
Pienoiskoossa luokkahuone, kesämökin edusta ja Elvis kuumailmapallossa
Kädentaitaja Virve Kosonen meni joitakin vuosia sitten Esa Malmströmin ohjaamalle nukkekotikurssille Somero-opistoon. Hänellä oli tarkoitus toteuttaa vanhasta renginkaapista nukkekoti. Samalla hän teki kurssilla sinne huonekaluja vanerista. Tuo nukkekoti ei ole vieläkään valmis; kaappi on siirtynyt muuhun käyttöön.
Kurssilla hän tutustui alan harrastajiin. Ryhmästä on jäänyt 6–8 hengen joukko, joka pitää yhteyttä, antaa toisilleen neuvoja ja kokoontuu yhteen rakentelemaan. Somerniemen torilla tiimi on ollut joskus esillä ja järjestänyt yhdessä muutaman pienimuotoisen näyttelynkin.
Kososelle jäi kurssista ja joukon yhteistyöstä into jatkaa miniatyyrien ja interiöörien ideointia ja rakentelua.
Valmiit työt ovat yleensä piilossa kotona työhuoneessa. Joku työ saattaa löytää paikkansa hetkeksi pöydälle, esimerkiksi jouluaiheiset työt jouluna.
– Rakenteleminen on pieni juttu elämässäni, ei koko elämä, toteaa Virve Kosonen.

Työhuoneen hyllyille on siunaantunut useampi valaistu miniatyyrityö. Ne ovat oikeastaan taideteoksia. Niitä ei ole rakennettu leikittäviksi. Kosonen on rakentanut esimerkiksi pikku kahvilan vanhanajan kahvipannuun ja talvisen kylän rakukeramiikkapalloon, jonka hän on myös itse valmistanut.

Hän on rakentanut vanhojen taulujen kehyksiin muun muassa kesämökin rantoineen, metsän asukkaineen ja joulukadun vanhoja kirjanselustoja hyödyntäen.





Elvis matkustaa kuumailmapallossa, jossa on käytetty ulkovalaisimen kupua. Kososen suunnitelmissa on rakentaa ympärille myös pallot rokkitähden henkivartijoille. Yhdestä korista saattaa pilkahtaa Leningrad Cowboysien ulottuvaiset kengänkärjet.

Kotona odottaa valmistumista noita-aiheinen talo kehyksiin. Sinne on tulossa pataa, luutaa, lyhtyä…
Virve Kososesta ideointi on mielenkiintoista ja perusta hänen harrastukselleen. Hän panee muistiin, mitä kaikkea yhteen työhön aikoo laittaa. Ja tekee suunnitelman, joskus piirroksen tulevasta teoksestaan. Lopulta itse tekeminen vie mennessään.
Lopputulos muokkaantuu tehdessä.
– Laitan pieniä jujuja, jotta katsoja löytäisi koko ajan uutta katseltavaa. Työni sisältävät paljon yksityiskohtia.
Kososella on mielessään useita aihioita. Hän on suunnitellut rakentavansa korkokenkään kenkäkaupan. Valmiina on rakukeramiikkatekniikalla valmistettuja taloja, joihin hän on rakentamassa käsityöläisiä, esimerkiksi ompelijan, kellosepän ja suutarin työpajoihinsa.
1970-luvun televisioon hän aikoo rakentaa televisio-ohjelman kohtauksen.
– En ole vielä päättänyt, mikä se ohjelma on. Se voisi olla Faktahomma Pirre- ja Hansu-hahmoineen.

Tyytyväisin Kosonen on rakentamaansa koululuokkaan. Siellä on monia yksityiskohtia, kuten vanerista rakennetut urkuharmoni sekä Yamaha-kitara leimoineen. Harmonissa on ulos vedettävät nupit; koskettimilla ei voi soittaa. Tuolin istuinosa pyörii. Hän on skannannut oppikirjoihin oikeita sivuja.

Luokassa on pulpetit, liitutaulu, opettajanpöytä, puolapuut, seinäkello, hyllyjä, kirjoja, karttateline ja seinällä taulurivi Suomen presidenteistä, ja paljon muuta.
Kosonen aikoo tuonnempana täydentää teostaan muun muassa erilaisilla opetusvälineillä, kuten täytetyillä eläimillä. Pöllö on jo valmis neulahuovutustekniikalla tehtynä. Myös opettaja puuttuu.
– Näin voi rakentaa erilaisia maailmoja.

Virve Kosonen tekee lähes poikkeuksetta itse kaikki nukkekotiensa huonekalut, tavarat ja henkilöt. Valmiitakin tarvikepaketteja olisi tilattavissa, mutta se ei sovi Kososen pirtaan. Hän haluaa, että tavarat näyttävät mahdollisimman aidoilta ja niitä voisi jopa käyttää. Miljöö ei saa olla staattinen.
– Pidän rakentamisesta. Tässä harrastuksessa saan hyödyntää kaikkia oppimiani kädentaitoja kirjonnasta ja ompelemisesta tapetointiin, puutöihin. Paljon teen huonekaluja vanerista. Hyödynnän askartelumassaa, kertoo Ecotekolan kädentaitojen työpajan ohjaaja.
Toinen Kososen periaate on kierrätys. Vanhoista kirjoista, lehdistä, kankaista ja esineistä saa paljon hyvää materiaalia.
– Silmä näkee ympärillä kaikki ”roskat”, joita kerätä ja hyödyntää. Yhden roska on toisen aarre.
Materiaalien aarreaittoja ovat kirpputorit.
Mielikuvitus auttaa, sekä muiden kanssa jaettu tieto ja osaaminen. Esimerkiksi potkukelkan jalakset on tehty auton lasinpyyhkimien metalliosasta.

Kososesta ideoiden pyöritteleminen ja ratkaisujen etsiminen virkistää aivoja.
– Miniatyyrirakentelulla pääsee irti arjesta. Tämä harrastus on omanlaistansa terapiaa. Näkee oman kädentyön jäljen; kokee onnistuvansa.
Virve Kososen kädentöitä on mahdollisuus ihastella Jukolassa. Ne ovat esillä vitriinissä liki elokuvateatterin ovea. Hänellä on töitään esillä myös Facebook-sivuillaan.