Tiisulta uusi pitkäsoitto ulos tänään

0
Tiisun III-albumin kannen on suunnitellut Hanna Malinen ja kuvan on ottanut Kerttu Malinen.

Somerolta kotoisin olevan Henrik Illikaisen , 26, luotsaama Tiisu julkaisee tänään kolmannen pitkäsoittoalbuminsa nimeltä III.

Loistavissa viboissa bändin mökkisessioissa Siitinjärvellä alkanut levynteko koki kuitenkin matkan varrella sen verran vastoinkäymisiä, että julkistamiseen meni lopulta viisi vuotta. Bändi jättäytyi sinä aikana muun muassa kokonaan tauolle ja sitten iski korona.

– Kun levy nyt vihdoin saatiin ulos, tuntuu, että sama mökkisessioissa koettu into on taas läsnä, iloitsee Illikainen.

Levy eli vuosien aikana paljon, ja uusimmat kappaleet on tehty vasta viime vuonna.

Alkuvuodesta 2020 otetussa kuvassa Tavastian takahuoneessa ovat Tiisun jäsenet Mikko Aaltio (vas.), Riku Sonkkanen, Väinö Karjalainen, Petteri Pulkinen ja Henrik Illikainen.

Levy on hänen mukaansa Tiisua alusta loppuun.

– Omassa mittakaavassa erityistä tässä levyssä on se, että ollaan tehty se täysin itse. Väinö ( Karjalainen ) on suurimmilta osin äänittänyt, miksannut ja tuottanut levyn. Myös bändin muut jäsenet ovat olleet aikaisempaa enemmän mukana biisien teossa. Levy onkin oikeastaan oodi meidän ystävyydelle ja bändille, Illikainen toteaa.

Karjalainen kertoo, että levyllä on entistä hioutuneempaa bändisoittoa unohtamatta Tiisun leikkisiä juuria. Biisit ovat monenkirjavia.

– Ennen kaikkea levyltä välittyy, kuinka tiiviiksi porukaksi meidän yhtye on muodostunut, Karjalainen toteaa.

Ensi vuonna Tiisulla on kymmenenvuotisjuhlavuosi, joskin Illikaisen mukaan siitä noin viisi vuotta on ollut aktiivisia.

Tiisu keikalla Someron Hämeenportissa muutama vuosi sitten.

Tiisun uusi albumi julkaistaan suoratoistopalveluiden lisäksi vinyylilevynä. Levy sisältää yksitoista kappaletta, joista kuusi on ennen julkaisemattomia.

Tiisulaisten lisäksi levyllä vierailee useita muusikoita, muun muassa jousi- ja puhallinsoittajia.

– Meillä on tosi paljon musakoulupiireistä saatuja taitavia tuttavia, kertoo Sibelius-lukiossa opiskellut muusikko.

Sävellykset ja sanoitukset ovat enimmäkseen Illikaisen käsialaa.

– Sanoituksissa on omakohtaista kuvausta siitä järkytyksestä, millaista on astua aikuisuuteen ja vastuullisuuteen. Vieläkin vähän opettelen sitä. Suurin havainto on ollut, että aikuisuus ei kuitenkaan ole ollut sellainen niin järkälemäinen ihmistä muuttava elämänvaihe kuin ehkä kuvittelin. Lapsellinen perusluonne säilyy jossain siellä sisimmässä.

Albumin focus track onkin kappale 18 v.

– Se kertoo siitä taianomaisesta päivästä, kun täysi-ikäistyy ja pääse ensimmäistä kertaa maistamaan yöelämää ja nousuhumalan euforiaa.

Suoraan paikallisen baarin tanssilattialle vievä kappale toivottaa biisin päähenkilölle onnea matkalle aikuisten maailmaan.

Tiisu Ruisrockin päälavalla.

Uutta albumia oli tarkoitus juhlistaa tänään livekeikalla On The Rocksissa Helsingissä, mutta…

– Tietysti keikka peruuntui koronan vuoksi. Tammikuun lopulla meillä on sovittuna yksi keikka, jota ei vielä ole peruttu, mutta todennäköisesti pääsemme soittamaan livenä ehkä maaliskuussa, harmittele Illikainen.

