Kirjan matkassa Lahden kartanoon

0
Alakerran aulassa on pariovet etelänpuoleiselle avokuistille. Kuistin portaiden edessä aukeaa hiekkatie, joka on aina johtanut alas maantielle ja sen yli Pusulanjärven rantaan.

Leeni Tiirakari , somerolainen tietokirjailija ja eläkkeellä oleva historian lehtori on tarttunut uudessa kirjassaan aiheeseen Lahden kartano.
Tiirakari kirjoitti jo vuonna 2011 näyttävän teoksen nimeltä Someron kartanot, ja siinä on esiteltynä kaikki kaupunkimme kartanot. Nyt hän on syventynyt 224-sivuisessa teoksessaan yksinomaan Lahden kartanon historiaan ja nykyisyyteen.
Pääosa Someron kartanoista on yksityiskoteja. Niin myös Lahti. Ulkoasultaan suojeltu Lahden kartano on suurin Someron kartanoista. Kaksi asuinkerrosta sekä kunnostetun vinttitilan käsittävä rakennus on pohja-alaltaan 360 neliötä. Päärakennukseen kuuluu myös 2,5 hehtaarin tontti.
Empirekartano oli ehtinyt rapistua pahoin, kunnes talousneuvos Arno Latvus hankki sen 1997. Latvus on kunnostanut ja sisustanut rakennusta pieteetillä jo 20 vuotta. Vastaavana mestarina on toiminut somerolainen Tuomas Länkä.
Nyt, kun kartano on valmis, pääsee yksityiskotina toimivan rakennuksen menneisyyteen ja nykyisyyteen tutustumaan kirjan välityksellä. Teoksessa on runsas kuvitus, esimerkiksi noin sata kuvaa kartanosta nykyasussaan.