Somerolaiset ymmärsivät näiden vaalien merkityksen

0

Aluevaltuustopaikka jäi SDP:n ehdokas Riitta Lehtiseltä hyvin pienestä kiinni. Läheltä piti, ettei Somero saanut aluevaaleissa läpi kahta valtuutettua.

Kun kaikki äänet on laskettu, Riitta Lehtinen on kolmannella varasijalla. Tarkastuslaskenta on vielä tekemättä.

Vaaliyön käännyttyä aamuksi Lehtinen on tyytyväinen saamiinsa ääniin.

– Siis onhan 494 ääntä Somerolta kerättynä ihan huikea saalis! Ei jäänyt paljosta paitsi, että oltaisiin saatu kaksi aluevaltuutettua. Se on edelleen hyvin lähellä.

Riitta Lehtinen myöntää seuranneensa äänten laskentaa tohkeissaan.

– Voi sanoa, että ihan kalkkiviivoilta tipahdin varasijalle. Myönnän, että siinä vaiheessa ketutti. Sitten kun olin yöni nukkunut, mietin, että ehkä se oli tarkoituskin.

Vaaleja hän pitää näyttönä Turkuun päin. Ne eivät olleet niin Turun ylivaltaa, kuin ennen vaaleja spekuloitiin.

– Kyllä täällä periferiassakin ollaan hereillä. En vielä tiedä, millainen on tuleva lautakuntapaikkarakenne, mutta en jaksa uskoa, että ilman mitään lautakuntapaikkaa jäisin.

Lehtinen on varovainen toiveissaan. Todennäköistä silti on, että kolmannelta varasijalta pääsee jopa itse kertomaan toiveistaan, mihin lautakuntaan haluaa. Jo paikka on itsestäänselvyys.

– Haluan olla aika sitkeä siinä, mitä paikkaa haluan. Jotain kautta saan vietyä sinne somerolaista ääntä, se on ihan varma.

Someron sijoittuminen lähes kaksi paikkaa saaneiden kuntien joukkoon saa Lehtiseltä huomiota.

– Kun nyt painitaan alle 9 000 asukkaan kunnissa, niin täytyy olla hyvin ylpeä somerolaisten osuudesta vaaleissa, ja kiittää siitä äänimäärästä, jonka olen saanut. Somerolaiset ymmärsivät näiden vaalien merkityksen.

Yhteistyötä tarvitaan aluehallinnossakin.

– Siellä pitää käyttää hyväkseen niitä suhteita, mitä on olemassa. Ja viedä niitä asioita vahvasti eteenpäin, mitkä kokee somerolaisille tarpeellisena. Meillä on sekä sotessa että pelastusalalla omat vahvat tahtotilat – ihan varmasti kaikilla, on sitten minkä puolueen ehdokas hyvänsä.

Riitta Lehtinen on vallan kahvassa. Somerolla hän on valtuustossa ja kaupunginhallituksessa. Maakuntahallinnossa hän on maankäyttöjaoston varapuheenjohtaja ja maakuntahallituksen varajäsen.

– Tehtävää ja pestiä riittää, mutta minulla on edelleen tietynlainen palo. Tykkään tutkia, miettiä ja ihmetellä. Tietysti haluan myös vaikuttaa siihen, että meillä tehtäisiin sellaista politiikkaa, mistä demarit voi olla ylpeitä.