SoPan C-tytöt lentopallon SM-sarjaan

0
SoPan C-juniorit tuulettelivat voittopisteitä hiljattain Vihdin turnauksessa. Kuvassa sopalaisista Anni Luoto (vas.), Amalia Tuomola, Olivia Lehtonen, Anni Pettersson ja Elsa Merivirta.

Teksti Juha Laakso, kuva Sini Lehtonen

Someron Pallon C-junioritytöt ovat syyskauden ylivoimaisten peliesitystensä jälkeen varmistaneet paikkansa lentopallon Suomen mestaruussarjaan.
Pitkälti toista sataa joukkuetta lähti syksyllä pelaamaan C-juniori-ikäluokan valtakunnallista sarjaa. Neljän turnauskierroksen jälkeen kevätkauden ensimmäiselle SM-sarjakierrokselle seulottiin kolmetoista parasta joukkuetta ja SoPa siis niiden joukossa.
Janne Lehtosen valmentaman somerolaisjoukkueen alkukausi on ollut suoranaista paraatimarssia voitosta voittoon. Takana on neljä turnausta ja niissä kaksitoista ottelua. Kaikki pelit SoPa on voittanut eräluvuin 2–0 ja vain kahdessa erässä vastustajat ovat päässeet 20 eräpisteeseen asti.
– Vasta viimeisimmässä turnauksessa Vihdissä saatiin vähän vastustakin. Nyt alkavat kovemmat pelit ja sitten nähdään, mihin tasomme tulee riittämään, vuosikausia saman pelaajaryhmän kanssa erittäin huolellista ja kehittävää pohjatyötä tehnyt Janne Lehtonen sanoo.

”SM-lopputurnaus on kova tavoite”

C-ikäluokassa pelaavat tällä kaudella vuosina 2005–06 syntyneet pelaajat, mutta Lehtosen ryhmä koostuu pääosin tätä nuoremmista tytöistä.
– Meillä on kolmentoista pelaajan harjoitusryhmä, josta kootaan pelaajat sekä C- että B-junnujen sarjoihin. Mukana on kolme ”nollakuutosta”, pari ”nollaseiskaa” ja loput ovat 2008 syntyneitä, joten suurin osa joukkueesta saa vielä ensi kaudellakin pelata C-tytöissä.
– Nuorelle porukalle jo pääsy kevään SM-lopputurnaukseen Kuortaneelle on sopivan kova tavoite. Ensi kaudella voidaan sitten jo lähteä tavoittelemaan tämän ikäluokan kärkisijoituksia, valmentaja arvioi.
Samalla pelaajarungolla SoPa on pärjännyt alkukaudella mukavasti myös pari vuotta vanhemmassa ikäluokassa, eli B-tyttöjen valtakunnallisessa sarjassa. Yhdestätoista kamppailustaan SoPan B-tytöt ovat klaaranneet yhdeksän voittoisasti ja aloittavat uuden vuoden ykkössarjatasoa vastaavassa ikäluokan D-poolissa.
– B-tytöissä kynnys SM-lopputurnaukseen pääsemiseksi on näin nuorelle joukkueelle vielä korkeampi kuin C:ssä. Eiköhän meidän tasomme ole siellä sijojen 14-30 välillä, mihin tälläkin hetkellä sijoitumme, Lehtonen arvelee.

”Somerolainen joukkue”

Paitsi pitkälle hiotuilla teknisillä ja taktisilla pelitaidoilla, Lehtosen luotsaamat joukkueet ovat menestyneet tasaisuutensa, saumattoman yhteispelin ja loistavan yhteishengen ansiosta.
– Vaikka ryhmässä on eri-ikäisiä tyttöjä, he tulevat hienosti keskenään toimeen, myös kentän ulkopuolella. Yhtenäisyyttä selittää varmaan osaltaan se, että yhtä Forssan suunnalta mukaan tullutta pelaajaa lukuun ottamatta kyseessä on täysin somerolainen joukkue, Lehtonen huomauttaa.
Kahden juniorisarjan (B- ja A-nuoret) lisäksi naisten kakkossarjaakin kuluvalla kaudella tahkonnut passarilupaus Iida Mikkonen on jo ehtinyt olla mukana juniori-ikäluokkien maajoukkueleirityksissä ja uusia kandidaatteja tulevaisuuden edustustehtäviin Lehtosen nykyryhmästä löytyy useampia.
Janne Lehtonen muistuttaa, ettei junioreiden kehittäminen ja eteenpäin vieminen joukkueina ole ollut, eikä ole vastedeskään mikään ”yhden miehen show”.
– Merivirran Sami on jo pitkään ollut luottomiehen roolissa ryhmän huoltajana, Ida Juselius toimii apuvalmentajana ja Sini Lehtonen joukkueenjohtajana. Oman, korvaamattoman tärkeän apunsa toiminnan pyörittämiseen tuovat lisäksi pelaajien vanhemmat.

A-ikäisetkin kahdessa sarjassa

SoPan lentopallojunioreiden vanhin ikäluokka, A-tytöt, ovat alkukaudella pelanneet oman ikäluokkansa valtakunnallisten turnausten ohella naisten kakkossarjan pelejä.

A-tyttöjen ja naisten pelaajarinki on käytännössä sama ja koostuu pääosin SoPan omista juniorikasvateista. Näiden joukkueiden valmennuksesta vastaavat Marko Salorinta ja Liza Mikkonen.
Naisten kakkossarjassa SoPalla on alkukaudelta takanaan kaksitoista ottelua ja niistä seitsemän voittoa. Peräti kuusi peliä on venähtänyt viiden erän taisteluiksi, joissa voitot ovat jakautuneet SoPan ja vastustajien kesken tasan.
A-tytöt kävivät pelaamassa kalenterivuoden viimeiset sarjapelinsä SM-tason C-poolin turnauksessa Nurmossa.
Tiukoissa kamppailuissa SoPa kukisti kuopiolaisen Puijo Wolleyn erin 2–1 ja kärsi samoin eräluvuin täpärän tappion Lempäälän Lempo-Volleylle. Nurmon Jymylle SoPa hävisi 0–2, saatuaan kuitenkin molemmissa erissä kasaan vähintään 22 pistettä.