– Kausivaloja voi hyödyntää sisustuksessa. Niitä voi käyttää vaikkapa kattauksissa, ja tuoda esiin niin arkisia kuin erityisiä kodin esineitä ja huonekaluja, vaikkapa tuolin tai jonkin jouluisen tavaran, kertoo somerolainen tilasuunnittelija Johanna Sulander-Hovila Kotja designista.

Kausivaloilla voi korostaa ja valaista.

– Kun täällä Pohjolan pimeydessä eletään, niin kausivalot piristävät. Välttämättä ei tarvita enää sähköäkään. Patterikäyttöiset säihkyvät valot voi laittaa paikkaan, jossa ei ole pistorasioita.

Valot ovat tunnelmanluojia.

– Jouluksi kaappien kätköistä ja vinteiltä haetaan vanhoja esineitä, koristeita ja astioita. Itse kullekin tietty esine tuo aiempien joulujen muistot mieleen.

Käsitöitä arvostetaan jälleen. Moni on lämmittänyt vanhan käsityöharrastuksensa tai opetellut uuden.

Luonnonmateriaalit ovat trendikkäitä. Johanna Sulander-Hovilan perinteisiin kuuluu aito kuusi. Joka joulu se tuodaan sisään. Luonnosta tarttuu sisätiloihin muutakin, esimerkiksi sammalta ja oksia. Niitä voi käyttää kattauksiin, esimerkiksi tehdä sammaleista palloja ja kynttiläalustoja. Oksia voi koristella vaikkapa valoilla ja oksia laittaa maljakoihin.

– Niillä saa joulunvihreyttä kotiin.

Myös kranssi ulko-ovessa on tilasuunnittelijan jokajouluinen ilo. Joskus hän on tehnyt sen itse. Viime vuosina hän on antanut työn ammattilaiselle, kukkakauppiaalle.

– Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Voi käyttää apuna ja asiantuntijoina eri alojen yrittäjiä.

Sulander-Hovila antaa neuvoksi viedä jouluisia asetelmia erilaisiin tiloihin sisällä ja ulkona. Niillä voi koristella niin saleja kuin vessoja.

– Tuodaan joulu joka huoneeseen. Lipastojen päälle voi kerätä herkkupisteitä ja katseenvangitsijoita. Kunhan ne eivät ole arjen tiellä eivätkä aiheuta vaaraa.