Vaarallinen liha

0

Helsingin viherpesua harjoittavat pormestarit päättivät, että kaupunki pelastaa maailman lopettamalla lihan ja kerman tarjoilun. Liha ja maito korvataan kasviksilla, ekologisella lähikalalla ja kauramaidolla. Suomalaisen lehmän päästöt ovat siis ilmaston kannalta vaarallisemmat kuin tehokastellut vihannekset ja kasvikset.
Ilmastomyönteisiä espanjalaisia tomaatteja, italialaisia kurkkuja ja salaatteja, perulaista avokadoa ja parsaa, israelilaisia appelsiineja ja omenoita sekä kolumbialaisia reilun kaupan banaaneja saa siis edelleen rahdata maapallon toiselta laidalta suoraan ruokapöytiin.
Perussa avokadon ja parsan kasvatus on aiheuttanut vakavan vesipulan. Espanjassa riistetään laittomasti maassa olevia afrikkalaista sadonkorjuun työntekijöitä. Siinä vertailussa suomalainen puhdas, antibioottivapaa naudanliha ei siis pärjää.
Maailman naudoista on Suomessa 0,05 prosenttia. Niiden metaanipäästöt ovat siis noin 0,002 prosenttia eli 17. miljoonasosa koko maailman kasvihuonepäästöistä. Siitä on hyvä aloittaa juuri kun kotimaisten raaka-aineiden osuus on saatu nostettua monien kuntien kuten Espoon ruokapalveluissa lähes 100 prosenttiin.

Jos sama edistys leviää muihinkin suomalaisiin kaupunkeihin, maatalous saa jälleen yhden tainnuttavan iskun. Sitä on jo vuosien ajan lyöty lekalla ja sama tahti näyttää jatkuvan. Lihan syöntikielto tarkoittaa, ettei karjaa kannata kasvattaa eikä maitoa lypsää, vaikka sen päästöt ovat samat kuin kauramaidon. Kananmunien syöminenkin loppuu kanojen paremman elämän vaatimukseen. Lähivesiltä pyydystettyjen kalojen laatu ja hinta ovat jo nyt sellaisella tasolla, ettei niitäkään voi tarjota kuin arvovieraille.

Riista taitaa selvitä tuomiosta, sehän ei kuormita ilmastoa. Karjan kasvattajille tarjotaan härkäpapupellon viljelyä. Se on kova vaatimus, sillä tuotantosuuntaa ei yhdessä hetkessä muuteta. Eikä jokaisesta tyhjästä navetasta voi tehdä kulttuuritilaa.
Ehkäpä pian vaaditaan ilmastonsuojelun nimissä, että syötäväksi kelpaavat vain sellaiset suomalaiset vihannekset, jotka on kasvatettu ilman öljyä ja keinovaloa. Silloin voitaisiin lopettaa kotimainen ruuantuotanto. Sitä enteilee Helsingin kaupunginvaltuutettujen vaatimus ilmastolle vahingollisten tuotteiden mainoskiellosta. Luettelo kattaa lihan lisäksi autot, lentämisen, kaikki eläinperäiset tuotteet, muut kuin ekosähkösopimukset ja vaatteet lukuun ottamatta kierrätysvaatteita ja vaatelainaamoita.

Mutta ei hätää, Helsingin pormestarit saavat kuitenkin tarjota lihaa arvovierailleen, esimerkiksi Ruotsin kuninkaalle tai muille tärkeille henkilöille. Olemme siis palaamassa keskiajalle, jolloin kansa sai herkutella lihalla edustajiensa, aateliston ja kansakunnan eliitin välityksellä. Liha siis olisi kuninkaallisten herkkua ja kasvikset kuuluvat rahvaalle.

Mutta pääseepä rahvaskin vielä lihan makuun, sillä Helsingin henkilöstöravintoloissa oli ainakin viime viikolla tarjolla poroa.

Johannes Koroma
pääkonsuli