Tässä on vuoden ensimmäinen somerolaisvauva

0

Teksti Taru Takala

Nuutinpäivä on perinteisesti päättänyt 20 päivää kestäneen joulurauhan, jolloin kodeista on siivottu pois viimeisetkin joulun merkit kuten kuusi ja koristeet. Ella Kivisaaren ja Tapio Virolaisen perheessä päivä sai tänä vuonna täysin uuden merkityksen, kun kaarti kasvoi yhdellä jäsenellä. Pirjo-lempinimen saanut tulokas syntyi kolme päivää lasketun ajan jälkeen, mutta nappasi saman tien itselleen ensimmäisen tittelinsä: vuoden ensimmäinen somerolaisvauva vuosimallia 2022.
Ella Kivisaaren odotusaika sujui poikkeuksellisesta korona-aikakaudesta huolimatta hyvin. Tuore äiti kiitteleekin sekä Someron neuvolan että Tyksin synnytysosaston henkilökuntaa erittäin hyvästä hoidosta raskauden aikana – koko perhe huomioitiin, pidettiin hyvissä käsissä ja ajan tasalla poikkeustilanteen tuomista muutoksista ja rajoituksista.
– Itse ollaan tartunnoilta säästytty, mutta erityisesti loppuraskaudessa yritti olla erityisen tarkkana, Kivisaari kertoo helpotusta äänessään.
Ensimmäisen lapsensa saanut Kivisaari kuvailee nauraen synnytyksen olleen ”kokemus”, tosin loppujen lopuksi hieno sellainen. Kaikki oli sairaalan puolesta hienosti ja turvallisesti järjestetty näin korona-ajankin puitteissa, ja isä Tapio sai olla mukana synnytyksessä.
Äiti ja vauva viettivät Turussa nelisen vuorokautta. Kotona heitä oli odottamassa isä Tapion lisäksi perheen toinen ”vauva”, vasta seitsemänkuukautinen Heila-koira. Pentuaikaansa viettävästä Heilasta kuoriutui Kivisaaren mukaan nopeasti huolehtiva perheenjäsen muiden mallin mukaan.
Arki on alkanut rullata hyvin. ”Pirjo” lähinnä nukkuu ja syö, ja myös kylpemiseen on kotona tutustuttu ja se oli pienokaiselle mieleistä puuhaa.
Läheisetkin ovat päässeet tervehtimään tulokasta.
– Hän on reipas ja rauhallinen pieni tyttö. Ihan lähiperhettä ollaan nähty, eli toiset isovanhemmat, eno ja täti, onnellinen äiti hymyilee.

Ylistystä neuvolapalveluille

Vauvakerhoja, -uinteja tai muuta vastaavaa toimintaa ei tällä hetkellä turvallisuussyistä juurikaan järjestetä. Neuvolasta saa kuitenkin tukea nopeallakin aikataululla, mikäli tukala tilanne yllättää. Kivisaari haluaakin lähettää erityiskiitokset hyvin järjestetylle terveydenhuollolle ja henkilökunnalle.
– Somerolla on tosi hyvät neuvolapalvelut, ja kaikki sujuu. Vastaanotolle pääsee lyhyelläkin varoitusajalla, jos jotain huolia ilmenee, ja aina saa vähintään puhelimitse kiinni. Henkilökunta on ensiluokkaista. Ei ole mitään poikkipuolista sanottavaa. Niin äidistä kuin vauvasta pidetään hyvä huoli, ja myös isästä!
Vertaistukea uusi äiti on saanut erityisesti ystävästään, jolla niin ikään on pieni lapsi. Myös sosiaalinen media on nykypäivänä aktiivinen apukanava.
Uudelle tulokkaalle on nimi valittuna, mutta sitä perhe ei halua vielä lipsauttaa – tutustuminen on vasta alussa ja pikkuhiljaa paljastuvat persoonallisuuden piirteet saattavat vaikuttaa päätökseen.
Tällä hetkellä perheessä keskitytäänkin täysillä pienokaiseen, ja Kivisaaren suunnitelmissa on pitää vanhempainvapaata vuoden loppuun saakka.

Fakta

– koko Suomessa syntyneiden vauvojen määrä kääntyi kasvuun vuosina 2020–2021
– vuosittain syntyneiden lasten määrä on ollut laskussa vuodesta 2011, mutta korona-ajan – vauvabuumi nosti lukemat hienoiseen nousuun
– alkuvuosi on yleensä ollut hiljaisempaa aikaa synnytysten suhteen verrattuna kevääseen ja kesään

Lähde: Yle