Vuonna 2011: Lintujen talviruokinta käyntiin vasta maan jäädyttyä

0
Punatulkku (kuva Manu Kärki).

Somero-lehti 18.11.2011

Teksti Merja Ryhtä, kuva Manu Kärki

Moni on jo asettanut paikoilleen lintulaudan ja odottelee malttamattomasti, milloin linnut pyrähtävät siihen einehtimään.

Terveystarkastaja Paula Riepponen muistuttaa kuitenkin, että lintujen talviruokinnan voi aloittaa vasta kun maa jäätyy. Etelä-Suomessa se on yleensä marraskuun lopulla, kun muuttolinnut ovat lähteneet ja lämpötila laskee pysyvästi alle nollan. Ruokinnan voi keväällä lopettaa, kun lumet ovat sulaneet.

Kesät talvet lintuja ei pidä ruokkia. Sulan maan aikaan lintutautien riski kasvaa huomattavasti. Keino vähentää ruokintapaikalla leviävien lintutautien riskiä on rajoittaa lintujen ruokinta vain talvikauteen.

– Lintuja voi ruokkia, kun sen tekee oikein ja puhtaasti. Jotta ruokinnasta olisi enemmän iloa kuin haittaa, on se tehtävä oikein. Hyvin hoidettu ruokintapaikka tuottaa iloa ja hyötyä niin linnuille kuin lähiympäristön ihmisillekin, korostaa Paula Riepponen.

Lintujen ruokintapaikan siisteyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Ruokaa ei tule heittää suoraan maahan, vaan se on laitettava ruokinta-automaattiin.

Linnut levittelevät siemeniä ja niiden kuoria ahkerasti ruokintapaikalla, ja maahan kertyy myös ulosteita. Kertynyt jäte on puhdistettava aika ajoin pois, varsinkin jos ilma muuttuu lämpimämmäksi ja ruokapaikan ympäristö kosteaksi. Tarjottavan ruoan määrä on syytä pitää kohtuullisena, jolloin puhtaanapito tai tautitilanteen hallinta on helpompaa.

– Maahan kaadettu herkullinen hernerokka ei ole pikkulinnuille sopivaa ravintoa, vaikka joku olisi joskus näin päätellytkin. Maahan kaadetulla appeella ”autetaan” pikemminkin rottia ja houkutellaan ne paikalle, korostaa terveystarkastaja.

Hän muistuttaa, että kyse on ennen kaikkea lintujen hyvinvoinnista.

– Hyvällä lintujen ruokintapaikalla, ruoka tarjotaan automaateista, joihin linnut eivät pääse sisään. Ruoka pysyy puhtaana lintujen syljestä ja etenkin ulosteista. Jotkut taudinaiheuttajat, kuten ulosteissa leviävä salmonellabakteeri voivat tarttua myös ihmisiin ja muihin ruokintapaikalla liikkuviin eläimiin. Perinteisellä lintulaudalla yhden tartuntaa kantavan linnun eritteet pääsevät pilaamaan kymmenien, jopa satojen lintujen ruoan.

Ruokinta-automaattien on oltava kestävää ja puhdistettavissa olevaa materiaalia.

On myös syytä valita ruokapaikka niin, ettei siitä aiheudu harmia naapurustolle. Suositeltavaa on sijoittaa ruokintapaikka pihapiirin rauhalliseen osaan. Tällöin aremmatkin lintulajit uskaltautuvat paikalle.

Lintujen ruokintaan tarvitaan alueen haltijan lupa. Taloyhtiö voi kieltää järjestyssäännössä lintujen ruokinnan kokonaan tai rajoittaa sitä.