Ei yleisötilaisuuksia tai yleisiä kokouksia, liikunta- ja virkistystilat kiinni

0

Lounais-Suomen aluehallintovirasto määräsi Varsinais-Suomeen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sekä tilojen sulkemista ja käyttöä koskevat uudet koronarajoitukset. Tilojen sulkeminen ei koske alle 18-vuotiaiden harrastustoimintaa. Päätökset ovat voimassa 1.–15.1.2022.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmät ovat joutuneet toteamaan, että maakuntien koronatilanne heikkenee edelleen ja terveydenhuoltojärjestelmä on ylikuormittumassa. Alueella esiintyy runsaasti tartuntaryppäitä, joissa tartuntojen alkuperää ei pystytä jäljittämään, tartuntaluvut ovat korkeimmalla tasolla koko epidemian aikana ja tartunnoista jo suurin osa on erittäin herkästi tarttuvaa omikron-muunnosta.

– Rajoitusten jatkaminen on tarpeen epidemian leviämisen hillitsemiseksi. Tilojen sulkemista koskevat rajoitukset kiristyvät Varsinais-Suomessa, mutta lasten harrastustoimintaa tiloissa ei rajoiteta. Yhtenäiset rajoitukset koskevat koko Lounais-Suomen aluetta. Toivottavasti näillä rajoituksilla saadaan hillittyä tartuntamäärien kasvua, sanoo Leena Räsänen , Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja.

Varsinais-Suomessa kielletään henkilömäärästä riippumatta kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa ja ulkotiloissa.

Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia tai tilojen sulkemista koskevia määräyksiä ei ole mahdollista kiertää edellyttämällä osallistujilta koronapassia.

Lisäksi aluehallintovirasto määrää suljettaviksi yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat, joita käytetään liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystoimintaan.

Rajoitukset ovat Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa nyt yhteneväiset.

Muissa yleisissä tiloissa toiminta on järjestettävä niin, että osallistujien ja seurueiden välillä voidaan ehkäistä lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä. Tiloissa tulee pitää asiakkaiden ja osallistujien nähtävillä kirjallinen suunnitelma siitä, millä toimilla tartuntariskiä pyritään alentamaan.

Keinoja ovat esimerkiksi kasvomaskin käytön edellyttäminen, ilmanvaihdon tehostaminen, asiakasmäärän rajoittaminen, kävijöiden osallistumisen porrastamalla tai asiakaspaikkojen väljempi sijoittelu.

Asiakas- ja yleisötiloissa tulee lisäksi noudattaa hygieniavaatimuksia, jotka koskevat tehostettua tilojen ja pintojen puhdistamista sekä mahdollisuutta käsien puhdistamiseen ja riittävän etäisyyden pitämiseen.

Korinakoordinaatioryhmä:

Suljettaviksi määrätyt tilat

– joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat

– yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat

– tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat

– huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat

– sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat

– kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Sulkemismääräykset eivät koske…

– vuonna 2004 tai sen jälkeen syntyneiden lasten ja nuorten ohjattua harrastustoimintaa

– ammattiurheilemista

– yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa

– lakisääteisten palvelujen toteuttamista, kuten lääkinnällistä kuntoutusta

– vähittäiskaupan liiketiloja ja palvelujen tarjoamiseen käytettäviä tiloja sekä kulkua niihin