– Olisi kyllä kiva juhlistaa levyä jotenkin. No, katsotaan jos keksisi jonkun tavan…

Toukokuun 28. päivä Tiisu on tulossa Somerolle Esakalliolle.

Vahvana livebändinä tunnetun Tiisun jäsenet kaipaavatkin jo kovasti keikoille.

– Ei ole nyt päästy lainkaan olemaan siellä meille kotoisassa ympäristössä.

Bändin jäsenet ovat viettäneet korona-aikaa kukin omalla tavallaan.

– Väinöllä oma studio, Antti on musaopettajana koulussa, Riku soittaa armeijan leivissä, Petteri toimii diblomi-insinöörinä, Mikko tekee peli- ja elokuvamusiikkia sekä nuotintaa tv-sarjojen orkesterioita. Itse keskityn musan tekoon ja arkena toimin pakettiauton kuskina, kertoo Illikainen.

Uuden levyn myötä halu päästä tiiviimmin musiikin pariin on kasvanut.

– Nyt on aika tehdä uusia biisejä, nälkä on triplakova, sanoo seuraavan levyn teon aloittanut ”Henkka” Illikainen.

Tiisun sinkun ”Kuollaan me kaikki” kansikuva.

Albumi: Tiisu: III

– yhtyeen jäsenet: Henrik Illikainen, laulu & kitara, Petteri Pulkkinen, kitara, Väinö Karjalainen, basso, Riku Sonkkanen, rummut, Antti Vuorenmaa, koskettimet sekä Mikko Aaltio, kitara, puhaltimet ja perkussiot, levyllä on myös useita vierailevia muusikoita
– kappaleet: Olipa kerran, 18 v, Lapsettaa, Paperivuorella, Valitettavasti valintamme ei osunut sinuun, On se kyllä vaikeeta, Kesä lähetti kirjeen, Me olemme me, Kaikki tuntuu kaikelta, Kuollaan me kaikki, Hiillos
– tuotanto Tiisu-yhtye (paitsi #8), äänitys Jyri Riikonen ja Väinö Karjalainen, äänitetty E-Studiolla ja Kvark Studiosilla, miksaus Väinö Karjalainen (paitsi #8), masterointi: Svante Forsbäck @ Chartmakers, vastaava tuottaja Väinö Karjalainen
– Kaiku Recordings 2022
-Tiisun kolmas albumi, aiemmat ovat Elämän koulu (2015)ja Tänne ei jää kukaan (2017)

Elämän koulu

Toimittajan kommentti: Suosittelen

Kuuntelin Tiisun III-albumia yhdessä toimittaja-muusikko mieheni Kai Merilän kanssa. Totesimme, että yhtyeen iso rikkaus on tunnistettavuus, mitä ei monillekaan nykyartisteille tai muusikoille ole suotu. Erityisesti se johtuu Henrik Illikaisen lauluäänestä. Hän myös käyttää ääntään laajalla skaalalla.
Levy on virkistävää suomirokkia, jossa on kuultavissa myös tuulahduksia menneiltä vuosilta, jopa uuden aallon ajalta, jolloin yhtyeen jäsenet eivät vielä olleet syntyneetkään. Toisaalta nopeasti puskee esiin tiisumainen oma soundi.
Nykytegnologian aikakautena on hienoa myös se, että tiisulaiset käyttävät äänityssessioissaan ihka oikeita ja mitä monipuolisimpia soittimia.
Biiseissä on paljon sointuvaihtoja, ja ne ovat monipuolisia. Välillä tunnelma on hyvinkin herkkä, välillä mennään kovaa. Hetken ollaan todella pelkistetyissä tunnelmissa ja pian soittajien runsaus täyttää kuulijan aistit.
Huumoriakin on mukaan ripoteltu.
Yksi tuttu somerolaispaikkakin teksteissä mainitaan, mutta jätän sen etsimisen jokaiselle somerolaiskuulijalle itselleen.
Tätä levyä on helppo suositella.

Sari Merilä
päätoimittaja

Sari Merilä