Kunniaa lehdistön kantaisälle

0
Jorma Rinne (vas.) ja Jarmo Helttula laskivat seppeleen Antti Lizeliuksen muistomerkille Mynämäellä.

Teksti ja kuva Rauli Ala-Karvia

Suomen paikallislehdet muistavat ensimmäisen suomenkielisen sanomalehden, Suomenkielisten Tieto-Sanomien , perustajaa Antti Lizeliusta (1708–1795) vuosittain marraskuun lopulla Antin päivänä. Osa lehdistä jakaa silloin Antti-patsaan alueensa henkilölle tai taholle, joka on edistänyt paikallislehden ja paikalliskulttuurin asiaa.

Varsinais-Suomen paikallislehtien yhdyssiteenä toimi vahvasti 1990-luvulla paikallislehtikerho, joka järjesti muun muassa koulutusta ja tutustumismatkoja jäsenlehdilleen. Kerhon aktiiveihin kuului muun muassa päätoimittaja Teuvo Nurmi Somero-lehdestä.

Paikallislehtikerhon toiminta on loppunut, mutta nyt Antin päivänä kerhon tilille jääneillä vähäisillä varoilla hankittiin seppeletervehdys, jonka veivät Lizeliuksen muistomerkille entinen Loimaan Lehden ja Loimaan Kirjapainon toimitusjohtaja Jorma Rinne sekä kerhoa johtanut silloinen Turun Tienoon markkinointipäällikkö Jarmo Helttula .

Mynämäellä sijaitseva muistomerkki paljastettiin lokakuussa 2008, kun oli tullut kuluneeksi 300 vuotta Lizeliuksen syntymästä.

Patsaan suunnitteli ja toteutti vehmaalainen kuvanveistäjä Jarkko Roth .

Mynämäen kirkon lähellä olevassa puistikossa sijaitseva Antti Lizeliuksen muistomerkki kuvaa symbolisesti sulkakynää ja painopaperirullia.