Päivärinta varhaiselle kotimatkalle MM-kiekkokaukaloista

0
Sami Päivärinta (kuva SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Teksti Juha Laakso

Somerolainen jääkiekkoilija Sami Päivärinta ehti vakiinnuttamaan paikkansa Suomen niin sanotun nelosketjun keskushyökkääjänä, kunnes Kanadassa käynnistynyt alle 20-vuotiaiden maailman mestaruusturnaus keskeytettiin.
Edmontonissa ja Red Deerissä aloitetut nuorten MM-kilpailut päättyivät joukkueissa todettujen koronavirustartuntojen myötä vain kolmen pelipäivän jälkeen.
Suomen aikaa keskiviikkoillan ja torstain vastaisen yön kuluessa turnauksessa piti pelata muun muassa Suomen ja Tshekin sekä Venäjän ja Slovakian väliset ottelut. Tshekin ja Venäjän joukkueissa ilmitulleiden tartuntojen vuoksi Suomi ja Slovakia ehdittiin jo kirjata kyseisten otteluiden voittajiksi, ennen kuin päätös koko turnauksen keskeyttämisestä keskiviikkona tehtiin.

Päivärinnalle syöttöpiste

Suomi aloitti turnauksen tapaninpäivänä 3–1 voitolla Saksasta. Seuraavana päivänä nuoret leijonat murskasivat Itävallan maalein 7–1 ja tuossa pelissä Päivärinta, 18, kirjautti tililleen ensimmäisen tehopisteensä alle kaksikymppisten MM-tasolla.
Someron Pallon juniorikasvatti voitti toisen erän seitsemännellä minuutilla hyökkäyspään aloituksen ja siirsi kiekon puolustaja Karri Aholle. Tämän laukaus kohti Itävallan maalia otti ohuen kosketuksen hyökkääjä Kalle Väisäsen selkämykseen ennen painumistaan verkon perukoille. Väisänen sai maalin nimiinsä ja syöttöpinnat jaettiin Aholle sekä Päivärinnalle.

Aloittajien eliittiä

Parhaimmillaan Päivärinta oli tässäkin turnauksessa puolustussuunnan varmistavana ”sentterinä” ja aloittajana.
Kahden ensimmäisen ottelun 19:stä kamppailustaan aloitusympyrässä somerolainen voitti peräti 14 ja huimalla 79,17 prosentin voittoprosentillaan hän sijoittui koko tynkä-turnauksen aloitustilastossa kakkossijalle.
Kahdessa ensimmäisessä pelissä Päivärinta sai pelivastuuta keskimäärin kaksitoista minuuttia ottelua kohden. Samanlainen rooli oli nuorukaiselle tiedossa myös keskiviikoksi, sillä Rauman Lukkoa kotimaassa edustava somerolaispelaaja oli jälleen nimetty Suomen nelosketjun keskushyökkääjäksi.
Päivärinta kärsi alkupeleissä yhden kaksiminuuttisen jäähyrangaistuksen ja plus-/miinustehotilastoon hän sai lukemakseen +1.

Sami Päivärinta juuri ennen MM-kisoja alla siellä, mistä kaikki aikanaan alkoi SoPa:n juniorijoukkueessa. (kuva Timo Kalenius)