Tarpeita ja toimenpide-ehdotuksia

0
Somerniemellä löytyy kehittämisideoita ja yhteisöllisyyttä. Kuva Manu Kärki

Mistä suunnasta Somerolle muutetaan ja miksi? Muuttavatko ihmiset työn, uimahallin, monitoimitalon, jäähallin vai jonkin muun tähden? Tulevatko pääkaupunkiseudulta, Forssasta, Salosta, Turusta? Ovatko työikäisiä vai eläkeläisiä?

Toimenpiteitä Somerolla:

– kaupungin omistamista tyhjistä halleista ilmoiteltava aktiivisesti, halleihin myös kampanja Yritä Somerolla 5–12 kuukautta ilmaiseksi pelkällä takuuvuokralla

– työpaikkoja lisää (pääkaupunkiseudulla kulkee somerolaisia töissä 190 tai enemmänkin, työmatkavähennykset, 7500 euroa, eivät riitä), tuovat veroeuroja Somerolle, eikä kaupungin tarvitse laittaa tikkua ristiin heidän hyväksi

– markkinointia lisää: radio/televisio/netti/some (Facebook/Instagram/TikTok) ja sanomalehdet (Länsiväylä/Helsingin Uutiset/Tamperelainen/Turun Sanomat)

– biokaasureaktori ja kaasutankkausasema esimerkiksi jonkun maatilan tai jätevedenpuhdistamon yhteyteen/läheisyyteen

– lisää sähköauton latauspisteitä

– kyläkoulujen/päiväkotien (Oinasjärvi ja Pitkäjärvi) säilyttäminen

– vuokra-asuntojen saneeraus isommiksi perheasunnoiksi

– vuokra-asuntokampanja: Muuta Somerolle ja asu ilmaiseksi 6–12 kuukautta vuokratakuusummaa vastaan (tyhjistä asunnoista ilmoitettava aktiivisesti)

Someron väkiluku laski edellisvuonna 116 henkilöllä, viime vuonna 72:lla sekä nyt lokakuun loppuun mennessä 67 henkilöllä.
Anne P. toi esille Somerniemen kehittäminen WhatsApp-ryhmässä Janakkala-projektin asukkaiden saamiseksi. Yksi toimenpide oli, että kunta lähetti yli 2000 kirjettä maanomistajille lisärakentamisen kannalta potentiaalisille alueille. Kunta kysyi, olisiko heillä myydä maata rakennuspaikaksi tai tyhjillään olevaa taloa. Ilmoituksia tuli parikymmentä. Ne käydään maankäytön kanssa läpi. Sitten kohteet kasataan nettiin ja mainostetaan osana kunnan asumisen markkinointia.

Toimenpiteitä Somerolla:

– maa-alueiden ostaminen/vaihtaminen niin keskustassa kuin maaseudulla, esimerkiksi Oinasjärven ja Pitkäjärven koulujen läheisyydestä

– rivitalojen rakentaminen ennakkomarkkinoinnilla niin Somerniemellä kuin Pitkäjärvellä koulun läheisyydessä (max. 3 km) ja myös Somerolla

– omakotitalojen rakentaminen ennakkomarkkinoinnilla niin Somerniemellä kuin Somerollakin (100–200 neliötä)

– hirsitalojen rakentamista voisi miettiä (kun kaupungilla on metsääkin omasta takaa) yhteistyössä lähikunnissa olevien hirsitalovalmistajien kanssa

– minitaloalueita (asumismuodossa viehättää materialismin ja kuluttamisen kyseenalaistaminen)

– hallien rakentaminen ennakkomarkkinoinnilla niin Somerniemellä kuin Somerolla vaikka myös Pitkäjärvellä (10-tien läheisyys saattaa auttaa)

– halli/talliosakerakentaminen ennakkomarkkinoinnilla

– yritys-/omakotitalotonttien halpuuttaminen niin maaseudulla kuin keskustassakin

– kesämökkitonttialueita maaseudulle (esimerkiksi Mäyrämäki ja alue Tynnyrsillalta Vainossuolle puron varteen, johon saisi tehdä lammen joko oman tai naapureiden kanssa)

– kesämökkitontteja myytäisiin pienemmällä rakentamisvaatimuksella, esimerkiksi minimi 40 neliötä, rakennettava mökki 3 vuoden sisällä tai kaupunki saa 50 prosenttia halvemmalla (kesämökkitontteja olisi ostettu 2021 kolme kappaletta Mäyrämäestä edeltä mainitulta alueelta 1€/neliö+puuston arvo)

– tehdään pieniä mökkialueita, esimerkiksi 5–6 kappaletta, jotta vältytään kunnallistekniikalta

– rantatontteja kesämökki- ja omakotitaloille, ja niille kaavoitus (esimerkiksi Iso-Eläte, Pikku-Eläte, Poikkipuoliainen ja Salkolan järvi, mahdollisuuksien mukaan muuallekin)

– laavuja ja luontopolkuja lisää (esimerkiksi Jakkula, Ämyri, Pitkäjärvi ja muu Somero)

– Ämyrille kuntoportaat

– linja-autovuorojen järjestäminen/tukeminen/mainostaminen Salo- ja Helsinki-suuntiin

– ammatillisen koulutuksen lisääminen (kuljetus/rakennus/maarakennus/sähkö/metallityö/hitsaus)

Ari Korkiala ja muu Somerniemen kehittäminen -poppoo