A-klinikka valaa uskoa ja palauttaa maan pinnalle

0
A-klinikan päihdetyöntekijä Marjut Sampisen vastaanotto on kerran viikossa tiistaisin Somerolla. Paikka on Jukolassa.

Suurin este korvien välissä

Päihdetyöntekijä Marjut Sampinen antaa apuaan muun muassa alkoholi-, päihde-, peli- ja shoppailuriippuvaisille somerolaisille tiistaisin A-klinikan toimipisteessä Jukolassa.

– Kynnys vastaanotolle on puolitoista senttimetriä. Suurempi este on korvien välissä, sanoo Sampinen.

Usein puoliso tilaa ajan kumppanilleen.

– Toipumisen edellytys on, että itse havahtuu ja laittaa faktat pöytään.

Sampinen on kokenut, että kun lähipiiri pyytää ongelmaisen eteensä ja kukin kertoo huolestuneisuutensa, niin riippuvainen tajuaa ongelman laajuuden parhaiten. ”Nuo kaikki ovat minusta huolissaan. He pitävät tärkeänä, että pääsen kuiville.”

Vastaanotolla keskustellaan. Riippuvainen joutuu pohtimaan omaa osuuttaan, ajatus- ja käyttäytymismallejaan sekä elämänarvojaan.

– Ihminen voi tehdä jotain asialle, jos haluaa. Me annamme keinoja, miten edetä.

Niitä ovat muun muassa selviytymisaseman ja vieroitushoitoyksikön palvelut, päihdekuntoutus, AA-kerhot, vertaistukiryhmät, kokemusasiantuntijat, mielenterveysyksiköt ja psykoterapeutin palvelut.

– Meidän tehtävä on valaa uskoa ja palauttaa maan pinnalle.

A-klinikan vastaanotto tiistaisin Somerolla

Päihdetyöntekijä Marjut Sampinenä A-klinikalta keskustelee asiakkaan kanssa ja etsii tukikeinoja päihteistä ja muista riippuvaisuuksista kuntoutumiseen.

Vastaanotto kerran viikossa tiistaisin Jukolassa. Käynti on rakennuksen Lidlin puoleisesta päädystä.

Vastaanottoajan saa soittamalla A-klinikan asiakaspalvelukeskukseen (010 506 5550) tai suoraan Sampiselle (044 524 3113). Myös terveyskeskuksen, mielenterveysyksikön ja sosiaalihuollon kautta voidaan ohjata päihdetyöntekijälle.

– Somerolainen asiakas voi varata ajan Jukolaan tai Saloonkin, jos se tuntuu paremmalta vaihtoehdolta, kertoo Sampinen, joka vastaanottaa Someron ja Salon lisäksi myös Paimiossa.

Jos on menettänyt ajokorttinsa päihteiden vuoksi, niin A-klinikan Someron vastaanotolla voi hoitaa myös ajokorttiseuraamuksia. Poliisi edellyttää, että saadakseen ajokorttinsa takaisin on käytävä lääkärissä, laboratoriossa ja A-klinikalla keskustelemassa.

Asiakkaalle A-klinikan avopalvelu on maksuton.

Nopeat keinot vievät riippuvuuteen

Ihminen tarvitsee hellyyttä, kosketusta, rakkautta, mielihyvää ja huomiota. Jollei niitä saa ja osaa etsiä tavallisesta elämästä, niin nopeat keinot otetaan käyttöön.

On helppo saada hyvä olo alkoholista, pillereistä, huumeista, pelaamisesta ja shoppailusta. Ihmissuhteet ovat haastavia ja vievät enemmän aikaa.

Yksinäisyys musertaa ja siitä on äkkiseltään vaikea löytää ulospääsyä.

– Alkoholi on nopea konsti. Mutta pikkuhiljaa toleranssi kasvaa. Tarvitaan enemmän mielihyvän saamiseen. Lopulta käy niin, että päihde vie. Se ei anna enää rauhoitusta, vaan piinan, ja pakon saada lisää, kertoo päihdetyöntekijä Marjut Sampinen A-klinikalta.

Pelkästään alkoholista riippuvaisten määrä on vähentynyt. Sen sijaan sekakäyttäjien (alkoholi, lääkkeet ja huumeet) määrä on kasvanut. Enenevässä määrin on peli- ja ostoriippuvaisia.

– Yhdessä hetkessä saa menemään tililtä rahat, luottotiedot ja omaisuutensa, kenties muidenkin. Asiaa pystyy salaamaan, piilottamaan maksukehotuksia, selittelemään ja keksimään valheita. Rakentelee salaisuuksien verhon.

Alkoholia nauttineesta näkee ja haistaa, että hän on käynyt pullolla. Peliriippuvaisesta ei niinkään.

Riippuvuus on herkkien ihmisten tauti

– Taviksella käyttäytyminen pysyy tiettyjen rajojen sisällä. Herkällä piikit ylös ja alas ovat rajuja. Hän innostuu yli äyräiden. Ja kun masentuu, niin mennään pohjaan asti tai sen läpi. Mielenterveys on kovilla.

