Joulun tunnelma esiin helposti ja perinteisesti

0
Koristeellinen kynttilänjalka ja loistava Beetlehemin tähti tuovat juhlan tunnun. Kynttilänjalka on Marja-Leena Kajanderin appiukon nuorena miehenä työpaikallaan valimossa tekemä.

Joulunaikaan perinteet nousevat esiin. Tuodaan näytille ehkä sellaistakin, jota ei arkipäivisin sisustuksessa käytä. Kunniapaikalle nostetaan, esimerkiksi olkipukki. Se laitetaan joka joulu tiettyyn kohtaan seisomaan.

Yrittäjänä tila- ja sisustussuunnittelun alan Meena K. Oy:ssä toimiva Marja-Leena Kajander sanoo, että hänen kodissaan joulun tunnelma syntyy nopeasti ja perinteisesti.

– Varmaan monella muullakin on samanlainen tapa rakentaa joulu perinteisistä elementeistä. Jouluksi siivotaan vähän tavallista paremmin ja sen jälkeen otetaan esiin perinteiset joulun ”tunnukset”.

Näille tyypeille Marja-Leena Kajanderilla on joka joulu omat nimikkopaikat kodissaan.

Hän laittaa puusohvan pehmusteen päälle vanhat punaiset vällyt.

– Ne ovat sen verran vanhat ja arvokkaat, että niitä raaskii pitää vain jouluna. Muita lampaantaljoja käytetään arjessakin.

Vällyt, pöytäliinat ja joulukuusen olkipallot odottavat paikoilleen pääsyä.

Sitten on joululiinojen vuoro.

– Minulla on samanlaisia, noin metri kertaa metrin liinoja useampia, nekin jo vuosikymmenet palvelleita. Ne on helppo levittää, koska säilytän ne pahvirullan päällä, ei tarvitse usein edes silittää. Levitän liinat sohvapöydille, lipastojen päälle ja niin edelleen. Samanlaiset liinat luovat hyvän rauhallisen kokonaisuuden, pohjan muille koristeille.

– Joulukoristeista vanhin ja varmaan rakkain, on joulutähti, jonka vanhempani ovat saaneet ystäviltään, sittemmin kummeiltani, laatikon perusteella varmaan 1940-luvulla. Komea ja kaunis tähti tuo juhlan tunnun! Vanha ja kaunis joulun merkki on myös appiukkoni nuorena miehenä työpaikallaan valimossa tekemä koristeellinen kynttilänjalka, kertoo Kajander, joka joitakin vuosia sitten piti Somerolla sisustustavaroiden pop up -myymälää. Perheellä on vapaa-ajanasunto Ihamäessä.

Joulukoristeista hän nostaa aina esiin ainakin olkiset joulupukit, kaksi jo koipeensa saanutta joulupukkikynttilää kolmenkymmenen vuoden takaa ja hyvältä työkaveriltaan saamat joulupukin ja joulumuorin.

Joulukuusessa tärkeimmät koristeet ovat nekin yli kolmenkymmenen vuoden takaa, ihanat olkipallot. Kuusi ei kaipaa niiden lisäksi juurikaan muuta, vähän lametta ja tähden latvaan.

– Nautin suuresti siitä, että tiedän kodin pukeutuvan perinteisen joulun tunnelmaan varmasti, helposti ja vaivattomasti. Voin sitten keskittyä vaikka uuden silakkareseptin luomiseen. Kalapöytä kun kuuluu myös perinteiseen jouluumme, selvittää Kajander.