Terhin tallin pyöreä maneesi valmistui

0
Valoisuus ja avaruus tulevat hyvin esiin uudessa maneesissa. Manta-ponilla ratsastamassa Terhi Toivosen oma tytär Enni Mäenpää.

Syvänojantiellä Pyölissä sijaitsevalle Terhi Toivosen ratsastustallille valmistui kauan toivottu katettu pyöreä maneesi. Aikaisemmin ratsastustunnit on pidetty ulkokentällä ja nyt tilanne paranee oleellisesti uuden maneesin myötä.
Maneesi on normaalista poiketen pyöreä noin 25 metriä leveä ja mahdollistaa ratsastustuntien pitämisen suojassa lumi- räntä- ja vesisateilta ja vaikka siellä ei kilpailuja pyöreän muodon vuoksi voidakaan pitää niin harjoitusolosuhteet parantuvat oleellisesti.
– Jatkamme tietenkin ratsastusta edelleen myös ulkona mutta uuden maneesin myötä pääsemme sääolosuhteita pakoon katoksen alle.
– Kilpailut voimme järjestää edelleen ulkokentällä, jota myös laajennettiin samanaikaisesti, kun maneesia rakennettiin, kertoo Terhi Toivonen.

– Meillä on tällä hetkellä 11 hevosta ja ratsastajia käy tunneilla viikoittain 80–100, ja viikon jokaiselle päivälle on ohjattua toimintaa, jatkaa Terhi Toivonen.

– Meillä on Suomen Ratsastajainliiton hyväksymä ratsastuskoulu. Minulla on ratsastuksen ohjaajan tutkinto Harjun oppimiskeskuksesta vuodelta 2006 ja Agrologin AMK tutkinto Hämeen ammattikorkeakoulusta 2009. Aloitan opiskelun myös Ypäjän hevosopistolla monimuotokoulutuksessa, josta kouluttaudutaan ratsastuksen opettajan tutkintoa varten, lisää Toivonen.
Normaalisti maneesit ovat isompia ja suorakaiteen muotoisia ja näin mahdollistavat myös kilpailujen järjestämisen, mutta Terhin tallilla päädyttiin pyöreään maneesiin.
– Vaihtoehtona ollut suorakaiteen muotoinen maneesi olisi ollut yli puolet kalliimpi kuin tämä pyöreä, joka tänne rakennettiin. Valitsin halvemman mallin, koska meillä tarve oli vain päästä pahimman loskakauden yli harjoittelemaan sisätiloihin katoksen alle, kertoo Terhi Toivonen.

– Rakentamisen kustannuksetkin ovat viimeisen vuoden aikana nousseet tuntuvasti, mutta onneksi tein tilauksen jo noin vuosi sitten, joten säästin siinäkin aika paljon. Tämä on meille aika iso investointi mikä oli kuitenkin pakko tehdä, jotta saatiin olosuhteet ratsastajille paremmiksi.

– Olin tosi pettynyt, kun en saanut mitään avustuksia hallin rakentamiseen. Tein hakemuksen Ely-keskukselle, mutta sieltä tuli kielteinen päätös ja perusteluina olivat hallin liian pieni koko ja ikkunoiden puuttuminen. En voinut käsittää tuota päätöstä, enkä yleensäkään perusteita, jolla avustus minulta evättiin. Tulee vaan mieleen, että kuinka monelta yrittäjältä näillä päätöksillä viedään mahdollisuus toiminnan kehittämiseen tai yleensä jatkamiseen, tuskailee Terhi Toivonen.