Teksti ja kuvat Kirsi Seppälä
Someron kaupungin tilakeskuksen uusi päällikkö Elina Tirkkonen kertoo viihtyvänsä Somerolla. Joulukuun alussa työnsä aloittanut Tirkkonen on jo ehtinyt tutustua uusiin ihmisiin ja kartoittaa työnkuvaansa tarkemmin.
– Tilapäällikön työhön kuuluvat kaikki investointi- ja korjausprojektit, mitä kaupungissa tehdään. Lisäksi työhön kuuluu kiinteistönhuoltoa sekä siivoustoimi ja keittiötoimi, Tirkkonen luettelee.
Eikö tehtäväkenttä tunnu liian laajalta?
– Työ on mielenkiintoista ja alaiset superhyviä, se mahdollistaa laajan työkentän. Minulla on viisi suoraa alaista ja heillä kymmeniä alaisia, Tirkkonen perustelee.
Tilapäällikön työ on johtamista ja tulosten seuraamista.
– Yritän ylätasolla saada toimintamalleja aikaan ja mahdollistaa alaisten työn sujuvuuden. Kun puntaroidaan isoja linjoja, ne menevät poliittiseen päätökseen, hän kuvailee.
Tirkkonen tuli Someron tilakeskuksen päälliköksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin rakennuttamispuolelta. Siellä hän työskenteli korjausrakentamisprojektien rakennuttamisen ja valvonnan parissa. Työpaikan vaihtaminen tuli ajankohtaiseksi, kun osasto, jolla Tirkkonen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä työskenteli, lopetti toimintansa. Työt olisivat jatkuneet, mutta toimenkuva olisi muuttunut paljon.
– Entisellä työpaikallani oli Salon ja Someron rajalla asuva ihminen, ja hän lähetti viestin, että Somerolla on tällainen paikka auki. Siskoni mies on Somerolta ja hänkin heitti, että hae nyt ihmeessä tilapäälliköksi, Tirkkonen naurahtaa.
Teologi ja diplomi-insinööri
Tilakeskuksen päällikön työ on laaja-alaista, mutta niin on Tirkkosen koulutuskin. Nykyiseen tehtäväänsä hän on pätevöitynyt paitsi työkokemuksensa myös koulutuksensa myötä. Tirkkonen valmistui Tampereen teknisestä yliopistosta rakennustekniikan diplomi-insinööriksi vuonna 2016.
Sitä ennen hän opiskeli Joensuun yliopistossa ja valmistui teologian maisteriksi 2008.
– Olen käynyt luonnontiede ja matematiikka lukion, joten tekninen ala olisi ollut selvempi valinta, mutta tein erilaisen retken, Paimiossa peruskoulunsa ja Turussa lukionsa käynyt Tirkkonen kertoo.
Teologian opintojensa aikana hän teki sijaisuuksia päiväkodissa ja jatkoi töitä alalla valmistumisen jälkeenkin. Sen jälkeen hän työskenteli pappina Turussa.
Jalkapalloa ja ratsastusta
Kaarinassa syntynyt Tirkkonen asuu perheensä kanssa Piikkiössä. Suuntaansa 70 kilometrin mittaiseen työmatkaan helpotusta tuo vasta-aloitettu kimppakyyti – varsinkin näillä polttoaineen hinnoilla se tulee tarpeeseen.
– Somerolle muuttaminen ei nyt ole mahdollista tyttären alakoulun vuoksi, Tirkkonen toteaa.
Vaikka korona on tuonut monenlaisia haittoja ihmisille, Tirkkonen näkee hyvänä puolena oman elämänsä normalisoitumisen. Reissutyöt vaihtuivat rauhallisempaan aikaan.
– On ihanuus päästä illaksi kotiin. Aloin taas pelata jalkapalloa Sauvon naisissa, missä meillä on uskomattoman hauska joukkue, Tirkkonen kertoo.
Jalkapalloharkkoihin hän ehtii talvisin kerran ja kesällä kaksi kertaa viikossa. Lisäksi tulevat pelit.
Mikä jalkapallossa kiehtoo?
– Jalkapallo on älylaji, jos olisin sillä tasolla. Olen pelannut nuorena ja pelasimme sauvolaisten kanssa Someroakin vastaan. Nyt aloitin aikuisena uudelleen, ja parasta on yhdessä tekeminen, Tirkkonen vertailee.
Lapsena ratsastusta harrastanut Tirkkonen on palannut pitkän tauon jälkeen myös satulaan. Tallikin löytyi Sauvosta.
– Ajattelin pitkään, että aikuisena itsesuojeluvaistoni olisi liian kova ja mietin myös, miksi menisin kenttää kiertämään. Ratsastus tuntuu nyt enemmän terapialta, koska siinä itsensä täytyy rauhoittaa. Hevosen luo ei voi mennä stressaamaan. Ratsastus on myös niin vaikeaa, ettei sen aikana ehdi ajatella mitään muuta.
Tirkkonen pitää myös matkustelusta ja kertoo olevansa erityisen kiinnostunut Itä-Euroopasta. Lempipaikakseen ulkomailla hän nimeää Kiovan.
Menemisen ja tekemisen vastapainona arkeen kuuluu myös lukeminen.
– Viime aikoina olen tykännyt turkkilaisen naiskirjailija Elif Safakin romaaneista. Tällä hetkellä luen Helene Floodin kirjaa Terapeutti, se on mielenkiintoinen.
Haastattelu sovittiin kaupungintalon kattoremontin vuoksi kirjastoon, ja sen runsaat uutuusvalikoimat saivat heti tuoreen tilapäällikön kiitoksen.