Lukiolaiset juhlistivat Suomea sinivalkoisissa tunnelmissa

0
Someron lukion rehtori Merja Klemola onnitteli Kaarle Mäkistä valkolakin johdosta.

Teksti ja kuvat Aino Kesäniemi

Kiiruun koulukeskusessa vietettiin Someron lukion ja yläkoulun yhdeksäsluokkalaisten yhteistä itsenäisyyspäivän juhlaa, jossa lakitettiin myös syksyn ylioppilas.
Tilaisuus alkoi juhlallisesti lippuvartion saapumisella. Tämän jälkeen koulun vanhimmat eli abiturientit luovuttivat perinteisesti Suomen veteraaniliittojen valtuuskunnan laatiman Vapauden viestin toisen vuoden opiskelijoille. Lisäksi juhlaväki pääsi kuulemaan lukion opiskelijoiden esittämänä kanteleen- ja harmonikansoittoa, puheita, runosikermän sekä mietteitä suomalaisuudesta.
Juhlan toisessa osassa syksyllä ylioppilaaksi kirjoittanut Kaarle Mäkinen sai painaa valkolakin päähänsä. Lukion rehtori Merja Klemola onnitteli tuoretta ylioppilasta Liisa Jeromaan runon sanoin:

”Jokaisella on omat purjeet ja haluttu suunta,
jota päivien tuulet ja elämän myrskyt
sekoittavat piirretyn reitin suuntaa muutellen.
Pidä lujasti ruorista kiinni ja anna mennä
– täysin purjein”

Vapauden viesti

Suomi oli lähes 700 vuotta Ruotsin vallan alla ja yli 100 vuotta Venäjän alamainen.
Vuodesta 1917 Suomi on ollut itsenäinen, suomalaisten oma maa.
Marraskuussa 1939 Suomi joutui väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi.
Yksimielinen kansa ei taipunut. Ensin talvisodassa ja sitten vuosia kestäneessä jatkosodassa maa säilytti itsenäisyytensä. Itsenäisyyden hinta oli kallis: 91 000 kaatunutta, yli 280 000 haavoittunutta, yli 400 000 kotinsa menettänyttä. Maa jälleenrakennettiin, suunnattomat sotakorvaukset maksettiin, siirtoväki asutettiin.
Sen jälkeen ovat uudet sukupolvet rakentaneet vauraan maan, hyvinvointivaltion, länsimaisen oikeusvaltion.
Sodan koettelema sukupolvi on saanut työlleen uutterat jatkajat, jotka ovat rauhan toimilla vahvistaneet Suomen itsenäisyyttä, kansainvälistä arvostusta ja kunnioitusta. Silloin kun me nykyiset veteraanit olimme nuoria, meidän tunnuslauseemme oli: Veljeä ei jätetä. Tämän viestin myötä me haluamme jättää yhä uusille sukupolville vetoomuksemme: Nuoria ei unohdeta.
Toivomme ja uskomme, että tämä viesti siirtyy joka vuosi ylimmältä kouluikäluokalta seuraavalle, niin kuin isänmaamme vapauden vaaliminen on kulkenut vahvana verenperintönä väistyvältä sukupolvelta nousevalle.
Nuorisossa on itsenäisen maan, vapaan kansan tulevaisuus. Pitäkää huolta maanpuolustustahdon säilymisestä, puolustusvoimista ja omasta fyysisestä kunnostanne!

Suomen veteraaniliittojen valtuuskunta,

Sotainvalidien Veljesliitto,

Suomen Sotaveteraaniliitto,

Rintamaveteraaniliitto,

Rintamanaisten Liitto,

Kaatuneiden Omaisten Liitto