin hän on Forssasta, jossa viihtyi lukion ja armeijan loppuun saakka, jonka jälkeen opinnot ja eri työt kuljettivat muualle Suomeen.

– Vanhempani asuvat edelleen Forssassa ja Jasminin kannalta onkin mukavaa, että isovanhemmat ovat nyt lähellä. Ja kyllä heistä meille Saarankin kanssa on iloa ja apua.

Espoossa tavannut ja vuoden seurustelun jälkeen 2014 vihitty pari viihtyi hyvin pääkaupunkiseudullakin.

– Kuvailisin Espoota sanalla muutos ja Someroa sanalla pysyvyys. Espoossa tuntui, että asiat muuttuvat nopeasti ja aina alkoi jotakin uutta. Aluksi se tuntui vähän vaikealta, mutta kun totuin siihen, niin tuntui se mukavaltakin.

– Somerosta olen saanut nyt sellaisen käsityksen, että täällä asioita muutetaan paljon hitaammin. Pysytään mieluummin totutussa.

Myös Saara Pekkinen sanoo nauttineensa niin espoolaisesta hektisestä elämästä kuin somerolaisesta maaseudun rauhastakin.

– Elämä maalla ei sikäli ole uutta, että olen kotoisin Pohjanmaalta, pienestä Kristiinankaupungista. Ja nyt tuntuu, että maallemuutto oli tosi kiva juttu. Tykkään rauhallisuudesta.

Saara työskenteli Espoossa ja nyt myös Somerolla varhaiskasvatuksen opettajana. Työpaikka on Somerolla Tuulihatun päiväkoti. Jasmin-tytär on myös lähistöllä, Leivonpesän päiväkodissa.

– Olen viihtynyt oikein hyvin uudessa työssäni.

– Somerolla ihmiset ovat mielestäni kiireettömämpiä kuin esimerkiksi Espoossa. Aina tuntuu olevan aikaa vaihtaa muutama sanakin.

– Tykkään myös kovasti tästä asunnostamme, ja naapurissa asuu tosi mukava perhe, jossa on kolme pientä lasta.

Työ ja perhe-elämä ovat ainakin näin alkuun haukanneet lähes kaiken ajan arkipäivistä, mutta jos harrastuksille löytyy aikaa, niin Saara aikoo suunnata uimahalliin ja ratsastustalleille. Koska kristilliset arvot ovat perheelle tärkeitä, myös seurakunnan toiminta kiinnostaa.

Osa perheen ajasta kuluu nyt myös Somero-sarjan kuvauksissa.

– Mieheltä asiaa kysyttiin ja sitten me vain oltiinkin mukana, Saara Pekkinen naurahtaa.

Ohjaaja Korhosta pari kehuu kovasti.

– Jarmon kanssa on tosi mukava tehdä töitä. Aluksi jännitti kameran edessä, mutta hän saa meidät rentoutumaan, Juha kiittelee vieressään kahvia hörppivää ohjaajaa.

– Se kyllä hiukan harmittaa, että lapsesta ei tule oikeanlaista kuvaa, koska hän vähän ujostelee kameraa. Olisi mukava, jos ihmiset saisivat hänestä luonnollisenkuvan, äitiä harmittaa.

– Kyllä me tässä kesään mennessä tullaan niin tutuiksi, että sekin asia korjaantuu, lohduttelee ohjaaja.

Ja kuin todisteeksi tyttö alkaakin nauraa ja pelleillä äitinsä sylissä. Sitten iloinen nelivuotias kirmaa ympärillä olevista vieraista välittämättä lelujensa pariin ja keskittyy leikkeihinsä.

Dokumenttisarjaa kuvaavat Jarmo Korhonen ja Ville Korhonen.

Somero-sarja

ensimmäinen kausi pyörii parhaillaan uusintana AlfaTV:llä
uusi kausi esitetään AlfaTV:llä ensi vuoden loppupuolella
narratiivinen dokumentti somerolaiselämästä
kaupunki tukee sarjan tekoa 15 000 erolla ja loput kustannukset, noin 50 000, maksavat somerolaiset yrittäjät