Vieraidenputket poikki

0
Valdrin Seferi tömähtää saksipotkunsa jäljiltä parketin pintaan.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Futsal-Liigan syyskausi päättyi Someron Voima Futsalin osalta komeasti neljään peräkkäisvoittoon, joiden ansiosta SoVo hilasi itsensä mukaan sarjan kärkitaisteluihin.
Sunnuntaina SoVo Futsal kukisti jännittävässä kotiottelussaan ylivieskalaisen Vieska Futsalin maalein 3–2 (2–1).
Vuorokautta myöhemmin, itsenäisyyspäivänä, somerolaisjoukkueen jyrän alle samalla monitoimitalon peliareenalla jäi jyväskyläläinen Liikunnan Riemu 9–2 (3–1) lukemin.
Aiemmin Sievi Futsalin nimissä pääsarjaa pelannut Vieska on alkukaudella päästänyt liigajoukkueista vähiten maaleja omaan verkkoonsa, mutta maaliahneiden sovolaisten edessä se joutui antautumaan kolmesti.

Valdrin Seferin tähtihetki

Erityisesti kotijoukkueen toinen maali oli näyttävyydessään historiallinen, mitä tulee ”Monarilla” viimeisteltyihin futsal-osumiin: Pelaajavalmentaja Valdrin Seferi esitti täydellisesti onnistuneen saksipotkusuorituksen – selkä maalia kohden, laukaus pään yläpuolelta – jonka päätteeksi pallo lirui vierasmaalin alakulmaan.
SoVo oli tasaisessa ottelussa piirun verran vastustajaansa tarkempi paitsi maalinteossa, niin myös maalivahti- ja puolustuspelissä. Kotijoukkueen maalia vartioinut Nevzat Mustafa ansioitui erinomaisen torjuntapelin ohella myös Seferin unelmaosuman syöttäjänä.
Pyhäpelissä SoVo katkaisi Vieskan neljän peräkkäisvoiton putken. Lisää katkaisuhoitoa oli ohjelmassa seuraavalle päivälle, kun Monarin vieraaksi saapui viiden kierroksen voittoputkessa liitänyt Riemu.

Rashica löi alkutahdit

Tämäkin kamppailu eteni puolisen tuntia hyvin tasapäisesti, kunnes kotijoukkue tuuppasi ison vaihteen silmään ja karkasi ripeän maalikimaran myötä omille teilleen.
Jo sunnuntain pelissä nousuvirettään väläytellyt Valdrin Rashica löi maalien muodossa alkutahdit toiselle peräkkäiselle kotivoitolle ja esiintyi läpi ottelun edukseen myös puolustussuuntaan.
Viimeisellä kymmenminuuttisella pääsivät todenteolla vauhtiin SoVon tunnetuimmat tehonimet, Arber Istrefi ja Gezim Voca . Kummankin osalta liigan syyskausi päättyi kolmeen henkilökohtaiseen osumaan, eli hattutemppuun, joka oli Vocalle neljän viimeisimmän pelikierroksen aikana jo kolmas.
Pelaajavalmentajan velimies Valmir Seferi jatkoi sunnuntaina hyvään vauhtiin päässyttä syöttöputkeaan kolmella maalin pohjustuksella.

Rikkilän vuoro tilkitä maali

Vaikka Mustafa oli torjunnoillaan tylsyttänyt parhaan terän vieskalaisten viimeistely-yrityksistä, antoi SoVon valmennus maanantaina torjuntavastuun rohkeasti hänen nuoremmalle virkaveljelleen, Niko Rikkilälle.
Ennen itsenäisyyspäivää Rikkilä oli saanut kuluvalta kaudelta tililleen vajaat kymmen peliminuuttia ja nekin jo syyskuussa. Pelaamattomuus ei näkynyt forssalaisnuorukaisen otteissa muuten, kuin ehkä tavallistakin kovempina näyttöhaluina. Tasapainoinen esitys poikinee Rikkilälle lisää torjuntavastuuta kevätkauden peleissä.
Koko joukkueen aktiivinen ja tarkka puolustuspelaaminen oli tässäkin ottelussa SoVon voiton kulmakivi. Neljässä tuoreimmassa pelissään SoVo on päästänyt yhteensä vain yhdeksän takaiskumaalia, mikä on mahdollistanut täysien sarjapisteiden keräämisen kierroksesta toiseen.
Varoitustilin täyttymistä seuranneiden pelikieltojen vuoksi SoVolta puuttui molemmista otteluista yksi runkopelaaja; sunnuntaina Istrefi ja maanantaina Antti Korhonen.

