Lasten koronarokotukset etenevät vauhdilla

0
11-vuotias Aarni Rupponen sai ensimmäisen koronarokotteen tiistaina. Tehoste on luvassa maaliskuun alussa. Sairaanhoitaja Marika Sinelampi rokotti Rupposet.

Somerolaisista 5–11-vuotiaista reilu 100 on saanut ensimmäisen koronarokotuksen. Lisäksi alkuviikosta aika oli varattuna 100 lapselle. Ikäluokkaan kuuluu noin 650 lasta.

Anna Rupponen varasi samalla kertaa ensimmäisen koronarokotuksen 11-vuotiaalle pojalleen Aarnille sekä kolmosrokotukset itselleen ja miehelleen Timolle. Perheen 15-vuotias tytär on saanut jo kakkosrokotteen.

– Aarnilla on astma, mutta olisi hänet muutenkin tuotu tänne. Meille oli itsestäänselvyys, että lapsillekin annetaan koronarokote, kertoo äiti.

Aarni Rupponen kertoi vähän jännittävänsä, muttei ollut pistoksesta moksiskaan. Tehosteen hän tulee saamaan kuuden viikon päästä maaliskuun alussa.

Lapsia rokotetaan monitoimitalolla ja neuvolassa. Tarvittaessa jalkaudutaan myös kouluille.

– Ampullista tulee 10 annosta, joten siksi homma hoidetaan keskitetysti ja isommalle joukolle peräkkäin. Näin ei mene ainetta hukkaan, selvittää alakoulujen kouluterveydenhoitaja Nina Lindén, joka yhdessä sairaanhoitaja Marika Sinelammen kanssa hoiti Rupposen perheen koronarokotukset kuntoon.

Monitoimitalon tehorokotusviikolla työpareja oli useita.

– Olemme venyttäneet päivää, jotta kaikille saadaan sopiva rokotusaika ja kaikki halukkaat saavat rokotuksen. Normaalit kouluterveystarkastuksetkin on silti saatu hoidettua, kertoo Lindén ja sanoo rokotusten välillä vilkaisevansa ja vastailevansa kouluterveydenhoitajalle lähetettyihin sähköposteihin.

– 5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta, kertoo vastaava terveydenhoitaja Kati Tuomisto-Lundberg.

Lapselle tehosteannos annetaan kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä. Jos lapsi on sairastanut koronan, niin ensimmäinen rokote voidaan antaa kuuden kuukauden kuluttua sairastetusta taudista eikä tehosterokotetta tarvita.

– Tällä hetkellä alle 18-vuotiaille perusterveille ei ole tulossa kolmatta rokotusta. Jos on jokin perussairaus, niin sitten kolmatta rokotetta harkitaan, kertoo Nina Lindén.

Asiasta on tiedotettu. Oppilaiden koteihin on laitettu viestejä Wilman kautta.

Suurin osa vanhemmista suhtautuu rokotuksiin positiivisesti. Aikoja on varattu.

– Kun viime viikkoina on tullut tartuntoja nuoremmalle ikäluokalle, niin se kannustaa vanhempia varaamaan aikoja. Kannustimena on myös tieto siitä, että rokotettu sairastaa taudin lievempänä kuin rokottamaton, toteaa Lindén.

Vanhemmat voivat varata ajan lapselleen neuvolasta arkisin kello 12–13 numerosta 044 7792 555 tai 044 7792557. Se hoituu myös kouluterveydenhoitajilta Wilman kautta.

Osa perheistä kieltää lastensa rokottamisen.

– 5–11-vuotiaita ei rokoteta ilman huoltajien suostumusta, joten pakkorokotusten pelkoa ei perheillä pitäisi olla, sanoo Kati Tuomisto-Lundberg.

Hän muistuttaa, että lapsen rokottamiseen tarvitaan huoltajan tai molempien huoltajien suostumus joko kirjallisesti tai suullisesti paikan päällä. Kirjallinen suostumus annetaan THL:n lupalomakkeella. Lomake löytyy THL:n sivuilta hakusanalla ”Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle”.

– Suostumus pitää saada kaikilta niiltä, joilla on oikeus päättää lapsen terveydenhuollosta, jos alaikäisellä on enemmän kuin yksi huoltaja, huoltajien oikeutta päättää lapsen terveydenhuollosta on rajoitettu tai se on annettu muulle taholle.

Rokottajan pitää olla vakuuttunut, että huoltajien suostumus rokottamiselle on saatu.