Terveyskeskusosastolla todettu koronatartunta

0
Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Terveyskeskusosastolla on todettu koronatartunta. Altistuneita kartoitetaan parhaillaan. Osastolla vierailevia pyydetään kiinnittämään huomiota turvavälien sekä hygieniaohjeistusten noudattamiseen.

Henkilöiden yksityisyyden suojelemiseksi Someron kaupunki ja terveydenhuoltoviranomaiset eivät anna tapauksen osalta tarkempaa tietoa.

Terveydenhuoltoviranomaiset seuraavat tiiviisti terveyskeskusosaston tilannetta ja kaupunki tiedottaa, jos tilanteeseen tulee muutoksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) eilen ilmoittama 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 298 ja on koko epidemian korkein (Turku 397, Somero 58, Salo 105).

Somerolla on todettu 6 tartuntaa viimeisen 14 vuorokauden aikana. Altistumisia on tapahtunut muun muassa Lamminniemen Hyvinvointikeskuksessa sekä terveyskeskusosastolla.

Marraskuun aikana meillä todettiin 8 tartuntaa ja lokakuussa 7.

Neljäntoista vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 henkilöä kohden on nyt alle 12-vuotiailla rokottamattomilla lapsilla ja nuorilla ensimmäistä kertaa epidemian aikana suurempi kuin rokottamattomilla aikuisilla (ilmaantuvuus yli 800). Tiistaina 7.12. kokoontunut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä teki uusia suosituksia.

Kouluissa ja oppilaitoksissa maskisuositus muutettiin koskemaan peruskoulua 3. luokasta lähtien, 4. luokan sijaan. Suurin ikäryhmä tartunnan saaneista on 0–14-vuotiaita, jotka muodostavat lähes 40 prosenttia kaikista tartunnan saaneista. Maskisuositus voidaan ulottaa epidemiatilanteen niin vaatiessa koskemaan kunta- tai koulukohtaisesti myös 1.–2. vuosiluokkien oppilaita, tarvittaessa ennaltaehkäisevästikin.

Tässä vaiheessa ryhmä ei suosittele etäopetusta.

Ulkotiloissa suositellaan vahvasti maskinkäyttöä tilanteissa, joissa ei voida pitää riittävää etäisyyttä. (Esimerkiksi joulutorit)

Harrastustoimintaa koskevia suosituksia ei muutettu.

Sairaalahoidon kuormitus erikoissairaanhoidossa ei ole oleellisesti noussut. Tällä hetkellä Tyksissä on hoidossa koronan takia 17 potilasta, joista alle viisi on tehohoidossa. Sen sijaan kunnissa on vuodeosastohoidossa kaiken kaikkiaan 25 koronapotilasta, eli koronaepidemia on aiheuttanut perusterveydenhuollossa tartunnanjäljityksen, rokotustoiminnan ja testaamisen lisäksi myös vuodeosastohoidossa suurta kuormitusta.

Koronapassin hakeminen aiheuttaa myös ruuhkaa kuntien perusterveydenhuollossa. Koronapassin pitää ensisijaisesti hankkia Omakannan kautta (kanta.fi). Sen kannattaa hankkia riittävän ajoissa, esimerkiksi heti, kun tietää olevansa menossa teatteriin tai ravintolaan.