– Kyllä järjestetään. Aiempina vuosina itsenäisyysjuhlassamme ei ole ollut suurta yleisöryntäystä, alle sata henkeä. Ja he ovat pääosin sitä ikäluokkaa, joka on saanut jo kaksi rokotusta, arvioi kulttuurituottaja Liisa Mattila Someron kaupungin, seurakunnan ja Someron Kulttuurin yhteisistä juhlamenoista.

– Koronapassin tarkastus tehdään ovella, jatkaa Mattila.

Hän opastaa, että jos ei ole älypuhelinta eikä mahdollisuutta päästä kansalaisten verkkopalveluun Omakantaan itse passia tulostamaan, niin voi pyytää sitä terveyskeskuksesta, soittamalla sinne ensin.

Itsenäisyyspäivän vietto alkaa jumalanpalveluksella Someron kirkossa. Sen jälkeen ovat kunniakäynnit ja seppeleiden lasku sankarihautausmaalla. Sitten on kahvitus ja pääjuhla seurakuntakeskuksessa.

Somerniemen kirkossa jumalapalvelus on iltapäivällä, samoin kunniakäynnit ja seppeleiden lasku Somerniemen sankarihaudoilla. Sen jälkeen on kirkkokahvit juuri remontoidussa Somerniemen seurakuntatalossa.

Pääjuhlassa seurakuntakeskuksessa juhlapuheen pitää abiturientti Riikka Silander, joka voitti 2019 Kiiruun yläkoulun puhekilpailun ja pääsi tuolla puheella äidinkielen oppikirjan Särmän harjoituskirjaan. Viime keväänä Silander voitti lukion toisluokkalaisille suunnatun valtakunnallisen ruotsin kielen kirjoituskilvan ja oli kolmas valtakunnallisessa ranskan kielen kisassa.

Tervehdyssanat tulevat Someron Kulttuurin puheenjohtaja Olla-Riitta Mäkelältä, seurakunnan tervehdys kirkkoherra Jaakko Knuutilalta ja kaupungin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jutta Varjukselta.

Musiikillista ulottuvuutta antavat Maria Mäntymaa ja Marjatta Ilomäki viuluilla, Anna-Elina Varonen oboella ja Olli Varonen sellolla.