Odotettua parempi syyskausi

SoVo Futsalin alkukautta miesten Futsal-Liigassa voidaan pitää onnistuneena. Joukkue viettää joulutaukoa sarjataulukon kärkiviisikossa, vain neljän pisteen päässä ykköspaikasta ja kahden pinnan etäisyydellä kakkossijaan.
– Varsinkin syksyn lähtökohtiin nähden kausi on sujunut odotettua paremmin. Monien loukkaantumisten ja sairastelujen vuoksi kauteen valmistautumisemme jäi poikkeuksellisen huonoksi, mutta vähitellen olemme saaneet kehitettyä peliä oikeaan suuntaan, SoVo Futsalin managerina ja valmentajana toimiva Jarkko Ihalainen arvioi.
Erityisen mielissään Ihalainen on joukkueensa selkeästi kohentuneesta puolustuspelaamisesta. SoVon verkkoa on pöllytetty alkukaudella noin kolmen maalin keskiarvolla ottelua kohden, mikä on seuran aiempaan liigahistoriaan peilaten maltillinen lukema.
– Kuukauden mittainen joulutauko tulee meille silti ihan sopivaan aikaan, sillä nyt pääsemme kunnolla harjoittelemaan niitä asioita, jotka pelissämme kaipaavat vielä parannusta kevätkautta ajatellen.

Huomiota erikoistilanteisiin

Selkeä kehityskohde on esimerkiksi erikoistilanteiden pelaaminen molemmissa kenttäpäädyissä. SoVo ei ole vielä kovin hyvin onnistunut hyödyntämään kulma- ja rajapotkutilanteita hyökkäyspäässä ja omalla puolustusalueella vastustajat ovat kuitanneet maalimerkintöjä erikoistilanteista turhan useasti.
– Paljon muutakin hienosäätöä on vielä tehtävä, että peli lähtisi kevään aikana kulkemaan sillä tavalla, mihin joukkue parhaimmillaan pystyy, Ihalainen sanoo.
SoVon Arber Istrefin valtakausi liigan henkilökohtaisessa tehopistetilastossa on jatkunut kuluneenakin syksynä. Pistepörssin viidesti voittanut ja jälleen tilastokärkenä keikkuva sovolainen on kerännyt alkukaudella 25 tehopinnaa, koostuen 16 maalista ja yhdeksästä syöttöpisteestä.
SoVo Futsal palaa liigamittelöihin loppiaisena, 6. päivänä tammikuuta. Tuolloin se saa kotikentällä vastaansa hallitsevan Suomen mestarin ja edelleen sarjan kärkikahinoissa viihtyvän Kampuksen Dynamon Jyväskylästä.
Viisi päivää myöhemmin SoVo kohtaa toisen kärkipään joukkueen, Golden Futsal Teamin Espoossa. Sen jälkeen somerolaisjoukkueen ohjelmassa on maajoukkuepelien vuoksi taas kuukauden tauko.

Futsal-Liigan sarjatilanne:

FC Kemi 11 8 1 0 2 52-30 26
Akaa F. 11 7 1 1 2 55-29 24
GFT 11 6 2 0 3 51-26 22
KaDy 10 7 0 1 2 50-25 22
SoVo F. 11 7 0 1 3 54-34 22
Vieska 11 7 0 1 3 37-22 22
Riemu 11 6 0 0 5 37-40 18
ToPV 10 4 0 1 5 32-43 13
_____________________________
Mad Max 11 3 1 0 7 35-45 11
TPK 11 2 0 0 9 26-47 6
————————————-
JoSePa 11 2 0 0 9 22-62 6
_____________________________
AU 11 1 0 0 10 22-70 3

Pistepörssin kärki: Arber Istrefi SoVo 16+9=25, Jere Intala KaDy 13+8=21, Miika Hosio GFT 10+9=19, Italo Henrique KaDy 11+6=17, Mergim Bushi SoVo 8+9=17, Vesa Lilja FC Kemi 10+6=16, Jussi Nyström Akaa 8+8=16.

Muiden sovolaisten tehopisteet: Gezim Voca 10+4=14, Antti Korhonen 5+5=10, Valmir Seferi 1+6=7, Rinor Karaqa 3+3=6, Vilho Ståhlström 4+1=5, Valdrin Rashica 3+1=4, Valdrin Seferi 2+2=4, Nevzat Mustafa 0+3=3, Pyry-Ville Korhonen 1+0=1 ja Jimi Kyytsönen 0+1=1.

SoVon tehosaldot Vieskaa ja Riemua vastaan

Arber Istrefi 3+2=5 (+6/-2=+4)
Gezim Voca 3+2=5 (+5/-2=+3)
Valmir Seferi 0+5=5 (+6/-1=+5)
Valdrin Rashica 3+0=3 (+7/-2=+5)
Mergim Bushi 2+0=2 (+7/-0=+7)
Valdrin Seferi 1+1=2 (+6/-2=+4)
Pyry-Ville Korhonen (+4/-2=+2)
Vilho Ståhlström (+2/-1=+1)
Jimi Kyytsönen (+2/-1=+1)
Joonas Reijonen (+2/-1=+1)
Jaakko Toivonen (+0/-0=0)
Antti Korhonen (+0/-1=-1)
Maalivahdit: Nevzat Mustafa 0+1=1; peliaika 40.00 (+3/-2=+1)
Niko Rikkilä; peliaika 40.00 (+9/-2=+7)
Varoitukset: A. Korhonen (kauden 4.), Valmir Seferi (2.)