Sisäisen motivaation herättelyä

0
Monen ihmisen voimia vie kurssilla kuvatun lainen oireiden kehä. Kurssilla opittiin tapoja, joilla omaan elämään voi vaikuttaa.

Teksti ja kuvat Kirsi Seppälä

Syksyllä alkaneen Arkeen Voimaa -kurssin tavoitteena oli auttaa kurssilaisia herättelemään omaa sisäistä motivaatiota. Motivaatio löytyy, kun tekee realistisen toimintasuunnitelman ja noudattaa sitä. Pienet onnistumiset ruokkivat ihmisen omaa tahtoa jatkaa toimintaa.

Arkeen Voimaa -kurssilla on määritelty tavoitteita ja edetty niihin pienin askelin. Irina Norron tavoitteena oli saada päivärytmi kuntoon ja Hannu Tikkanen halusi tukea päätösten tekemiseen ja asioiden toteuttamiseen. Viimeisellä kurssikerralla molemmat vakuuttavat suosittelevansa kurssia muillekin.

– Muutin vuosi sitten tänne pääkaupunkiseudulta oltuani 40 vuotta vuorotöissä. Sain täältä hyviä ajatuksia siitä, miten säännöllinen toiminta rytmittää arkea. Haasteeni on ollut terveellinen ravinto, sillä vuorotyössä olen syönyt mitä vaan ja milloin vaan tai napannut pelkän kahvin, lentokentällä työskennellyt Irina Norro kuvailee.

– Minulla on arkisissa asioissa ollut päätöksenteko-ongelmia monet vuodet. Nyt olen alkanut ajatella toisella tavalla. Asiassa on auttanut aikataulun tekeminen ennakkoon, vaimonsa kehotuksesta kurssille tullut Hannu Tikkanen sanoo.

Toinen ohjaajista, Susanna Lehtimäki toteaa jokaisen kurssilaisen yleensä kertovan arjen haasteiksi sen, ettei saa mitään aikaan.

– Monen mieliala on alavireinen ja stressiä tulee ulkopuolelta niin, että arki kaatuu, hän kuvailee.

Pura kielteinen kehä

Arkeen Voimaa -toiminta on kehitetty Stanfordin yliopistossa. Oli havaittu, että monilla ihmisillä on kipua, stressiä, ahdistusta, hankalia tunteita, mielialan laskua, hengenahdistusta, uupumusta ja fyysisiä rajoitteita. Näistä syntyy helposti kielteisten vaikutusten kehä, joka vaikuttaa kaikkeen toimintaan.

Somerolla kurssin aloitti 12 henkilöä, joista yhdeksän kävi sen loppuun asti. Ryhmä kokoontui syksyn aikana kuusi kertaa, aina kaksi ja puoli tuntia kerrallaan. Ohjaajien Eeva-Maija Karan ja Susanna Lehtimäen kannustamina kurssilaiset opettelivat erilaisia itsehoidon keinoja: liikuntaa, ruokailua, unta, ongelmanratkaisua ja vuorovaikutustaitoja sekä toimintasuunnitelman laatimista.

– Varsinais-Suomen sotessa on hanke, jonka tavoitteena on, että yksi kaikkien kuntien palveluista on Arkeen Voimaa -toiminta. Jatkossa toiminta on kuntien ja hyvinvointialueen yhteistyötä, Susanna Lehtimäki kertoo.

Itsehoitoon on välineitä

Arkeen Voimaa -mallin keskeisiä oivalluksia on auttaa ihmisiä tekemään itse itselleen toimintasuunnitelmia. Suunnitelman tulee olla realistinen ja edetä pienin askelin, jotta ihminen oikeasti toteuttaa sen ja kokee onnistumisen iloa saadessaan asiat tehtyä. Toimintasuunnitelmassa ihminen suunnittelee, mitä itse haluaa ja päättää tehdä, pohtii, mikä on mahdollista, määrittelee teon tai toiminnan konkreettisesti sekä kysyy itseltään mitä, kuinka paljon, koska ja kuinka usein tekee tätä asiaa.

– Toimintasuunnitelma auttoi muuttamaan pienet asiat tavaksi. Arkiliikunnan lisäämisestä tuli nopeasti tapa, kun jätin auton kauemmas kaupassa käydessäni, Irina Norro mainitsee.

Kurssilla opetetaan myös armollisuutta itseä kohtaan, sillä kukaan ei aina onnistu tai aina jaksa.

– Minulle tuli hyvä fiilis, kun ymmärsin, että murheeni ovat pienempiä kuin muiden, Hannu Tikkanen toteaa.

Tärkeä oppi on myös ajatusten uudelleen suuntaaminen. On turha murehtia asioita, joihin ei voi vaikuttaa itse.

– Ajatukset ja oma sisäinen puhe pitää tunnistaa. Sen jälkeen niitä voi muuttaa, Susanna Lehtimäki tiivistää.

Maaliskuussa alkaa uusi kurssi

Seuraava Arkeen Voimaa -kurssi alkaa Somerolla maaliskuussa. Lisätietoja ja ilmoittautuminen ovat kaupungin internet-sivuilla osoitteessa https://bit.ly/3E465Tb. Somerolla kurssin yhteyshenkilö on liikuntapalveluissa työskentelevä liikunnanohjaaja Eeva-Maija Kara, jonka yhteystiedot löytyvät yllä olevasta osoitteesta. Varsinais-Suomessa voi halutessaan mennä myös muuhun kuin omassa kotikunnassa järjestettyyn ryhmään.

– Kurssilaiset ovat yleensä yli 30-vuotiaita, monet yli 50-vuotiaita. Eri ikäisten miesten ja naisten osallistuminen rikastuttaa kurssia, sillä silloin keskusteluihin tulee erilaisia ajatuksia, Eeva-Maija Kara kertoo.

Kurssin käyneet voivat myös kouluttautua ryhmän maallikko-ohjaajiksi. Menetelmä on toimiva, sillä vertaistuki tuo toimintaan tasa-arvoisuutta.

– Parhaat ideat tulevat ryhmästä itsestään, ja jokainen edistää asioita omista lähtökohdistaan. Monesti kurssilla lamppu syttyy ja oma sisäinen motivaatio löytyy, Susanna Lehtimäki summaa.