Kävikö Sibelius Somerolla?

0

Toissapäivänä vietettiin suomalaisen musiikin päivää, joka on saanut joulukuisen ajankohtansa säveltäjä Jean Sibeliuksen syntymäpäivän mukaan. Tuolloin on hyvä juhlia ja muistaa myös somerolaisia taitajia kuten vaikka Koskista, Monosta, Nummista ja Somerjokea. Mutta mahtaako Sibelius liittyä Someroon mitenkään? Kävikö Janne täällä?
Sibeliuksella ei ollut sukulaisia Somerolla eikä Somero luonnollisestikaan ollut kovin merkittävä konserttipaikka, jonne Sibelius olisi tullut esimerkiksi johtamaan oman orkesterimusiikkinsa esityksiä. Pikainen kurkistus Somero-lehden digitoituihin numeroihin Kansallisarkistossa paljastaa, että ainakaan vuosina 1924–1939 Sibeliusta ei kylänraitilla näkynyt. Yksittäiset maininnat Sibeliuksesta tuolta ajalta kertovat lähinnä hänen musiikkinsa esityksistä eri yhteyksissä.
Arkistosta käy muun muassa ilmi, että Forssan suojeluskunnan torvisoittokunta kajautti Finlandian Lounais-Hämeen maakuntajuhlissa heinäkuussa 1931. Joulukuussa 1938 kunnanlääkäri Lahermaan läksiäisissä taas musisoitiin pidemmän kaavan mukaan. Opettaja Viljo Haapalan raportoidaan laulaneen “hillityllä antaumuksella” Sibeliuksen Laulun Ristilukista.
Tämän pidemmälle Somero-lehti ei kuitenkaan auta minua vastaamaan kysymykseeni. Mahtaisiko Sibeliuksen elämään liittyä joitain muita tekijöitä, jotka mahdollistaisivat pienen ajatusleikin? Se tiedetään, että Sibelius vietti kesiään 1900-luvun alkupuolella Lohjalla. Senaikaisilla kulkuneuvoilla ei kuitenkaan olisi piipahdettu Somerolla aivan yhtä joutuisasti kuin tänä päivänä.
Ehkä hedelmällisimmän ajatusleikin tarjoaa Sibeliuksen setä Pehr Sibelius, joka asui Turussa samaan aikaan, kun hänen veljenpoikansa kävi koulua Hämeenlinnassa. Taiteisiin ja tieteisiin monipuolisesti perehtynyt Pehr Sibelius oli isättömäksi jääneelle nuorelle Jannelle tärkeä esikuva. Olisiko kesäinen matka Hämeenlinnasta Turkuun voinut 1800-luvun loppupuolella taittua Härkätietä pitkin Someron kautta?
Tähän tuskin saadaan aivan lopullista vastausta koskaan. Nautitaan siis siitä häviävän pienestä mahdollisuudesta, että ehkä jossain päin Someroa on jaloittelemaan käyneen Sibeliuksen jalanjälki.

Markus Virtanen
säveltäjä