Hyvinvointivaaleissa päätetään jokaisen somerolaisen palveluista

0

Hyvinvointialueiden valtuutetut valitaan tämän vuoden tammikuussa ja valtuustot aloittavat työnsä maaliskuussa. Hyvinvointialueen sateenvarjon alle siirtyvät kaikki ihmisen perustarpeisiin ja arjen pyörittämiseen liittyvät palvelut, kuten lääkäri, neuvola, terveydenhoitaja, ikäihmisten asumispalvelut ja kotihoito, vammaispalvelut, lastensuojelu, mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä pelastustoimi.

Somerolaisen kannalta tärkein asia on, että meillä on tulevaisuudessakin oma terveyskeskus, jossa jokainen pääsee sujuvasti lääkäriin kattavine oheispalveluineen. Terveyskeskuksen säilyminen on todennäköistä jatkossakin. Sen sijaan isoja kysymysmerkkejä ovat esimerkiksi se, millainen palveluvalikoima terveyskeskuksesta saadaan tai minkälaiset aukioloajat sillä on. Näistä asioista ei jatkossa enää päätetä Somerolla valtuustossa tai perusturvalautakunnassa, vaan perustettavan hyvinvointialueen luottamustoimielimissä.

Uudistus ei ole kuitenkaan pelkästään uhka, vaan myös mahdollisuus. Hyvällä vaikuttamistyöllä meillä on mahdollista myös parantaa palveluja Somerolla. Esimerkiksi erikoislääkärien laajennettua vastaanottoa on jatkossakin saatavissa Somerolle, kun perus- ja erityistason terveydenhuollon välissä ei ole enää hallinnollista rajaa, vaan kaikki palvelut saadaan yhdeltä organisaatiolta. Itsestään nämä palveluparannuksetkaan eivät meille tule, vaan niiden eteen tarvitaan määrätietoista poliittista työtä.

Terveyspalveluiden ohella on tärkeää varmistaa jatkossakin, että ikäihmisemme saavat ansaitsemansa laadukkaat asumis- ja tukipalvelut Somerolta. Sosiaalipuolen palvelut jäävät uudistuksessa helposti terveyspalveluiden jalkoihin ja siksi niitä pitää puolustaa. Esimerkiksi mielenterveyspuolella ja perheiden tuen suhteen on Somerolla tehty viime vuosina paljon panostuksia ja tällä linjalla tulee jatkaa.

Varsinais-Suomessa hyvinvointialueen palvelukseen siirtyy kunnista ja kuntayhtymistä yli 20 000 hoiva-, sosiaali- sekä pelastuspuolen työntekijää. Sen myötä, kun esimerkiksi hoivahenkilöstön palkkaharmonisointi etenee, koituu uudistuksesta selkeää hyötyä somerolaisille hoiva-alan työntekijöille palkankorotusten muodossa. Panostuksia työntekijöiden hyvinvointiin ja jaksamiseen tarvitaan heti, eikä niiden kanssa pidä jäädä odottelemaan uudistusta. Myös perusturvan palkkaremontin aloittamista tehtävien vaativuusarviointeineen on pantattu Somerolla jo liian monta vuotta.

Tammikuun aluevaalit ovat valtavan tärkeät vaalit meille somerolaisille. Kannustan ottamaan selvää paikkakunnan ehdokkaiden mielipiteistä. Uskon että jokaiselle somerolaiselle löytyy tuttu ja turvallinen ehdokas, jonka arvot, ajatukset ja asiaosaaminen ansaitsevat äänesi. Muistathan äänestää!

Riitta Lehtinen