Kuinka suhtautua jouluun?

0

Viiden päivän päästä päivä alkaa jälleen pidentyä. Minun äitini yleensä muistuttaa minua kuukauden etuajassa lähestyvästä kesäpäivänseisauksesta saatesanoin: ”Pian kesä on ohi ja päivä lyhentyy”.
Hän ei toimi näin talvipäivänseisauksen aikaan. Miksi ei? Onko hänellä asenneongelma? Keskittyykö hän liikaa negatiiviseen, eikä suostu näkemään hyvää ympärillään?
Hän olisi voinut marraskuusta asti muistutella iloisten emojien kera, että pian aurinko paistaa pidempään. Ei olisi tarvinnut kaipuun kaljakorin kilistä näin tiuhaan.
Asioihin voi suhtautua niin monella tavalla. Ei ole kauaakaan, kun kumppanini juhli saatuaan yhden tunnin lisää vuorokauteen. Minä taas vain koin, että se tunti vihdoin palautettiin takaisin keväällä sattuneen törkeän rikoksen jäljiltä.
Toiset näkevät auringonpaisteen, toiset likaisen ikkunan. Jotkut näkevät likaisen pöntön toisten nähdessä piristävän muistutuksen helpotuksen tunteesta.
Joulun kunniaksi ajattelin luetella teille keksimiäni rennompia tapoja suhtautua tähän hurjan kaupallistuneeseen Jeesuksen syntymäpäivään.
Jollei jouluna ole lunta, niin ainakin osa etelämpään Suomeen levittäytyneistä rusakoista selviää todennäköisemmin joulukuun yli. Ne eivät kuulemma vaihda talviturkkia. Jos taas haluamme sympata petoja, niin metsäjäniksiä nauttivien masut täyttynevät helpommin.
Jos sinua huolestuttaa kotisi turvajärjestelmän kondis, hiippailevien tonttujen ansiosta tämä vuodenaika on parasta aikaa testata sen sujuvuutta. Viritä ansasi ja saat arvokasta dataa tositilanteiden varalle.
Jos taas olet rosmo, niin nyt jos koskaan kannattaa rötöstellä, sillä tontut ovat kiinnittäneet turvajärjestelmien huomion. Jos jäät nalkkiin, niin ”pääsköön vangit vankiloistaan”.
Jos olet ollut viime aikoina alla päin, niin tässä piristävä fakta. Saat jouluun asti jokaisesta selviämästäsi päivästä palkinnoksi suklaata, ellet sitten ole hankkinut partiolaiskalenteria. Silloin saat vain jonkun hassun yllätyskuvan. Hanki se suklaakalenteri mielummin!
Voit suhtautua pikkujouluissa tapahtuneeseen uskottomuuteesi rennommalla otteella näin joulun aikaan, sillä ”voi mikä nauru syntyiskään, kun kumppanisi sais tietää tään, että kollegasi suukon sai”.
Jouluisin takkuileva posti synnyttää harmaita hiuksia.
Mitä enemmän joulun posti takkuilee, sitä kauemmin läheisilläsi kestää saada pettymyksen aiheuttava laiska joululahjasi. Jos läheisesi ei ole turvautunut postiin, sinä voit saada h-hetkenä häneltä hyvän lahjan ja hän taas sinulta innokkaan odottavaisen kutkutuksen. Näin kummatkin olette iloisia juhlapyhien aikaan.
Valitettavasti laiskat ja huonot joululahjat ovat yleisempiä kuin luullaan. Jos olet ollut tuhma tänä vuonna, siinäkin on puolensa: vähäisempiä lahjoja saadessasi koet vähemmän pettymyksiä.
Jouluisin monilla on stressiä. Ei hätää! Voit suhtautua jouluun harmittomana stressisimulaattorina, sillä joulustressillähän ei käytännössä ole mitään väliä. Koronasta konkan partaalla kituvalla firmalla tai täytettä päälleen kaipaavalla leivällä taas on. Jouluisen stressisimulaattorin myötä siedät näitä paremmin.
Jos aaton alla olet yksinäinen niin ainakin yksi kuuma linja on sinulle avoinna. Tarvitset toki malttia ja tuuria päästäksesi kontaktiin, mutta voitpahan yrittää jotakin. Jouluisin on myös helpompia ja viattomampia väyliä saada piparia ja torttua, jos niitä on vailla.
Tässä monia rentouttavia tapoja suhtautua tähän suureen vuosittaiseen juhlaan!

Henrik Illikainen
muusikko