– Riippuvuuksilla haetaan nopeaa mielihyvää. Kun tavallinen pelaaja voittaa 5 000 euroa, niin hän ottaa voiton ja lopettaa. Peliriippuvainen käyttää voittotonnit pelaamiseen ja vielä saman verran lisää. Tavis osaa lopettaa ajoissa, riippuvainen ei.

Se tarkoittaa lähes poikkeuksetta, ettei riippuvainen toivuttuaan voi koskaan enää palata takaisin entiseen.

– Pitää lopettaa kokonaan alkoholi, pelaaminen, mikä se riippuvuus sitten onkin. Jos ottaa lasillisen, niin mopo karkaa käsistä. Vaikka olisi ollut vuodenkin juomatta, niin mekanismi toimii edelleen. Olet hetkessä jälleen lirissä.

Kontrollilla kasvattaminen ei ole hyvästä

Kun olet tällainen, niin kelpaat. Kun teet työsi hyvin, niin menestyt. Kun onkin toisenlainen eikä pääse tavoitteeseen, niin traumoja syntyy.

– Kunpa jokainen saisi olla sellainen kuin on, toivoo Sampinen.

Kierre on vaikea katkaista, mutta se onnistuu. Muutoksen eteen pitää tehdä töitä.

Vaarana on edetä liian nopeasti.

– Kun on ensimmäisen raittiushumalan nousukiidossa, niin saattaa mennä överiksi. Yrittää parantua nopeasti, ottaa useita tavoitteita yhtä aikaa. Aikoo parantaa koko maailman kerralla.

Pitää edetä pienin askelin.

– Paraneminen on pitkä prosessi. Itselleen pitää olla armollinen.

Yksinäisyys ja heikko itsetunto

Riippuvuudet ovat tunne-elämän sairauksia, joita ei voi järjellä selittää.

– Yksinäisyys ja heikko itsetunto johtavat usein riippuvuuksiin. Joten yksinäisyydelle täytyy ruveta tekemään jotain ja itsetuntoa vahvistaa.

– Muutoksia ei tapahdu kuin muutoksia tekemällä.

Arkielämän peruspilarit pitää saada kuntoon. Eli säännöllinen syöminen, uni, liikunta ja arkipuuhat sekä ihmissuhteet.

– Pohdi ja järjestele syömiset, liikunta, lähipiiri, mitä teet päivän aikana ja kenen kanssa voit jutella asioistasi.

Mielekästä tekemistä on tarjolla esimerkiksi järjestöissä ja harrastuksissa.

– Elämään on etsittävä sisältöä. Omaa elämää täytyy ruveta elämään.

Kokemusasiantuntijat eli henkilöt, jotka itse ovat kokeneet riippuvuuden ja siitä selviämisen, on todettu hedelmällisiksi avuksi kuntoutujalle.

Sampinen on nähnyt ihmeellisiä toipumisia. Vaikka henkilö on ollut pohjamudissa vuosikymmenet, niin hän on toipunut.

– Hienoa olla siinä rinnalla.

Läheisellä riski sairastua

A-klinikoilla apua annetaan niin sairastuneelle kuin hänen lähipiirilleen.

Kumppani, lapsi, vanhemmat, sukulaiset ja työtoverit joutuvat olemaan varuillaan. He oppivat tunnistamaan, mitä on edessä.

– Riippuvainen saa ”hetken rauhan” lähtiessään reissuilleen ja päihtyessään. Omaisella tuota rauhaa ei ole, vaan hän elää tilannetta 24/7. Hän miettii, missä läheinen on, missä kunnossa, ja pelkää, miten tämän käy.

Läheisellä on myös riski sairastua.

Sampinen laskee, että 60–70 asiakkaasta 10–15 on ongelmaisten läheisiä.

– Läheisten pitäisi hakea enemmän apua.

Konsteja, jottei riippuvaisuuksia syntyisi

– Huolehdi itsestäsi. Kuuntele mieltäsi ja kehoasi. Itsetutkistelua pitäisi olla enemmän, tuumii Sampinen.

– Anna lapsille, kumppanille ja läheisille aikaa, rakkautta, hellyyttä ja kosketusta.

Kuuntele ja kerro. Keskustelutaidottomuus on suuri ongelma.

– Keskustelun ja kuuntelemisen taitoja pitäisi opettaa pienestä pitäen. Minä puhun ja perustelen, ja sinä kuuntelet. Ja sitten toisinpäin: sinä puhut ja minä kuuntelen.

Kouluihin ja nuorisotiloihin tulisi kutsua kokemusasiantuntijoita kertomaan omasta riippuvuudestaan, huumeiden käytöstä, mitä kaikkea tapahtui, miten siitä toipui ja mitä oppi.

– Toipumisen myötä voi hakeutua kokemusasiantuntijakoulutukseen ja sitä kautta toimia kokemusasiantuntijana, ja auttaa toisia toipumaan, kertoo sosionomi Sampinen.