Torineuvoksen uni

0
Kuva Manu Kärki.

Koronatilanteesta ja rajoituksista johtuen Somerniemen torin uudenvuoden vastaanotto on peruttu.
Tapana on ilotulituksen ja kokon sytytyksen lisäksi ollut kuunnella torineuvoksen puhe. Viimevuotiseen tapaan se julkaistaan Somero-lehdessä, koska sitä ei paikan päällä voida kuulla.

Valo syttyi Somerolla

Hyvät ihanat, innostavat, luovat ja toimeliaat somerolaiset. Minulla on ollut ilo ja kunnia saada olla osa somerolaista historiaa ja palvella teitä kaikkia jo kolmen vuoden ajan Somerniemen kesätorin torineuvoksena. Ymmärtääkseni tällaista ei ole aikaisemmin tapahtunut.
Monet kasvot ovat tulleet tutuiksi. Kuulumisia on vaihdettu, iloja ja surujakin. Pikkuhiljaa olen alkanut ymmärtää tämän huikean kesätorin merkitystä koko kaupungille ja laajemminkin.
Tämä on yhteisöllisyyttä parhaimmillaan. Me kaikki yhdessä, elämää jakaen ja tavaroita vaihdellen. Ja kun kauppa käy, niin täällä voi sanoa, ilo on aina molemmin puolin pöytää.
Tyhjästä ei tämäkään tori nouse, vaan se on vaatinut ja vaatii vapaaehtoisten uhrautuvaa työpanosta, lauantai toisensa perään. Iso kiitos heille. Vielä mahtuu joukkoomme lisää tekijöitä.
Lopuksi, haluan kertoa teille syksyisen iltapäivän unen, tai unelman, jonka näin syötyäni Jussin Baarissa liian suuren hampurilaisen, ja kun olin seurannut keskustelua Somero-lehdessä kyläkouluista ja Someron tulevaisuudesta. Se uni on minua ilahduttanut sen verran useasti, että jaan sen nyt kaikkien iloksi.
Ja tapahtui niinä päivinä, että sillä torilla, Somerniemen torilla, oli paljon kansaa koolla. Ja yht’äkkiä sille torille loisti suuri valo, niin suuri, että sen säteet valaisivat kyläpäällikkö Suikkasen työhuoneen, ja loistivat sieltä aina sivistysjohtajan huoneeseen asti.
Valon keskeltä kuului suuri ääni: Kauan eläköön kyläkoulut. Valo oli niin kirkas ja ääni niin kova, että se kuului kaikkialla, koko Someron seudulla. Tämän kuullessaan kaikki riensivät kohti kaupungintaloa katsomaan tätä suurta valoa.
Ja tarina kertoo, että kyläpäällikkö Suikkanen ja sivistystoimenjohtaja tanssivat ja lauloivat sanoen: Nyt meille on koittanut valkeus, kyläkoulut on säilytettävä, korjattava ja puunattava, sillä lapsia on meille syntyvä ja koko Somero on oleva siunattu kaikkien kaupunkien joukossa.
Tästä suuresta ja ihmeellisestä valosta iloiten ja riemuiten lähti kaikki kansa ja virkamiehet yhdessä tanssien kohti Somerniemen toria, jossa oli paljon kansaa iltaa viettämässä.
Saapuessaan perille he toivat kaikille ilosanoman: Siunaus on meitä kohdannut, kyläkoulut loistavat kuin tähdet taivaalla ja meille on syntyvä paljon lapsia. Ja koko maa saa sen nähdä ja tulevat tätä ihmettä vielä katsomaan.
Sitten heräsin. Olin niin iloinen näkemästäni, että olen siitä lähtien iltaisin laittanut pienet pulleat käteni ristiin ja lausunut: Tulkoon valkeus, niin että kaikki saava sen nähdä.
Oikein runsasta Jumalan siunausta ja kaikkea taivaan hyvää teille kaikille vuodelle 2022!

Antero Laukkanen
torineuvos, kansanedustaja, Someron iloinen kesäasukas