Ennakkoäänestys lähti vilkkaasti liikkeelle

0
Aluevaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä Somerolla äänesti 269 henkilöä. Ajoittain valtuustosaliin syntyi jonoja.

Someron ennakkoäänestyspaikalla oli ajoittain jonoa. Aluevaalien ensimmäisenä äänestyspäivänä 269 henkilöä kävi äänestämässä kaupungitalolla. Torstain saldo puoleen päivään mennessä oli tasan 100.

Someron kaupungin keskusvaalilautakunnan sihteeri Johanna Vuori sanoo, että muissakin vaaleissa ensimmäinen ennakkoäänestyspäivä on ollut yleensä se vilkkain.

Jos ei muista ehdokkaansa numeroa, niin sen voi tsekata vaalihuoneiston aulassa kaupungintalolla. Someron keskusvaalilautakunnan sihteeri Johanna Vuori kertoi, että ehdokkaita on Varsinais-Suomessa niin paljon, että listasta tuli iso. Se mahtui kyllä äänestyskoppeihinkin. Apuna kopissa on suurennuslasi.

Kotiäänestykseen ilmoittauduttiin näissä vaaleissa vähemmän kuin esimerkiksi viime kuntavaaleissa. Lamminniemen Hyvinvointikeskuksessa ja Katajakodissa vaalivirkailijat kävivät keskiviikkona ja Tervaskannossa ja terveyskeskuksen osastoilla torstaina.

Johanna Vuori sanoo, että kaupungintalolla on turvallista äänestää, kun muistetaan maskit, käsihygienia ja etäisyydet muihin äänestäjiin. Äänestyspaikalla on tarjolla käsidesiä, on kolme äänestyskoppia, virkailijoiden ja äänestäjien välissä pleksi ja kulku äänestyssaliin ja sieltä pois eri ovista. Päivän aikana paikkoja puhdistetaan ja desinfioidaan. Lisäksi valtuustosalin ilmastointia on tehostettu.

Ari, Kerttu ja Antti Mäkitalo kävivät porukalla äänestämässä aluevaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä.

Mäkitalot olivat porukalla kansalaisoikeuttansa hoitamassa. Ari Mäkitalo totesi äänestyksen sujuneen vaivatta ja nopeasti. Hänestä tila näytti avarammalta edellisiin vaaleihin verrattuna.

Antti ja Kerttu Mäkitalo kertoivat valinneensa oman ehdokkaansa sillä perusteella, että tämä tietää alueen ja somerolaisten tarpeet.

Ennakkoäänestys jatkuu yli viikonvaihteen. Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistaina 18.1. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23.1.

Aluevaaleissa valitaan valtuustot hyvinvointialueille. Valtuusto vastaa vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelujen järjestämisestä hyvinvointialueella. Sote-uudistuksessa perustettujen hyvinvointialueiden tavoitteena on varmistaa yhdenvertaiset, laadukkaat ja saavutettavat peruspalvelut kaikkialla Suomessa.

Edustajat päättävät lähipalveluista ja palveluverkon rakentumisesta, esimerkiksi sosiaali- ja terveysasemien sijoittumisesta ja niissä tarjottavista palveluista sekä koko hyvinvointialueella tasavertaisesta palvelujen saatavuudesta.

Kaupungintalon äänestyspaikka on tehty avaraksi.