Aspa-säätiö ehdotti, että kaupunki ostaisi kehitysvammaisten ryhmäkodin

Asumisen palveluja ja vuokra-asuntoja tarjoava Aspa-säätiö on kartoittanut, olisiko sen omistamien kiinteistöjen vuokralaisilla kiinnostusta ostaa kiinteistöjä itselleen Aspalta. Ehdotus ylsi myös Someron kaupungille kehitysvammaisten ryhmäkodin Tuulentuvan osalta.

Kaupunginhallitus vastasi myyntitarjoukselle selkeästi ja yksimielisesti ei. Perusteluna olivat sote-kuviot. Vuodesta 2023 kaupunki ei enää tuota sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Ne ovat hyvinvointialueen hoidossa.

Jos kaupunki hankkisi Tuulentuvan kiinteistön omistukseensa, niin sille siirtyisi samalla kiinteistöön liittyvä liki 1,5 miljoonan euron laina. Muuta luovutuskorvausta ei tulisi, koska kaupungilla ei ole omarahoitusosuutta.

Someron kaupunki on arvioinut, että mikäli kaupunki omistaisi Tuulentuvan ja kiinteistö siirtyisi sote-uudistuksen jälkeen hyvinvointialueen omistukseen, saisi kaupunki siitä vuokraa vajaat 220 000 euroa vuodessa.

Kehitysvammaisten asumispalveluihin liittyen Someron kaupungin alueella on käynnissä myös uudisrakennushanke. Tätä asumisyksikköä suunnittelee kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus KTO.

Tuulentuvan tilat eivät riitä vastamaan asumispalveluiden kysyntään. Tuulentuvassa asuu nyt vakituisesti 13 kehitysvammaista aikuista. Käytössä on lisäksi yksi tilapäispaikka.

Tuulentuvan rakennus on valmistunut vuonna 2013, ja se on arviolta ikäisessään kunnossa.