Voiton kruunuksi kolmesatanen

0
Somerolaiskeilaaja Immo Pulkkisen tyylinäyte.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Loimaalainen Jaakko Rantala oli päivän nimi Someron keilahallissa, missä heitettiin OP Lounaismaa -erikoiskilpailun keilafinaali.

Salolaista Five Star Bowling (FSB) -seuraa nykyisin edustava Rantala on lukeutunut Someron keilahallin vakiokilpailijoihin läpi hallin toimintahistorian. Muutamia voittojakin miehen tilille on Someron radoilta kertynyt, mutta sunnuntain kaltainen täysosumapäivä on antanut odottaa itseään.

Syyskuun puolivälissä käynnistyneen turnauksen loppukilpailuun kelpuutettiin 88:sta yrittäjästä kaksitoista parasta tuloksentekijää. Finaali vietiin kuitenkin lävitse yhdentoista heittäjän voimin, kun somerolainen Mika Pieniniemi ei päässyt isäinpäivän kisaan mukaan.

Rantala oli hyvässä vireessä jo karsintavaiheessa. Hän oli 1463 pisteen tuloksellaan karsinnan kakkonen ja vastasi parhaasta nettotuloksesta, eli noteerauksesta ilman tasoitushyvityksiä.

Kaksi huippusarjaa siivittivät Jaakko Rantalan voittoon sunnuntaina Somerolla.

Voittaja kaateli kovalla prosentilla

Loppukilpailun toisella kierroksella Rantala jo hätyytteli kolmensadan pisteen maksimitulosta, jääden siitä vain yhden pinnan päähän. Tuolla 299 pisteen sarjallaan loimaalainen liittyi pitkään tasaisena edenneen kisan kärkiryhmään ja voittotaisteluun.

Kolmas sarja (186) tuotti Rantalalle pienen notkahduksen, mutta sen jälkeen mies kokosi itsensä ja pääsi kuudenteen, eli viimeiseen heittosarjaan piikkipaikalta.

Ratkaisevalle karkumatkalle kylmähermoinen Loimaan mies säntäsi heti päätössarjan alussa. Kaato toisensa perään pudotti sitkeimmätkin jahtaajat yhden toisensa jälkeen kannoilta ja viimeisillä heitoillaan Rantala saattoi keskittyä maksimituloksen tekemiseen.

Kaksitoista peräkkäiskaatoa tuotti Rantalalle ensimmäisen 300 pisteen täysosuman Somerolla.

– Kauan sitä tuli jo jahdattuakin, Rantala huokaisi voiton ja kolmesatasen varmistuttua.

– Tämän päivän toisessa sarjassa pääsin jo lähelle ja lopussa osui sitten kaikki kohdalleen, 350 euron arvoisen ykköspalkinnon nimiinsä kuitannut voittaja hykerteli. Maksimituloksia Rantalan uralle on hänen muistinsa mukaan kertynyt kaikkiaan ”noin kaksitoista”.

Rantalan voitto pohjautui ennen muuta hurjaan kaatopeliin. Hän teki kuuden sarjan kisaan todella kovat 52 kaatoa, eli kaatoja syntyi päälle seitsemänkymmenen prosentin tahdilla. Kilpakumppaneista ainoastaan lahtelaisseura Valtin Teemu Asplund ylsi ainoana edes neljäänkymmeneen ”patterin” kumoamiseen.

Immo Pulkkinen

Pulkkinen kärjen kannoilla

Kärkikahinoissa sunnuntain finaalissa viihtyi pitkään myös Someron Keilaajien Immo Pulkkinen.

– Viimeiset kaksi sarjaa jouduin heittämään kolmos- ja nelosradoilta, joilla en koskaan ole oikein viihtynyt. Heittoihin alkoi tulla pieniä virheitä eikä ehkä pääkään kestänyt aivan parhaalla mahdollisella tavalla, parhaana somerolaisheittäjänä viidenneksi sijoittunut Pulkkinen arvioi.

Pulkkisen kanssa tasapisteisiin (1298) päätyi raisiolaisen Nasevat –seuran Pinja Laukkanen. Pienemmän tasoituskertoimen myötä hänen nettotuloksensa oli somerolaisen vastaavaa parempi, mikä ratkaisi kaksikon välisen järjestyksen.

Laukkanen pullahti kärkitrion ulkopuolelle vasta päätössarjassa ja jäi lopulta kymmenen pinnan päähän kolmanneksi sijoittuneesta turkulaisen K-29:n Jaakko Neuvosesta. Joka tapauksessa raisiolainen oli hyvin lähellä harvinaislaatuista temppua, eli yltämistä naiskeilaajana Someron valtakunnallisen erikoiskilpailun kärkikolmikkoon.

Rantalan ylivoimainen voitto kirjattiin erinomaisin yhteispistein 1443 (nettopisteet 1431). Ero kakkoseksi sijoittuneeseen Asplundiin (1366/1348) repesi lopulta 77 pisteeksi.

Keilailun OP Lounaismaa –turnauksen finaalituloksia Someron keilahallista: 1) Jaakko Rantala FSB 1443 (1431), Teemu Asplund Valtti 1366 (1348), 3) Jaakko Neuvonen K-29 1308 (1224), 4) Pinja Laukkanen Nasevat 1298 (1220), 5) Immo Pulkkinen SomKe 1298 (1190), 6) Tero Mäkilä SomKe 1265 (1205)… 11) Risto Nikkanen SomKe 1139 (1025), 12) Mika Pieniniemi SomKe.