Abdulrazak Gurnah

0
Michael Fahmy

Abdulrazak Gurnah on viime vuoden kirjallisuuden Nobel-palkittu. Palkinto myönnettiin hänelle tinkimättömästä ja myötätuntoisesta läpileikkauksesta kolonialismin vaikutuksista ja pakolaisten kohtaloista kulttuurien ja maanosien välillä.

Gurnah on kuudes Afrikassa syntynyt kirjailija, jolle on annettu kirjallisuuden Nobel-palkinto.

Gurnah syntyi 20. joulukuuta 1948 eli hän on nyt 73-vuotias. Hän syntyi Sansibarin sulttaanivaltiossa.

Sansibar on joukko Tansanialle kuuluvia Intian valtameren saaria. Pääsaaren asukasluku on 1,3 miljoonaa. Suurin osa Sansibarin asukkaista on afrikkalaisperäisiä, mutta siellä asuu myös huomattava arabiväestö.

Britanniasta itsenäistymisen aikana 1963 Sansibarissa arabit olivat vähemmistö, noin 20 prosenttia väkiluvusta, mutta he olivat vallassa. Kun Gurnah oli 18-vuotias, vuonna 1964, Sansibarissa tapahtui vallankumous. Vallankumous johti kansanmurhaan, jossa murhattiin raa’asti tuhansia ihmisiä Sansibarin etnisistä väestöryhmistä, eli pääasiassa aasialais- ja arabiväestöä. Gurnah oli arabialainen ja vainoamisen takia hän lähti 1968 Englantiin pakolaisena.

Uudessa maassa Gurnahista tuli ahkera opiskelija.

Hän opiskeli alun perin Christ Church Collegessa, Canterburyssa, jonka tutkinnot myönsi tuolloin Lontoon yliopisto. Tämän jälkeen hän siirtyi Kentin yliopistoon, jossa suoritti lopulta tohtorin tutkinnon.

Äidinkielenään Gurnah puhuu arabia ja swahilia, mutta hänestä tuli englannin ja siirtomaa-ajan kirjallisuuden professori Kentin yliopistoon.

Abdulrazak Gurnah​ista tuli englanninkielinen lehtori ja professori, ja hän toimi opetustyössä eläkkeelle jäämiseensä asti eli vuoteen 2017. Nyt hän on yliopiston englannin ja postkolonialistisen kirjallisuuden emeritusprofessori.

Akateemisen työnsä ohella Gurnah on kirjailija. Hän on kirjoittanut monia novelleja, esseitä ja romaaneita.

Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Paradise (1994) ja By the Sea (2001), jotka olivat ehdolla Booker-palkinnolle, sekä vuonna 2005 julkaistu Desertion. Hänen kirjoistaan Admiring Silence (1996) on kuin Gurnahin omasta elämästä. Se kertoo Sansibarilta lähtevästä nuoresta miehestä, joka muuttaa Iso-Britanniaan, missä hän menee naimisiin ja hänestä tulee opettaja.

Gurnahin kirjoja ei ole vielä käännetty suomeksi.

Hänen kirjojensa aiheet ovat kansainvälisiä: monikansallisuus, monikulttuurisuus sekä kuilut kulttuurien, maiden, maanosien ja maailman ihmisten välillä.

Vaikka Gurnah on Britannian kansalainen ja asuu pysyvästi rannikkokaupunki Brightonissa Englannissa, hänellä on läheiset suhteet Tansaniaan, jossa vierailee usein.

Englantilainen kirjallisuus on kansainvälistynyt jo pitkän aikaa maan kolonialistisen menneisyyden takia.

Olen itsekin elänyt ja kokenut kolonialismin, joten minun on helppo löytää itseni Britannian historiasta ja kirjallisuudesta.

Asemani rakastamani Suomessa on kuitenkin toisenlainen, joten Suomen historiaan tai sen kirjallisuuteen en löydä samaistumispintaa.

Michael Fahmy
maailman kansalainen