Kultelan Kyläyhdistys suunnittelee loppiaistulialueen laajentamista

0

Kultelan Kyläyhdistys ja yksittäiset kyläläiset ovat jälleen valmiina tuhansia ajelijoita vetävään loppiaistapahtumaan.

– Joku on joskus laskeskellut, että autoja olisi ollut jopa 4000–5000 välillä. Jos lähes jokaisessa autossa on parikin ihmistä, niin sittenhän tapahtumaan osallistuvat kaikki somerolaiset, laskeskelee kyläläisistä Jarkko Korpihuhta, jonka kodin pihalla ja sen tuntumassa valoshow on yleensä näyttävimmillään.

Nytkin Korpihuhta on hankkinut ulkotulia lavallisen eli noin 700, sekä muita tulia vielä reilusti päälle. Apuna sytyttelyssä ovat hänen perheensä, vanhempansa ja tätinsä. Rahallinen satsauskin on iso.

– No, kyllähän tämä jokusen satasen maksaa, mies toteaa haluamatta paljastaa summaa sen tarkemmin.

Kultelan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sarita Kankare kertoo, että tulien määrä nousee Korpihuhdan ulkotulien kera reilusti toiselle tuhannelle.

– Kyläyhdistyksen väen kanssa on tänä vuonna suunniteltu, että tätä valoshow-aluetta laajennetaan keskustaan päin, mutta se on nyt vielä siitä kiinni, saadaanko porukkaa tarpeeksi hommiin, Korpihuhta paljastaa.

Korpihuhta on asunut Kultelan keskustassa 17–18 vuotta ja lähes yhtä kauan hän on veistänyt tulitapahtumaan jonkun lumiveistoksen tai joskus jopa useamman.

– Nyt on lumen laatu sellaista, että veistos on tehtävä korvaavasta materiaalista.

Veistoksensa aihetta hän ei halua paljastaa sen tarkemmin, kuin että naishahmosta on viime vuotiseen tapaan kyse.

– Silloin eräs somerolainen traktorinkorjaaja sanoi, että veistokseni muistutti Buddhaa, mutta nyt hänenkin pitäisi tunnistaa se naiseksi, naureskelee Korpihuhta saamastaan palautteesta.

Loppiaistulitapahtuma sopii hyvin tiukkoihin koronamääräyksiin, koska suurin osa ihmisistä osallistuu siihen autoistaan katselemalla.

Korpihuhta neuvoo, että Savipuiston parkkipaikalle ja leikkipuistoon voi jättää autonsa, jos haluaa lähteä tulia tarkemmin tutkimaan, mutta parkkeerata ei missään nimessä saa Härkätien reunaan.

– Kävelijöiden kannattaa panostaa heijastimiin ja muutenkin näkyvyyteensä kunnolla, hän muistuttaa.

Perinne alkoi  2000 alkupuolella

Kultelan kylästä alkanut, ja vuosien myötä muillekin paikkakunnille levinnyt, härkätuliperinne on ruuhkauttanut totutusti liikenteen Hämeen Härkätiellä loppiaisena.

Tapahtuma sai alkunsa siitä, kun Härkätien varren asukkaat Kari ja Seija Löfberg laittoivat 2000-luvun alkupuolella 14–15 roihua Laukkonlammin jäälle jouluaattona. Monet huomasivat kauniit roihut ja asia otettiin puheeksi myös Kultelan Kyläyhdistyksessä. Päätettiin, että muutkin asukkaat laittaisivat tulia pihoilleen ja lähiympäristöön.

Loppiaisena wyhdistys poltti ylijääneitä tai puoliksi palaneita tulia uudestaan Härkätien varrella. Vuoden 2003 lopussa Härkätie-yhdistys ehdotti kultelalaisille, että käytäntöä levitettäisiin laajemmallekin. Luvan saatuaan, se innosti heti vuoden 2004 alussa tienvarren asukkaita Turusta Hämeenlinnaan tulien sytyttämiseen. Tapa on levinnyt ja suosio kasvanut vuosi vuodelta.