Meidän on huolehdittava, että lähipalvelut säilyvät

0
Nelikymppinen Mikko Lundén asuu Salossa ja on kansanedustaja sekä K-Market Someron kauppias.

– Kyllä me Kurvisen Janin (kesk.) kanssa pidämme somerolaisten ja salolaisten puolia. Meidän aluevaltuutettujen on hoidettava asiat niin, että lähipalvelut säilyvät koko Varsinais-Suomen alueella, toteaa salolainen uusi aluevaltuutettu Mikko Lundén (ps.), joka on liki somerolainen, kun on kauppias K-Market Somerossa.

– Mutta onhan se niin, että ihmiset ovat ihmisiä. He pitävät omiensa puolia. Se nähtiin, kun aikoinaan tehtiin kuntaliitoksia. Pienet jäävät jalkoihin, jos heillä ei ole puolestapuhujia ja asioidensa esille tuojia, tietää Lundén.

Hän on miettinyt, miten ihmeessä välimatka ajatellaan aina niin, että suuret voittavat. Palveluja keskitetään pääasiassa isoihin keskuksiin. Hänestä voisi olla niinkin, että jotain palveluja siirrettäisiin keskuksista maakuntiin.

– Turusta on yhtä pitkä matka Somerolle kuin Somerolta Turkuun. Jos palveluita viedään pois, niin maaseutu näivettyy. Kyllä koko Suomi täytyy pitää asuttuna.

Hän uskoo, että vääntöä aluevaltuustossa tulee siitä, missä palvelut ovat ja mistä saadaan niihin lisää rahaa.

– Valtion osoittamat rahasummat hyvinvointialueille ovat aivan liian pienet. Ne eivät tule riittämään. Kun ruvetaan miettimään, mistä lisärahat otetaan, niin siitä varmaan syntyy aikamoinen vääntö eri puolueiden välille. Toivon, että olen väärässä, ja kaikki menee hyvin.

Kansanedustaja Lundén on tyytyväinen omaan aluevaalitulokseensa. Hän sai 1056 ääntä, joista esimerkiksi Somerolta 266 ja Salosta 703.

– Jännitin, miten puolueeni käy. Vaali-iltana perussuomalaisten vaalituloksen sanottiin olevan romahdus. Mutta esimerkiksi Salossa saimme 12,8 prosentin kannatuksen ja toisenkin ehdokkaamme läpi, Heikki Tammisen.

Somerolla perussuomalaisten ryhmää äänestettiin kolmanneksi eniten. Keskusta sai 41,3 prosenttia äänistä, SDP 16,4, perussuomalaiset 15,4 ja kokoomus 14,4.

– Minusta sellaisissa vaaleissa, joissa äänestysprosentti alkaa neljällä ja on alle 50 prosenttia, ei voittajien kannata kauheasti elvistellä.

Aluevaltuustoissa töitä tehdään toimivien ja kattavien sosiaali- ja terveyspalveluiden eteen.

– Työn on sujuttava yli puoluerajojen ja koko maakuntaa silmällä pitäen. Demokratia on puhunut. Nyt lähdetään töihin. Minulla on innokas ja luottavainen fiilis.

Mies on kauppiaana Somerolla, työskentelee kansanedustajana Arkadianmäellä sekä päättää asioista Salon kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa.

– Kyllä aikani riittää. En olisi ehdokkaaksi ryhtynyt, jos en uskoisi niin. Sitä paitsi, aluevaltuuston kokous on vain kerran kuukaudessa.

Hän ei näe eturistiriitoja syntyvän, vaikka valtuutettu on päättämässä sekä hyvinvointialueella, asuinkunnassaan että eduskunnassa. Lundénista erilaisista elämänalueista: töistä, harrastuksista ja luottamustehtävistä on hyötyä päätöksiä tehtäessä.

– Nyt valittiin paljon valtuutettuja, jotka ovat hoitajia ja lääkäreitä. Heillä on asiantuntemusta sosiaali- ja terveydenhuollosta, mutta voihan sielläkin tulla eturistiriitoja heidän työpaikkojensa kautta, toteaa Mikko Lundén.