Katso luvut: Salon työpaikat hurjassa nousussa, Someron kehitys rauhallisempi

0
Varsinais­Suomen työttömyys alenee vauhdikkaampaa kuin koko maassa yleisesti. Varsinais-Suomessa avoimia työpaikkoja on ollut eniten auki teollisuudessa. Arkistokuva logistiikkavarastosta: Marttiina Sairanen.

Avoimien työpaikkojen määrä Somerolla on noussut viime vuonna selvästi edellisvuotta paremmalle tasolle. Kaupungissa oli viime vuonna lähes joka kuukausi 40–80 työpaikkaa auki.

Pylväsgrafiikka alla kertoo, että vuonna 2020 tälle tasolle päästiin vain ennen koronapandemian puhkeamista.

SAMA SUUNTAUS näkyy myös muualla Varsinais-Suomessa. Koko maakunnassa oli uusia työpaikkoja joulukuussa auki tuplasti enemmän kuin vuosi sitten.

Viime kuussa avoimia työpaikkoja listattiin Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa 7 400 kappaletta. Vuotta aiemmin määrä oli 3 800.

Avoimet työpaikat keskittyvät vahvasti Turun seudulle, jossa avoimia työpaikkoja oli joulukuussa yli 5 100. Salon seutukunnassa eli Salossa ja Somerolla oli avoinna lähes 1 000 työpaikkaa.

Avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut suhteellisesti eniten juuri Salon seutukunnassa. Avoinna on noin neljä kertaa enemmän työpaikkoja kuin vuotta aiemmin.

Luvut käyvät ilmi tiistaina julkaistusta Varsinais-Suomen Työllisyyskatsauksesta. Katsauksen tekee Varsinais-Suomen Ely-keskus.

Vuoden 2019 joulukuussa avoimia työpaikkoja oli Varsinais-Suomessa 3 750 ja vuonna 2018 joulukuussa 3 400.

Listaus ei kerro avoimien työpaikkojen työsuhteen muotoa tai kestoa, mutta pyrkii poistamaan päällekkäiset työpaikkailmoitukset listauksen luonnin yhteydessä.

VIIME VUONNA työvoiman kysyntä oli poikkeuksellisen vilkasta lähes kaikilla aloilla.

Eniten paikkoja on ollut auki teollisuudessa (pois lukien metalliteollisuus), jossa työvoiman kysyntä on ollut yli 140 prosenttia kovempaa tänä vuonna verrattuna viime vuoteen.

Rakentamisessa on työvoiman kysyntä ollut määrällisesti kovaa ja paikkoja on ollut auki yli 60 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Myös puhdistusalalla, sote-alan tehtävissä, hotelli- ja ravintolasektorilla sekä kuljetuksissa on paikkoja ollut yli 70 prosenttia enemmän verrattuna viime vuoteen.

Koko Suomessa oli joulukuussa avoinna 164 500 työpaikkaa, mikä on 71 600 enemmän kuin vuosi sitten.

SOMEROLLA joulukuun työttömyysaste oli 7,8 prosenttia. Vuosi sitten työttömyysaste oli 9,7.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Somerolla pienempi kuin koko Varsinais-Suomessa keskimäärin. Maakunnan työttömyysaste oli 9,8 prosenttia.

Se on 3,7 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Työttömien osuus työvoimasta oli Varsinais-Suomessa pienempi kuin koko maassa. Koko maan työttömyysaste oli 10,5.

Varsinais-Suomen korkein työttömyysaste oli Turussa (13,2 prosenttia).

Joulukuussa työttömiä oli selvästi vähemmän kuin vuotta aiemmin kaikissa Varsinais-Suomen seutukunnissa.

Suurin ero vuotta aiempaan oli Salon seutukunnassa (29 prosenttia vähemmän) ja pienin Vakka-Suomessa (23 prosenttia vähemmän).

Alueen korkein työttömyysaste oli Turussa (13,2 prosenttia). Pienin työttömyysaste oli Sauvossa (3,7 prosenttia).

Joulukuun aikana työttömien määrä yleensä nousee normaalin suhdannevaihtelun mukaan.