Uutuuskirjat sukeltavat somerolaiselämään

0

Somerniemeläiseltä kustantamolta Amanitalta on juuri ilmestynyt kaksi kotiseutuaiheista teosta. Kotiseutuneuvos Manu Kärki on pohtinut kirjassaan Somero 2000–2020, miten alkoi uusi vuosituhat tosielämän satumaassa.
Kärki kokosi 600 uutista ja tietopalaa ja parhaat kuvansa Someron elämänmenosta vuosilta 2000–2020 – mekkopitäjäläisistä linnanneitoihin, kaivoshankkeista katuremonttiin ja karkeloista koronasulkuun.

Manu Kärki

Leeni Tiirakarin teos Lahden kartano on puolestaan upea kuvateos somerolaisen kartanon värikkäästä historiasta ja uudesta kukoistuksesta 2020-luvulla.
Härkätien varrella Someron Lahden kylässä on kohonnut komea empiretyylinen kartanon päärakennus jo toistasataa vuotta. Kartanon historia ulottuu vuoteen 1654, ja aatelisia omistajia ja heidän sukulaisiaan käyskenteli kartanon mailla aina viime sotiin saakka. Sotien jälkeen rakennus toimi ensin kesäsiirtolana, sitten kartanohotellina ja suuryrityksen lomanviettopaikkana. Lamavuosina talo hylättiin, kunnes vuonna 1997 alkoi rakennuksen laaja kunnostustyö entiseen loistoonsa. Nyt, kun Lahti on uudessa kukoistuksessaan, voi tämän teoksen avulla tutustua kartanon historiaan ja nykyisyyteen.

Molempien kirjojen tarkemmat esittelyt löytyvät pian omina juttuinaan.

Leeni Tiirakari