Haaveena NHL tai ainakin ammattilaisuus– Italiantuliaisina korona

0
Sami Päivärinta laukomassa nuorten MM-kisoissa Tshekki-puolustuksen keskeltä.

Teksti Timo Kalenius, kuvat Timo kalenius ja Kirsi-Maarit venetpalo/SSS

Somerolla junnuna jääkiekkoharrastuksen aloittanut Sami Päivärinta pelaa nykyisin Rauman Lukon liigajoukkueessa sekä Suomen nuorten maajoukkueessa.
Kaikki alkoi SoPasta, kun Sami sai vanhemmiltaan luvan liittyä junnujoukkueen harjoituksiin täytettyään 6 vuotta. Pelaaminen Somerolla jatkui C-junioreihin asti, kunnes jääkiekkoliiton järjestämän Pohjola-Leirin jälkeen tuli yhteydenotto Raumalta
– Lähtö kiinnosti, koska Somerolle ei saatu kasaan tarpeeksi tasokasta joukkuetta. Mutta isän kanssa oli sovittu, että käyn yläasteen ensin loppuun ja siirryn siten vasta Rauman Lukkoon, kertoo Päivärinta.
– Vaihtoehtoja Lukon lisäksi oli muitakin, mutta samaan aikaan kuvioihin astunut pelaaja-agenttikin oli sitä mieltä, että Lukko on minulle paras vaihtoehto. Kävin tutustumassa Lukon toimintaan ja se entisestään vahvisti käsitystäni siitä, että se on minulle oikea valinta.
Sami Päivärinta pelasikin menestyksekkäästi Rauman Lukon C-, B- ja A-junioreissa toimien joukkueiden kapteeninakin ja lopulta voittaen U20-sarjan SM-kultaa kaudella 2020–2021 ollen samalla joukkueen sisäisen pistetilaston ykkönen.
Nuorten maajoukkueissa Päivärinta on ollut vakiokasvo U17-vuotiaasta asti. Hän osallistuu seuraavaksi 26.12. alkaviin U20-ikäluokan MM-kisoihin, jotka pelataan Kanadassa Edmontonissa ja Red Deerissä.
Tällä kaudella Päivärinta on myös vakiinnuttanut paikkansa Rauman Lukon liigajoukkueessa pelaten samalla tarvittaessa U20-sarjaa.
Hyökkääjänä pelaavalla Päivärinnalla on otteluita liigassa kertynyt tähän mennessä 16 ja niissä tehoja on syntynyt 2 maalin ja 3 syötön verran.
– Nyt tosiaan mennään ensin MM-kisoihin ja sen jälkeen pelaan tämän ja vielä ensi kaudenkin Raumalla, mutta sen jälkeen kaikki on vielä auki. Raumalla olen viihtynyt, joten voisin myös siellä jatkaa, mutta katsotaan, tuleeko muitakin tarjouksia, miettii Päivärinta.
– Ulkomaat tietenkin kiinnostavat myös, mutta käyn lukion ensin loppuun ja sen jälkeen olisi vielä armeijakin suoritettava. Tavoite tulevaisuudessa on tietenkin pelata mahdollisimman korkealla tasolla. Kyllä jokaisen jääkiekkoilijan unelma on NHL tai ainakin vähintään ammattilaisuus.
Ammattilaisuus on haaveena, mutta mikäli syystä tai toisesta se ei toteutuisi niin tavoitteena on opiskella mahdollisimman pitkälle ja hankkia sitä kautta hyvä ammatti. Lääketiede kiinnostaa, joten myös lääkärin ammatti voisi olla yksi tavoitteista.
Korona on läsnä kaikkialla ja myös Päivärinta sai sen kokea, kun sai tartunnan Rauman Lukon pelatessa CHL-pelinsä Italiassa. Joukkueen palatessa kotimaahan todettiin yhdellätoista pelaajalla koronatartunta, Sami Päivärinta oli yksi heistä.
– Tartunnan tosiaan sain sillä reissulla ja niin sai moni muukin. Vaikka koko joukkue oli kahdesti rokotettu, niin silti tartuntoja tuli paljon. Sinänsä erikoista oli, että minunkin vieressäni bussissa istunut pelikaveri ei tartuntaa saanut, vaikka minä sain.
– Selvisin taudista melko vähäisin oirein eli oli vain hieman kuumetta ja kurkkukipua ja niitäkin vain muutaman päivän. Harjoittelun sain aloittaa kuitenkin vasta parin viikon päästä, kun kaikki testitulokset olivat normaalit, kertoo Sami Päivärinta.