Kela-kyytien välityksenpalvelunumerot käytössä ympäri vuorokauden

0
Petri Salmen

Varsinais-Suomessa on vuoden 2022 alusta kaksi palveluntuottajaa, joilta Kelan korvaamat taksimatkat tilataan, Menevä Oy ja Taksi Helsinki Oy. Asiakkaalla on mahdollisuus valita, kummalta hän tilaa Kela-taksin.

Nämä palveluntuottajat huolehtivat Kelan korvaamista taksimatkoista Varsinais-Suomessa eli myös Somerolla.

Palveluntuottajat vastaavat siitä, että kaikki niiltä tilatut Kelan korvaamat taksimatkat hoidetaan tilauksen mukaisesti ja tarkoitukseen sopivalla kulkuneuvolla. Palvelu kattaa taksimatkojen tilauksen, yhdistelyn ja välityksen, kuljetuspalvelujen järjestämisen ja valvonnan sekä maksuliikenteen ja raportoinnin. Maksuliikenteessä käytetään Kelan sähköistä suorakorvausmenettelyä.

Jotta Kela voi korvata taksimatkan, se pitää tilata jommalta kummalta palveluntuottajalta. Silloin asiakas maksaa matkoista vain omavastuun, joka on enintään 25 euroa yhdensuuntaiselta matkalta. Tilauspuhelu on maksuton.

Someron lisäksi Menevän ja Taksi Helsingin piirissä ovat Aura, Kaarina, Koski Tl, Kustavi, Kemiönsaari, Laitila, Lieto, Loimaa, Parainen, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Pyhäranta, Pöytyä, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo, Taivassalo, Turku, Uusikaupunki ja Vehmaa.

Palvelutuottajien uudet numerot palvelevat ympäri vuorokauden.

Kuulo- ja puhevammaiset voivat edelleen tilata taksimatkansa tekstiviestillä. Asiakkaan täytyy kuitenkin ilmoittaa tietonsa ensin soittamalla uusille palveluntuottajille. Myös tekstiviestipalvelun tilausnumerot muuttuvat.

Luvassa asiakkaiden toivomia uudistuksia

Jatkossa asiakas saa halutessaan tekstiviestillä tiedon, kun auto on hyväksynyt tilauksen, sekä kuljettajan puhelinnumeron. Toinen tärkeä muutos on, että pitkäaikaiset tiedot asiakkaan oikeudesta taksin käyttöön sekä vuosiomavastuun (300 euroa vuonna 2022) täyttymisestä välittyvät Kelasta palveluntuottajalle.

Tiedot välitetään Takso-nimisessä sähköisessä kyselypalvelussa, jonka kautta voidaan asiakkaan luvalla välittää myös​ muita matkaan liittyviä​ pitkäaikaisia tietoja. Tällainen on esimerkiksi tieto siitä, tuleeko matkalle mukaan apuvälineitä. Palvelun kautta voidaan asiakkaan suostumuksella välittää myös tieto siitä, onko asiakkaalle myönnetty toimeentulotuen maksusitoumus matkan omavastuuosuutta varten. Jos asiakas ei anna suostumusta sähköisen maksusitoumuksen käyttöön, Kela voi myöntää hänelle edelleen paperisen maksusitoumuksen.

Oikeus vakiotaksiin säilyy

Jos Kela on myöntänyt asiakkaalle aiemmin oikeuden vakiotaksin käyttöön, oikeus siihen säilyy, vaikka palveluntuottaja vaihtuu.

Asiakkaan kannattaa tiedustella nykyiseltä vakiotaksiltaan, jatkaako hän kuljetuksia jommallakummalla uusista palveluntuottajista. Jos asiakkaan nykyinen vakiotaksi ei jatka asiakkaan kuljetuksia 1.1.2022 alkaen, asiakkaan pitää ottaa yhteyttä palveluntuottajaan uuden vakiotaksin järjestämiseksi.

Kela suosittaa, että asiakkaat kysyvät uutta vakiotaksia sen jälkeen, kun ovat ehtineet vertailla alueensa palveluntuottajia esimerkiksi alkuvuoden ajan.

Varsinais-Suomessa kustannukset yli 11,5 miljoonaa

Vuonna 2020 Kela korvasi Varsinais-Suomessa 309 689 taksimatkaa. Korvauksia maksettiin 29 853 henkilölle, ja niiden kustannukset olivat noin 11,5 miljoonaa euroa.

Vuonna 2020 Kela korvasi yhteensä 2,7 miljoonaa taksimatkaa 367 610 henkilölle. Taksimatkoista maksettiin korvauksia noin 169 miljoonaa euroa.

Kela korvaa terveydenhuoltoon tehdyn matkan kustannuksia, kun matka on tehty sairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi.

Matkat korvataan yleensä halvimman käytettävissä olevan matkustustavan mukaan. Jos asiakkaan terveydentila tai liikenneolosuhteet edellyttävät erityisajoneuvon, kuten taksin käyttöä, korvaus voidaan maksaa erityisajoneuvon käytöstä aiheutuneiden kustannusten mukaan.

Kela-taksi, tilausohjeita

Varsinais-Suomen palveluntuottajat ovat Taksi Helsinki ja Menevä

Kun tilat Kela-kyydin, sinulta kysytään seuraavia tietoja:

peruste taksin käytölle (terveydentila tai puutteelliset liikenneolosuhteet)

nimi ja henkilötunnus

osoite, josta auto noutaa sinut

matkan määränpää (esim. sairaala)

kellonaika, jolloin sinun tulee olla perillä hoitoyksikössä

mahdolliset apuvälineet ja apteekissa käynti

mahdollinen saattaja

puhelinnumero, josta sinut tavoittaa matkaan liittyvissä asioissa

Paluu kannattaa tilata valmiiksi samalla soitolla

Someron taksit ovat välityskeskusten suhteen odottavalla kannalla.

– Vielä on välityskeskusten puolelta epäselvää, mihin malliin palvelu lopulta muotoutuu. Asia selvinnee vasta toiminnan lähtiessä käyntiin, toteavat Someron aseman taksit.

Tällä hetkellä suurin osa somerolaistakseista on Kela-ajojen suhteen siirtymässä Taksi Helsingin alle. Jokainen yrittäjä on kuitenkin tehnyt itsenäisen sopimuksen valitsemansa välityskeskuksen kanssa, joten suoraa listausta jaosta ei vielä ole.

Someron taksiautoilijat otaksuvat, että toiminta tulee todennäköisesti jatkumaan pitkälti samaan tapaan kuin aiemminkin.

Covid-19 -pandemian ajan on oletettavaa, ettei kyytien yhdistelyjä tulla tekemään. Toiveita voi toki välityskeskukseen aina esittää.

– Nyt tulevan muutoksen myötä ainakin paluukyyti saman auton kanssa pitäisi onnistua. Paluu kannattaa siis tilata jo valmiiksi samalla soitolla! opastavat Someron aseman taksit.

Someron Taksien puheenjohtaja Petri Salmen kertoo Kela-kyytien välittäjän luvanneen, että paluukin onnistuu samalla taksikyydillä kuin menokin.