Somerolle uusiturvallisuusalan palvelu

0
Kuvateksti...

Someron kaupunki on huhuillut yrittäjien keskuudessa sammutinten huoltopalvelun perään, jollainen kaupungista on puuttunut. Huutoon vastasi Suomen Erikoisteippi -yrityksen Mika Sirro, joka perusti nyt teippausfirmansa alaisuuteen Sammutin Mestarit -nimisen yrityksen.

Sirrolla on itsellään pitkä tausta paitsi yrittäjänä myös palo- ja pelastustoiminnasta. Edelleenkin hän on mukana pelastustoimessa aktiivisesti ja tekee päivystyksiä Varsinais-Suomen pelastuslaitokselle.

Sammutin Mestareiden kivijalkaliike avautuu vuodenvaihteen jälkeen 3.1. kaupungin omistamassa Harjun teollisuusalueen vuokrahallissa, jossa myös Erikoisteippi toimii. Sammutinliikkeellä on oma sisäänkäynti Salontien puoleisessa päässä.

– Yrityksen piiriin kuuluvat sammutinten tarkastukset ja huollot sekä erilaisten käsisammutinten ja muiden sammutusvälineiden, kuten sammutinpeitteiden sekä palovaroittimien ja -järjestelmien myynti, kertoo Sirro.

Lisäksi yritys huolehtii laitteiden kierrätyksestä. Vanhat sammuttimet tyhjennetään sekä puretaan liikkeessä ja sammutinaine sekä osat toimitetaan asianmukaisiin paikkoihin kierrätettäviksi.

– Kyse on paineastioista, joiden käsittelyssä on omat säädöksensä. Missään nimessä niitä ei kannata lähteä itse purkamaan, Sirro varoittelee.

Turvallisuusalan yrityksen perustaminen vaati yrittäjältä käsisammutinhuoltajan tutkinnon, jonka Sirro hankki itselleen tänä vuonna. SPEK (Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö) järjestää koulutuksia kerran vuodessa.

Toiminnasta on lisäksi tehtävä ilmoitus Tukesille (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto), joka myös valvoo toimintaa ja tekee tarkastuksia huoltoliikkeen toiminnasta paikan päällä.

Sammutin Mestarit tekee käsisammuttimien huoltoja ja tarkastuksia kivijalkaliikkeessään, mutta yrityksellä on myös tarkoitukseen varusteltu auto, jolla töitä voi tehdä kentälläkin, esimerkiksi yrityksissä ja maatiloilla. Autossa on myös uusia sammuttimia kyydissä, jos jokin laite menee samantien vaihtoon.

Käsisammuttimen tarkastus on tehtävä kahden vuoden välein, jos sitä säilytetään kuivissa ja tasalämpöisissä sisätiloissa.

Jos käsisammutinta säilytetään paikassa, missä se on alttiina esimerkiksi kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle, on huolto tehtävä vuoden välein.

Käsisammuttimeksi luetaan enintään 20 kiloa painava sammutin.

Sammutinta hankkiessa kannattaa huomioida käyttötarkoitus ja teholuokitus.

Usein sisätiloissa kannattaa käyttää vaahtosammuttimia. Ne sopivat asuntoihin, toimistoihin ja julkisiin paikkoihin, koska käytettäessä ne sotkevat paljon vähemmän kuin jauhesammuttimet, joiden jauhe leviää huoneesta toiseen ja pilaa myös elektroniikan.

Jauhesammuttimet sopivat sen sijaan esimerkiksi ulkotiloihin, teollisuuteen, tulityöpaikkoihin, korjaamoihin ja palavien nesteiden/kaasujen varastoihin. Sammuttimen etu on se, että se voidaan sälyttää kylmässä tilassa.

Hiilidioksidisammutin sopii palavien nesteiden, kuten bensiinin, öljyn ja rasvan sammuttamiseen. Käyttökohteina ovat muun muassa keittiöt, laboratoriot, tietokoneet ja sähkölaitteet.

– Hiilidioksidisammutin syrjäyttää tilasta hapen, joten se pitää huomioida sammutustilanteessa, sanoo Sirro.

Koska huoltovälit ovat pitkiä, alkaa yritys pitää kirjaa tarkastus- ja huoltokäynneistä ja ilmoittaa asiakkaalle, tämän niin halutessa, esimerkiksi tekstiviestillä, milloin sammutin tulisi tuoda tarkistettavaksi.

– Palovaroitinten testaus tulee ihmisten tehdä kotonaan itse ja suositeltava väli on kerran kuussa. Suositeltava vaihtoväli palovaroittimelle on 5–10 vuotta, muistuttaa Sirro.

– Tällä hetkellä tämä toiminta on nyt vain työ ja palvelu, mutta jatkossa siitä on mahdollisesti kehitettävissä bisneskin, arvelee Sirro ja viittaa erityisesti Erikoisteipin kautta saamiinsa kontakteihin veneilypuolelle.

Sammutin Mestarit työllistää yrittäjän lisäksi yhden henkilön, Mika Sirron veljen Marko Sirron. Kivijalkaliikkeessä asiakkaita palvelevat tarvittaessa myös Erikoisteipin työntekijät.